Nyugat-Indiából és Mexikóból származik, de napjainkra az egész világon elterjedt és kedvelt növény, amely hosszúkás, uborkaszerű külsejével a kígyóuborkára emlékeztet. Hazánkban májustól októberig minden zöldséges-standon, télen pedig a nagyobb bevásárlóközpontokban megtalálható. Az elmúlt években népszerűsége a divatos fitness - irányzatoknak köszönhetően jelentősen megnőtt, így ma receptek sokasága közül válogathatunk, ha úgy döntünk, megismerkedünk a cukkinik népes családjával.
Zöldbe csomagolt vitaminbomba
Rokonaihoz - az uborkához, a tökhöz vagy a dinnyékhez - képest víztartalma jóval kisebb, viszont rendkívül sok fontos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Ezek közül a legjelentősebb a héjában található védőhatású béta-karotin, de bőségesen tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, valamint szelént. Nyákszerű és kesernyés anyagai jó hatással vannak a bélműködésre, a szelén, a C-vitamin és béta-karotin pedig immunrendszer-erősítő.
Nem csak „hétköznapi fogyasztásra”, de fogyókúrákra, diétákra is alkalmas, hiszen energiatartalma nagyon alacsony (32 kcal/100g), zsírtartalma pedig elhanyagolható (0,4g/100g). Húsos fogásokkal kiegészítve igen ízletes ételek készíthetőek belőle, és nagyon laktató, anélkül, hogy hizlalna.
Hogyan készítsük el?
A kisebb cukkiniket héjastól, a nagyobbakat meghámozva fogyaszthatjuk párolva, rántva, rakott egytálételként, túróval, hússal, rizzsel töltve, hideg-meleg levesként, fasírtként (hús helyett), salátaként, vagy akár pástétomként. A lecsónak is jellegzetes ízt ad, érdemes kipróbálni! Nagy hőségben ugyan hűtőben jó pár napig tárolhatjuk, de sokkal finomabb, ha azon „melegében”, frissen felhasználjuk. A vegetáriánusok előszeretettel fogyasztják, könnyen emészthető és sokféleképpen elkészíthető.
Most pedig jöjjenek a receptek!
Töltött cukkinitekercs
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg cukkini, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 piros húsú paprika, 2 vastag húsú zöldpaprika, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál szárított kakukkfű, 1 mokkáskanál szárított rozmaring, 30 dkg szeletelt gépsonka, 15 dkg koktélparadicsom, 5 dkg reszelt parmezán sajt, fogvájók a megtűzéshez
Előkészítés: A cukkiniket megmossuk, levágjuk a végeit, szárazra töröljük, és hosszában vékonyan felszeleteljük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, és kockára vágjuk.
Elkészítés:
1. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a cukkiniszeleteket, adagonként mindkét oldalukról megsütjük, kivesszük, és hűlni hagyjuk.
2. A hagymát, a fokhagymát, a paprikát a visszamaradt olajban kevergetve kb. 4 percig sütjük. Megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel és rozmaringgal, jól összekeverjük, kihűtjük.
3. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A cukkiniszeleteket hármasával, egymást kissé fedve, egymás mellé fektetjük. Ráteszünk egy szelet sonkát, megrakjuk a zöldségkockákkal, és óvatosan feltekerjük, összetűzzük fogvájóval, és szép sorban a tepsibe tesszük. A sütőben (vagy grillezőben) kb. 15 percig sütjük.
4. A paradicsomot megmossuk, felkarikázzuk. A megsült cukkinitekercseket megszórjuk parmezánnal, és a tetejére rakjuk a paradicsomot. Francia kenyérrel kínáljuk.
Füstölt lazac cukkinis tócsnival
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg cukkini, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj a sütéshez, 20 dkg szeletelt füstölt lazac, 1 dl tejföl
Előkészítés: A cukkinit megmossuk, szárazra töröljük, végeit levágjuk, és a húsát héjastól, nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A kaprot megmossuk, és apróra vágjuk.
Elkészítés: A cukkinihez adjuk a hagymát, a fokhagymát, beleütjük a tojást, és megszórjuk a liszttel. Sóval, borssal ízesítjük, és jól összekeverjük. Serpenyőben olajat forrósítunk, a masszából 8 tócsnit sütünk. Mindkét oldalát kb. 4 percig aranysárgára pirítjuk. Konyhai papírkendőre szedjük, a felesleges olajat leitatjuk róla. A tócsnik tetejére fektetjük a lazac szeleteket. A tejfölt simára keverjük a kaporral, összekeverjük, és a hal tetejére teszünk belőle egy kis kanállal.
Túróval töltött karaj zöldhagymás cukkinivel
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg csontos sertéskaraj (4 szelet), 10 dkg juhtúró, 1 mokkáskanál vágott petrezselyem, 1 mokkáskanál vágott tárkony, 3 evőkanál olaj
A zöldhagymás cukkinihez: 8 szál zöldhagyma, 30 dkg cukkini, 3 dkg vaj, 1 evőkanál vágott bazsalikom, 2 dl tejszín
A díszítéshez: 4 szál petrezselyem, 1 paradicsom
Előkészítés: A húst megmossuk, leszárítjuk, és felszúrjuk. Összekeverjük a túrót a vágott zöldfűszerekkel, sóval, kevés őrölt borssal, betöltjük a húsba, a nyílást összetűzzük. A húst kívülről bedörzsöljük sóval és borssal.
Elkészítés: Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a hús minden oldalát pirosra megsütjük benne. Majd kevés vizet (vagy száraz fehérbort) öntünk alá, lefedjük, és a húst puhára pároljuk.
Zöldhagymás cukkini: A hagymát és a cukkinit megmossuk, megtisztítjuk. A cukkinit 5 cm-es cikkekre, a hagymát ugyanakkora darabokra vágjuk. Serpenyőben felforrósítjuk a vajat, kicsit megpirítjuk benne a cukknit meg a hagymát, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a bazsalikomot, végül a tejszínt is hozzáöntjük, és már csak rövid ideig forraljuk. Az elkészült húsból a tűzőt eltávolítjuk, a karaj mellé adagoljuk a köretet, és a megmosott, leszárított petrezselyemmel meg paradicsomgerezdekkel díszítve tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.