Ezért egyél belőle minél többet
Mivel a termés 95%-a víz, segít a szervezeted számára nyáron különösen fontos folyadékpótlásban. Könnyen emészthető és kalóriaszegény, így diétás étrendbe is beillesztheted. Cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Jelentős A- és C-vitamin-, valamint béta-karotin-tartalma folytán kedvező élettani hatásai vannak.
Mire ügyelj vásárláskor?
Kemény húsú darabokat válogass, amelyeket ujjal nem tudsz benyomni. Salátába legízletesebbek a zsenge, kb. 20 cm hosszú darabok. Ezeket héjjal és maggal együtt, nyersen felhasználhatod. Rántani, főzni vagy tölteni a nagyobbak alkalmasak. Ezeket sem feltétlenül szükséges meghámozni, de távolítsd el a magos részüket.
Hogyan tárold?
A zsenge termés könnyen nyomódik és gyorsan romlik, ezért érdemes rögtön felhasználni. Lazán papírba csomagolva az épeket 3-5 napig eltarthatod sötét, hűvös helyen, a hűtőben pedig 1-2 hétig is elállnak minőségromlás nélkül. Ha egyszerre sok termett a kertedben vagy többet vásároltál a kelleténél, blansírozás után fagyaszd le, és adagonként csomagolva tedd a mélyhűtőbe!
Felhasználási ötletek
Legjobb, ha hámozatlanul karikára vágod és sütőben vagy grillen megsütöd. Gombával, paprikával, padlizsánnal együtt is sütheted-grillezheted. Használj hozzá egy kevés olajat, mert a szervezeted így tudja hasznosítani a zöldség A-vitamin-tartalmát!
A nagyobb darabokat hosszában félbevághatod és kivájhatod, majd megtöltheted. A cukkini fűszerezéséhez legjobb a fehér és a Cayenne-bors, a kapor, a fokhagyma, a friss petrezselyem és borsmenta. A húsát megcsepegtetheted citromlével.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.