Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Minestrone recept
Minestrone
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A nyári konyhában az az egyik legnagyszerűbb, hogy az ember hihetetlenül kreatívvá válik a friss alapanyagokból, relatíve kis munkabefektetéssel asztalra varázsolható frissítő fogások terén.

Kétség nem fér hozzá, számomra a konyha olyan varázslatos hely, ahol mindig sikerül kiszakadni a hétköznapok állandó feszült figyelmet követelő világából, szabadjára engedhetem a fantáziámat, és igyekszem mindig olyan ízletes fogást készíteni, ami örömet okoz akkor is, amikor készítem, és akkor is, amikor leülünk az asztalhoz falatozni.

Nyáron persze, ha lehetséges, itt is a mérsékelt tűzhelyhasználat elve érvényesül, és mostanában a változatos saláták vették át a főszerepet. Emellett persze azért készül más is!

Pirított, gorombára őrölt dió, feta és petrezselyemzöld – ezekből kerekednek az igazán könnyű és ízletes falatok
Pirított, gorombára őrölt dió, feta és petrezselyemzöld – ezekből kerekednek az igazán könnyű és ízletes falatok

Szeretem azokat a finomságokat, amik nem csupán gyorsan, de kevés hozzávaló felhasználásával is készülnek, mégis ellenállhatatlanul finomak. Most is ilyesmi kerekedett - a szó legszorosabb értelmében. Alapvetően 3 fő hozzávalóra van csupán szükség az elkészítéséhez: fetára vagy hozzá hasonló sós, friss sajtra, dióra és jókora adag friss petrezselyemzöldre.

A petrezselyembe hempergetett golyóbisok akár így is tálalhatók – de mindenképp érdemes alaposan lehűteni őket
A petrezselyembe hempergetett golyóbisok akár így is tálalhatók – de mindenképp érdemes alaposan lehűteni őket

A többi apróság, fűszer valóban nem domináns, azt pedig már a nyári salátamenetrend hívta életre, hogy ezek a golyóbisok is friss salátaágyra kerültek. Méghozzá olyanra, amelyet a most már szezonális grillezett kápia paprika is gazdagít. Színes, ínycsiklandó finomság.

Diós sajtgolyóbisokról van szó, amelyek előételként, party-falatként vagy vacsorafogásként, esetleg reggelire, uzsonnára is feltálalhatók. A lényeg, hogy gyorsan elkészülnek, elronthatatlanok, nagyon finomak és nem mellesleg mutatósak is.

Diós fetagolyók petrezselyem-köntösben, salátaágyon

A sajtgolyók határozott ízvilágát tökéletesen kiegészíti az édes, csillogó paprika és a ropogós salátalevelek
A sajtgolyók határozott ízvilágát tökéletesen kiegészíti az édes, csillogó paprika és a ropogós salátalevelek

Hozzávalók 4 személyre előételként:
20 dkg feta (vagy hozzá hasonló sós, fehér sajt)
1 jókora marék (nagyjából 5-6 dkg) dióbél
1 evőkanál tejföl (zsírszegény, 12 %-os zsírtartalommal)
2 nagy csokor petrezselyemzöld egészen finomra aprítva
10-15 dkg apróra tépkedett vegyes salátalevél
2 db nagyobb kápia paprika
frissen őrölt vegyes bors – ízlés szerint

Elkészítés: A paprikákat 200 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt megsütöm. Meghámozom, kicsumázom, jó 2 cm-es kockákra darabolom. Hűlni hagyom.
A diót sütőben vagy zsiradék nélküli serpenyőben néhány perc alatt kissé megpirítom, ha kihűlt, durvára őrlöm.
A petrezselyemzöldet egészen finomra aprítom.
A sajtot nagyobb darabokra vágom, keverőpohárba teszem, majd hozzáadom a tejfölt, a diót (só nem kell hozzá, mert a sajt elég sós), és botmixer segítségével az egészet sűrű krémmé keverem. Alaposan megborsozom és jól átkeverem. 10-15 percre hűtőszekrénybe teszem, hogy kissé megszilárduljon.

Még egy kis keverés, és mehet a hűtőszekrénybe, hogy könnyen formálható legyen
Még egy kis keverés, és mehet a hűtőszekrénybe, hogy könnyen formálható legyen

Ezután nedves kézzel apró diónyi gömböket formálok belőle. Mindegyiket meghempergetem az aprított petrezselyemben. Tálra helyezem, és ismét hűlni hagyom.
Tálalás előtt a salátaleveleket tálra rendezem, meghintem a grillezett paprikával, majd ráhelyezem a sajtgolyókat.
Friss kenyérrel, paradicsomsalátával fejedelmi, mégis könnyű vacsora, de így salátaágyon kínálva akár önállóan is remek előétel. A sós sajthoz remekül illik az aromás dió, amely pirítva még intenzívebb, a friss petrezselyemnek köszönhetően pedig igazi frissítő falat.

Akár egy-egy szelet kenyérre is pakolhatók salátával, paprikával együtt
Akár egy-egy szelet kenyérre is pakolhatók salátával, paprikával együtt

Az egész markáns és határozott sós, diós, borsos ízvilágot remekül ellensúlyozza a grillezett paprika édessége és a saláta ropogóssága.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.