Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Minestrone recept
Minestrone
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Zöldség

Édeskömény, ánizskedvelők előnyben

Finom levesek, tésztaételek, zöldségköretek készíthetők a gumós köményből, de felhasználhatjuk zöld, kaporra emlékeztető leveleit is, magja pedig sokunk kedvenc fűszere. Az akár kétméteresre is megnövő édesköményt gyakran hibásan ánizsnak titulálják jellegzetes, valóban ánizsra emlékeztető íze és illata miatt.

A magyar kulináris hagyomány ánizskapor, római kapor, olasz kapor, bécsi kapor, sőt a teljes káosz érdekében német kömény, főnigli és venkel néven is ismeri.

Az édeskömény és a tűzlopás

Több ezer éves jelenlétét jól bizonyítja, hogy a görög mitológia szerint Prométheusz az Olümposzra felmászva egy édeskömény szárba rejtve lopta el a parazsat az embereknek, hogy a tűz segítségével az állatok fölé emelje őket. Az édeskömény igazi őshazája valószínűleg Szíria, innen terjedt el az egész világon. Európában először Itáliában kezdték termeszteni, a 18. századra már Franciaországban is igen elterjedt volt.

 

Édeskömény, ánizskedvelőknek is
Édeskömény, ánizskedvelőknek is

 

Ma a világon a legtöbbet Európában, Ázsiában, Ausztráliában és Észak-Amerikában termelnek belőle. Gyakran „kivadul” a termesztésből, Észak-Amerika és Ausztrália egyes vidékein már gyomnövényként tartják számon.

Édeskömény a konyhában: gumó, zöld, mag

A gumó levesként, köretként, nyersen, sőt akár édesen elkészítve is megállja a helyét. Fejenként egy gumót érdemes vásárolni, ha köretet készítünk belőle, salátához is számoljunk fejenként fél gumóval. Általában félbevágva vagy lemezeire bontva használjuk fel. Ha pároljuk, legalább 45 perc kell, hogy elkészüljön. Sütőben is süthetjük olívával, kis cukorral ízesítve.

Sokan esküsznek a nyers édesköményre, szeretik főtt tésztára nyersen lereszelve is. 
Az édesköményből vághatunk csíkokat és kínálhatjuk más zöldségek társaságában mártogatós szószokkal. Jól harmonizál a sárgadinnyével és a sonkával is, salátákban ananásszal és naranccsal is bolondíthatjuk.

Zöldje a kaporra hasonlít, ezzel halételeket lehet jól ízesíteni. Ánizsos íze miatt kedvelik.

A mag igaziból az édeskömény termése. A édeskömény frissen zöld vagy barnás színű magja alapanyaga a kínaiak ötfűszerének. Fűszerezhetünk vele levest, főzeléket, édességeket is. Rozskenyerek kiváló ízesítője, olasz kolbászokban is van belőle.

 

A mag az édeskömény termése
A mag az édeskömény termése

 

A fehér üröm és az ánizs mellett az édeskömény a Zöld Tündér, az abszint legfőbb ízesítője.

Egészséges

C-vitamint, folsavat, A-vitamint is tartalmaz. Gazdag vasban is, kalóriatartalma viszont alacsony: 34 kcal/100g. Gyökerét vízhajtó, vesetisztító tulajdonságai miatt kedvelik, levelei segítenek a gyomorbántalmakban szenvedőknek, klimaxos panaszokra is ajánlják.

Az édesköményteát görcsoldásra használjuk, menstruációs és gyomorfájdalmak esetén is hatásos. Hashajtó teákhoz is adnak belőle, hogy a görcsöket csillapítsa. Hasfájós kisbabáknak is készítenek csipet édesköményből teát, hogy a megterhelő gázokat távozásra bírják, ezt a tulajdonságát már Hippokrátész is leírta. Szoptatós anyukáknál fokozza a tejtermelést.

Indiai éttermekben pirított édesköményt és ánizst kapunk az étkezés után szájillatosításra és az emésztés serkentésére.

 

Csőben sütve is isteni
Csőben sütve is isteni

 

Légúti problémáknál is jól használható, hurutoldó és köptető hatását régóta ismerik. Szemerősítőnek is mondják. Kínában, Indiában kígyómarás esetén gyógyítottak vele.
 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.