Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Diéták

Diétás fogások cukkinivel  

Ezt a lédús zöldséget Közép-Amerikában nemesítették ki még jóval azelőtt, hogy Kolumbusz felfedezte volna Amerikát. Ő hozta aztán Európába, amiért örök hálával tartozunk neki.

Miért is tökéletes egy diétához?

A cukkini 95%-a víz, ezért erősen hidratáló hatású élelmiszer. Ebből kifolyólag a kalóriatartalma igen alacsony: 100 g mindössze15 kcal-t tartalmaz. Ráadásul nem csupán a napi folyadékszükséglet egy része, hanem a vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatók benne: kálium, foszfor, cink, magnézium, kalcium, A-, B1-, B2-, B6 -vitamin vagy folsav. Béta-karotin- és C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig védi az érfalakat, enyhíti az asztmás panaszokat, illetve segít megakadályozni az ízületi és reumatikus problémákat. Sőt, kiváló antioxidáns-forrás is!

Hogyan készítsd el?

Például eheted nyersen: a zsenge salátacukkini legyalulva, lereszelve saláták tökéletes alapanyaga lehet. Szeleteket is vághatsz belőle, majd különböző feltétekkel megkenve kenyér helyett fogyaszthatod azokat. Hasábokra vágva mártogatóshoz is elsőrangú. Megpárolva szintén ízletes: pár perc alatt szinte a saját levében megpuhul. Fűszerezni teljesen felesleges, legfeljebb tálalásnál hintsd meg friss zöldfűszerrel és egy kevés olívaolajjal.

Ha krémlevesben gondolkodsz, és persze belefér a diétádba, akkor főzd meg 1 db felaprított burgonyával vagy akár anélkül, esetleg némi növényi tejjel, tejszínnel, majd botmixerrel turmixold simára. Levesbetétnek frissen gyalult cukkinit adj a pirított magok mellé.

Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!

Cukkinis muffin zabpehellyel, vaníliás krémsajttal

Hozzávalók (24 darabhoz):

70 dkg cukkini, meghámozva, kockákra vágva
2 db tojás
2 dl kukoricacsíra-olaj
7 ek eritrit
40 dkg zabpehelyliszt
10 dkg zabpehely
1 tk szódabikarbóna
2 tk őrölt fahéj

A vaníliás krémhez:
20 dkg natúr krémsajt
2 ek eritrit
1/2 tk vaníliaőrlemény
tej vagy tejszín (elhagyható)

Elkészítés:
A cukkinit és a tojásokat botmixerrel pépesítsd, majd keverd el az olajjal és az eritrittel. Mérd ki a száraz hozzávalókat, add a cukkinis alaphoz, és dolgozd össze. Adagold a masszát a kiolajozott muffinformákba, és 180 fokon (légkeveréses sütő: 165 fok) süssd 25-30 percig. Közben a vaníliás krémhez a natúr krémsajtot keverd ki az eritrittel és a vaníliaőrleménnyel. Ha szükséges, hígítsd egy kevés tejjel vagy tejszínnel, és tálald a kisült muffin mellé.

Elkészítési idő: 45 perc

Cukkinis-diós gyümölcskenyér

Hozzávalók (1 db 22 cm-es őzgerincformához):

1 db tojás
12 dkg kókuszvirágcukor
1 dl szűz olívaolaj
20 dkg cukkini, meghámozva, lereszelve
1 db vaníliarúd kikapart magjai
1 db biocitrom reszelt héja és kifacsart leve
20 dkg süteményliszt
1/2 tk só
½ tk szódabikarbóna
1 tk őrölt fahéj
10 dkg dió, megpirítva, durvára vágva

Elkészítés:
A tojást és a kókuszvirágcukrot keverd habosra. Add hozzá az olajat, a cukkinit, a vaníliavelőt, a citrom héját és levét. A többi hozzávalót is dolgozd bele, majd simítsd a masszát a formába, és előmelegített sütőben, 180 fokon (légkeveréses sütő:165 fok) süsd meg kb. 45 perc alatt. Rácsra téve hagyd teljesen kihűlni.

Elkészítési idő: 60 perc

MÉG TÖBB DIÉTATIPP ÉS FOGYÓKÚRÁS TANÁCS A FANNY MAGAZIN EHETI SZÁMÁBAN! >>>

13 BETARTHATÓ SZABÁLY A NYÁRI DIÉTÁHOZ >>>

ÍGY FOGYJ LE! PRÓBÁLD KI A 24 ÓRÁS SMOOTHIE-DIÉTÁT >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.