Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Zöldség

Édes, szépséges zöldségek a sütőből

Gyönyörű színek, karamellizálódott, édes zöldségek, melyek még ropogósak is. Felejtsük el a párolt zöldséget! Éljen a sült zöldség!
Mi a különbség?

Aki nem próbált még zöldségeket sütőben sütni, nem is tudja, mi a jó. Az állaguk, az illatuk, a színük mind-mind gyönyörű lesz a lassú sütéstől, ráadásul ilyenkor ősszel a természet is bőkezű, és ontja a gyökérzöldségeket. A sárgarépa, a cékla, a burgonya, a sütőtök, a vörös- vagy lilahagyma, fokhagyma együtt sütve igazi szín- és ízkavalkádot alkot, és nagyon jó opció a megszokott krumplipüré vagy sült krumpli helyett.

Hogyan készül a sült zöldség?

A zöldségeket pucoljuk, mossuk, kockázzuk vagy csíkozzuk. A serpenyőt kiolajozzuk egy papírtörlő és olívaolaj segítségével. A megmosott zöldségeket lerakjuk, és meglocsoljuk még egy kis olívával, fűszerezzük. Mehet a 200 fokos (gázon kb. 6-os fokozat) forró sütőbe. 10 – 15 percenként megforgatjuk, meglökdössük a zöldségeinket. 35-60 perc alatt elkészül.

A cékla sütve új dimenzió
A cékla sütve új dimenzió

Tippek!

• A zöldségek semmiképpen se tocsogjanak az olajban.
• Ha lehet, használjunk friss fűszernövényeket: rozmaringot, oregánót, kakukkfüvet, bazsalikomot.
• A lassabban átsülő zöldségeket elő lehet főzni egy picit.
• Ha nagyon félünk a kiszáradástól, a zöldségeket a sütés elején lefedhetjük, hogy párolódjanak.
• Sütés közben a zöldségek egymáshoz érhetnek, de ne legyenek egymás tetején.
• A zöldségeket elő is lehet pácolni, például 4 evőkanál balzsamecet és 8 evőkanál olívaolaj keverékében.
• Ha nagy mennyiséget sütünk, tegyük a különböző sülési idejűeket külön sütőtepsire vagy tálba.
• Ha csak paradicsomot grillezünk, szórjunk rá egy kis barna cukrot.
• A sütés vége előtt szórjuk meg reszelt sajttal (parmezán vagy kecskesajt is nagyon jó).
• Az egész fokhagymafej végét levágva isteni sült fokhagymákat készíthetünk, amik maguktól kiugranak majd a héjukból.

Előfőzhetjük, példul a burgonyát
Előfőzhetjük, példul a burgonyát

Mikor mit?

A zöldségek sütési ideje különböző, hiszen a nedvességtartalmuk más és más. Ha együtt sütnénk a különböző zöldségféléket, a hosszabb sülési idejűeket vágjuk jóval kisebb darabokra.

Egészséges vacsora
Egészséges vacsora

A leggyorsabban elkészül (akár 20 perc)
Paradicsom
Nyári tök
Spárga
Gomba

Tovább süssük
Hagyma
Paprika
Padlizsán
Cukkini
Brokkoli
Karfiol

A legtovább tart (kb. 1 óra)
Burgonya
Sárgarépa, fehérrépa
Pasztinák
Sütőtök
Cékla

Zöldfűszerek: bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, oregánó vagy a sütés után friss petrezselyem, koriander vagy kapor.

További felhasználás:

A sült zöldségeket lehet csipsz helyett csipegetni vagy könnyű vacsorára megeszegetni egy kis reszelt parmezánnal. Körete lehet marhának, sertésnek, csirkének, halnak. Tehetjük pizzára, tekerhetjük tortillába. Kerülhet salátába, de lehet belőle krémleves is. Készíthetünk vendégváró kencéket is belőlük. Tehetjük főtt tésztára, vagy keverhetjük kuszkusszal. És még szendvicsben sem rossz!

A sült zoldség kerülhet szendvicsre
A sült zoldség kerülhet szendvicsre

Egy öntet-ötlet két tepsinyi sült zöldséghez:
2 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál dijoni mustár
fél bögre olívaolaj
3 fej fokhagyma összenyomva
2 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál bazsalikom

A mustárt és az ecetet keverjük össze, majd adjuk hozzá az olajat. Keverjük hozzá a fokhagymát, a kakukkfüvet és a bazsalikomot, majd sózzuk, borsozzuk. Ezt az öntetet keverjük össze a zöldségekkel, melyeket sütőpapírral bélelt tepsiben 230 fokon (gáz 8-as fokozat) kb. 40 percig sütünk. 10 percenként átforgatjuk.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.