Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tuti trükk a főtt tojás pucolásához: így biztosan nem ragad a héjhoz a fehérje

Ha tojáskrémet készítesz, nem fontos, hogy a főtt tojás szép és formás legyen, ám ha egészben tálalnád, esetleg kaszinótojást készítenél, akkor nem túl szerencsés a darabos, töredezett fehérje. Mutatjuk, hogyan főzd a tojást, hogy a héja egyben lejöjjön és ne ragadjon a fehérjére!

A tojás az egészséges, kiegyensúlyozott étrend egyik alappillére, hiszen változatos formában fogyaszthatjuk, kiváló reggeli és vacsora készíthető belőle, és persze nem hiányozhat számtalan főétel, valamint sütemény hozzávalólistájából sem. Húsvétkor különösen népszerűek a tojásos fogások, illetve a főtt tojás, amely a hidegtálak elmaradhatatlan alkotóeleme.

Mutatjuk a legjobb trükköket, amelyekkel szép lesz majd a főtt tojás és a héj sem ragad rá a fehérjére, így megpucolni is gyerekjáték lesz.

1. Tedd a tojásokat már forró vízbe

Sokan hideg vízben kezdik megfőzni a tojást, ám a New York Times szerint ez a biztos módja annak, hogy a tojás megrepedjen és a fehérje rátapadjon a héjra. Mivel a víz lassan melegszik fel, így a hideg vízben feltett tojás fehérjéje lassan csapódik ki, nagyobb eséllyel tapadva meg a héj belső oldalán. A lap szerint érdemes megvárni, amíg a víz gőzölögni kezd, azaz lassan eléri a forráspontot és tegyük ekkor a vízbe a tojásokat. Fontos az is, hogy a víz teljesen ellepje a tojásokat.

2. Ne hagyd ki a sót sem

Egyes források szerint a főtt tojásokat könnyebb lesz megpucolni, ha a főzővízbe sót is teszel.

3. Sokkold hideg vízzel a főtt tojásokat

Ha letelt a főzési idő (ez attól függően változik, milyen keménységű tojást szeretnél), akkor tedd azonnal jéghideg vízbe a tojásokat. A sokkolás hatására megáll a főzési folyamat, a nagy hőmérséklet-különbség miatt a tojás térfogata a héjon belül kicsit csökken, a héj és a fehérje között kisebb űr keletkezik, ezáltal könnyebben lejön róla a héj hámozáskor.

4. Törd meg és pucold a tojásokat víz alatt

A tojások pucolása során használd a hűtővizet. Ha kissé megtöröd a főtt tojások héját, és hagyod állni a hideg vízben, akkor a víz beszivárog a héj alá, ezzel is megkönnyítve a pucolást. Másik működő módszer lehet, ha folyó víz alatt alatt próbálod leszedni a héjat, sőt akár azzal is megpróbálkozhatsz, hogy a héj eltávolítását a tojás vastagabb, szélesebb oldalán kezded.

Ha érdekel, hány percig kell főzni a tökéletes főtt tojást, kattints ide!

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek