Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Minestrone recept
Minestrone
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Sokszor hallani, hogy a kevesebb néha több. Én is így gondolom, szerintem már beszéltünk is róla, de ennél a desszertnél kifejezetten érvényes. Hogy így van-e, azt mindenki eldöntheti.

Ez egy olyan desszert, amely elkészítéséhez általában minden hozzávaló megtalálható a konyhában. De ha már a fele megvan, akkor is működik, csak kicsit szegényesebb.

Édes polenta borredukcióval, sült szilvával és pirított dióval

Könnyű, krémes, isteni desszert!
Könnyű, krémes, isteni desszert!

Hozzávalók:
10 dkg kukoricadara
2 dl tej
2 dl tejszín
5 dkg méz
5 dkg vaj
1/4 rúd bourbon vanília
csipet só

A sült szilvához:
8 db nagyszemű szilva
2 evőkanál cukor
1 dkg vaj
1 rúd fahéj
1 csillagánizs
1 marék dió

A borredukcióhoz:
3 dl vörösbor
3 evőkanál cukor
6 dkg vaj

Elkészítés: Felforraljuk a tej és tejszín keverékét a mézzel és a vanília kikapart magjaival, hozzáadjuk a polentát, és folyamatosan kevergetve megfőzzük egy csipet sóval, a végén hozzákeverjük a vajat. Hagyjuk kihűlni.

A borredukcióhoz a cukrot karamellizáljuk, beledobjuk a fahéjat és a csillagánizst, felöntjük a borral, és felére redukáljuk, a végén hozzáadjuk a vajat.

A fűszerezett bort beforraljuk
A fűszerezett bort beforraljuk

Amikor kellően sűrű, a vajjal krémessé tesszük
Amikor kellően sűrű, a vajjal krémessé tesszük

A szilvákat félbevágjuk, olvasztott cukron a vágott felével lefele megpirítjuk, hozzáadjuk a vajat, folyamatosan rázogatva felolvasztjuk benne a vajat.

Készül a karamellizált szilva
Készül a karamellizált szilva

A diót durvára vágjuk, sütőben megpirítjuk.

Az édes polentát poharakba szedjük, rárakjuk a szilvát, majd meglocsoljuk a borredukcióval, végül meghintjük a ropogós dióval.

A karamellizált szilva, a ropogós dió és a borredukció csodásan illik a krémes polentához
A karamellizált szilva, a ropogós dió és a borredukció csodásan illik a krémes polentához

Ha nincs szilvánk, bármely gyümölcs felhasználható hozzá. Ez a recept is úgy születet, hogy volt egy pár fonnyadt szilva a hűtőben. Karamellizálva viszont szépé varázsolhatjuk őket. Fényesek lesznek, ízesek és édesek. Hidegen és melegen is fantasztikus.

A tejbepapi, azaz a tejbegríz szinte minden gyermek kedvence, ennek egy változata ez, polentával - vagy magyarul kukoricadarával - készült. A keverési arányok ugyanazok. A kukoricadara olcsó alapanyag, többféle minőségű létezik, van kisebb és nagyobb szemcséjű. Ehhez a recepthez mindkettő megfelel. A tej szintén felváltható szója-, kókusz-, kecske-… tejre, vagy akár vízre is. A cukrot helyettesíthetjük valamilyen gyümölcsszörppel vagy mézzel.

A kukorica az 1600-as években került Európába, Cortes hozta magával Ámerikából, de még sokáig csak Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban volt fellelhető. Szinte észre sem vesszük, hogy mennyi kukoricából készült élelmiszer vesz bennünket körül, a főtt kukitól a savanyított bébi kukoricáig. Persze említsük meg Őszi Balázs pattogatott kukorica krém levesét, amit a Szegedi Árkád Pláza megnyitó ünnepségére készített, persze még sok más finomság kíséretében.

A szemes kukorica sötét sárga színű, főleg állati takarmányozásra használják, kevesebb százalékát pedig őrlik lisztnek vagy darának, emberi fogyasztásra. Talán mindenki ismeri a puliszkát, az idősebbek még jobban. Ma is divatos köretnek számít, még grillezni is lehet, kívül ropog, belül pedig finom puha. Zöldfűszeres tejföllel kínálom - a vegetáriánusok legnagyobb örömére.

A borredukciótól sem kell megijedni, tulajdonképpen sűrűre főzött bor, az alkohol elpárolog, a gyümölcsös íz pedig fokozódik, természetesen - mint minden más anyagnál - itt is a jó minőségű borokból lehet a legízletesebb redukciót készíteni. Vannak, akik sajnálják a kiváló minőségű borokat elfőzni, de kutyából nem lesz szalonna... Szerintem megéri.

Legjobb szilvás receptek >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.