Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Karácsony

Édes karácsonyi ajándékok a konyhából

Az ünnepeket megédesíteni néhány finom falattal vagy korty itallal mindannyiunk vágya, hiszen jót enni és inni mindenki szeret. Ajándékba is adhatunk különleges, házi készítésű finomságokat. Ötletbörze!

Aki szeret pepecselni a konyhában, kedveli a saját készítésű ajándékokat, kellemesen ráhangolódhat a meghitt karácsonyi ünnepekre az ajándékkészítés közben.

Likőrök

Házi limoncello - címkézésre várva
Házi limoncello - címkézésre várva

Akár novemberben elkezdhetjük készíteni a finom likőröket, nemes italokat. A fűszeres vagy kávés, gyümölcsös vagy csokis likőr elsősorban a hölgyek számára lehet kedves ajándék. Meleg szívvel ajánljuk elkészítésre a szicíliai limoncello (citromlikőr) vagy az ír Bailey’s házi változatát. A tojáslikőr és a csokilikőr is kedvelt klasszikus, de málnás, epres, feketeribizlis vagy bármilyen gyümölcsös likőrt is készíthetünk. Ehhez fagyasztott gyümölcsöt helyezünk egy befőttes üvegbe, némi cukrot szórunk rá, majd felöntjük vodkával. Beledobhatunk egy rúd vaníliát is félbevágva, ízlésünk szerint más fűszerekkel (csillagánizs, szegfűszeg, fahéj) is ízesíthetjük. Néhány naponta megrázogatjuk az üveget, hogy a cukor feloldódjon, majd karácsony előtt leszűrjük, szépséges üvegekbe töltjük. A gyümölcsöket nem dobjuk ki! Remek lesz gyümölcssalátába, túrótortába, vagy akár a szilveszteri bóléba.

Férfiak a keményebb, kevéssé édes italokat szeretik inkább. Őket meglephetjük paprikapálinkával, ágyas pálinkával.

Bonbonok és trüffelek

Édesszájúaknak és ínyenceknek remek ajándék a különleges ízesítésű édes apróság. A legnépszerűbbek a csokis falatkák, mint a zserbó bonbon vagy zserbógolyó, a Mozart-golyó, a különféle nemes italokkal gazdagított trüffelek, mint a whiskys trüffel. A trüffel egyébként zseniális, mert mindenféle ízzel megbolondítható, tényleg csak fantázia kérdése… A fahéjas trüffel és a narancsos trüffel biztos siker, a mentás trüffelt és a balzsamecetes trüffelt csak ínyenceknek ajánljuk. :)

Az édes kis trüffeleket hempergethetjük hagyományosan kakaóba, de aprított magvakkal is nagyon mutatós
Az édes kis trüffeleket hempergethetjük hagyományosan kakaóba, de aprított magvakkal is nagyon mutatós

A csokis változatok mellett a kókuszos-mandulás Raffaello is nagy klasszikus, de készíthetünk egészséges édes golyócskákat aszalt gyümölcsből is.

Kandírozott gyümölcsök

Milyen mutatós!
Milyen mutatós!

A különféle kandírozott gyümölcsöket kimérve csillagászati áron vásárolhatjuk meg édesszájú szeretteink számára, pedig elkészítésük kimondottan olcsó, a végeredmény pedig nagyon látványos is lehet.

Leggyakrabban citrusféléket kandírozunk, ezeket aztán csokoládéba mártva egész különleges finomsággá magasztalhatjuk, főleg ha a csokiba egy kis fűszert teszünk. Ha étcsokit használunk, egy kis chili tökéletes hozzá, ha fehércsokit, akkor érdemes megpróbálni egy kevés rózsaborsot hozzáadni.

Kezdők először a kandírozott narancshéjjal próbálkozzanak, mert türelem és figyelem kell a készítéséhez. A gyakorlottak pedig játszhatnak a többi gyümölccsel is.

Lekvárok és chutneyk

Lekvár vagy chutney?
Lekvár vagy chutney?

Hosszú időre örömet lophatunk megajándékozottunk szívébe, ha néhány üveg különleges lekvárral lepjük meg. Legyünk bátran kreatívak, kísérletezzünk ízekkel, kombinációkkal, fűszerekkel. Ha most állunk neki a lekvárfőzésnek, akkor elsősorban alma, narancs, citrom, grépfrút áll rendelkezésünkre, de banánnal és körtével is érdemes próbálkozni. Az almát akár fagyasztott vagy aszalt gyümölcsökkel is kombinálhatjuk, mutatós például az almazselé vörösáfonyával, de a feketeribizlis almalekvár is különleges.

A chutney gyümölcsalapú fűszeres szósz, melyet elsősorban húsokhoz, halakhoz kínálhatunk. Általában az édes-savanyú, az édes-csípős ízek jellemzik, állandó elem a gyümölcs mellett a hagyma és a sok fűszer. Az egzotikus ízek kedvelői biztosan odalesznek érte.
Gyümölcskenyerek és mézeskalácsok

Ha szeretünk sütni és jóban vagyunk a kelt tésztákkal, egy gazdag gyümölcskenyér, stollen vagy panettone is szépséges ajándék lehet. Kisgyerekesek pedig mézeskaláccsal lephetik meg a rokonokat, természetesen a gyerekekkel együtt sütve, díszítve a mézes süteményt.

Kellemes készülődést!
 

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.