Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Talán fogalmazhatok így: ez az étel Magyarország kedvencének, a rántott húsnak az olasz mása. Kis csavarral otthon is nyugodtan elkészíthetjük a családnak a vasárnapi rántott hús helyett.

Tálalhatjuk paradicsomos, tejszínes tésztával vagy szaftos gombás rizzsel, így olaszosabb, de illik hozzá a klasszikus burgonyapüré is. Könnyű elkészíthetősége és rendkívül ízletes volta miatt könnyen válhat a háziasszonyok nagy kedvencévé, persze készíthető más húsból is, sőt szinte minden húsból elkészíthető. Szicíliában egyszer ettem bárányból, hihetetlenül új ízt hozott.


Borjú piccata bazsalikomos zöldséggel töltött kagylótésztával

Kicsit hasonlít a rántott húshoz, de mégsem az
Kicsit hasonlít a rántott húshoz, de mégsem az

Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg borjúhús (lehet hátszínből is)
1-2 szár bazsalikom
4 db tojás
15 dkg parmezán sajt
liszt
olaj a sütéshez
25 dkg zacskó óriás kagyló tészta
3 db kaliforniai paprika (1-1 mindhárom színből)
2 db paradicsom
2 szál újhagyma
1 szál zellerszár
1 db cukkini
4 evőkanál olívaolaj

Előkészítés:
A borjúhúst leszeljük, picit megnyomkodjuk és megsózzuk, megborsozzuk. A parmezánt lereszeljük. A zöldségeket (kaliforniai paprikák, paradicsom, hagyma, zeller, cukkini) megmossuk és apró kockákra vágjuk.

Elkészítés:

1. A borjúszeletekre 1-1 levél bazsalikomot teszünk.
2. A tojásokat habosra verjük, beletesszük a reszelt parmezánt.
3. A húsokat a lisztbe forgatjuk, majd a parmezános tojásba, és kevés forró olajon 2-2 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.
4. A tésztát kifőzzük.
5. Amíg a tészta fő, az apró kockára vágott zöldségeket 4 evőkanál olívaolajon kicsit átforgatjuk 1-2 perc alatt, finomra vágott bazsalikomlevelet adunk hozzá.
6. A zöldségraguval megtöltjük a kifőtt kagylótésztákat, és köretként a hús mellé tálaljuk.
7. A maradék zöldséget a húsokra és a tésztára kanalazzuk.

Tálalhatjuk a tészta helyett rizzsel vagy krumplival is
Tálalhatjuk a tészta helyett rizzsel vagy krumplival is


A borjúhús

A borjú kiválasztásánál nagyon nehéz dolgunk van. A manapság borjú néven kapható borjúhúsok helyett rendszerint növendék, szalmarágó, kifejlett állatokat árulnak. Az igazi borjút gasztronómiában elismert emberek és értő hentesek 100 napos koráig datálják, vagy egészen addig, ameddig csak tejen él az állat. Az Európai Unió 300 kg-ig engedélyezi a borjú szó haszálatát, ezt némely vágóhídon szeretik átlépni. Az igazi borjút onnan ismerjük meg, hogy szép világos a húsa, és tejre emlékesztető illata van.


Bio hús?

Manapság már a fajtáját is kiírják a minőségi árusok. Drágábbak a szürke borjúk és a magyar tarka borjúk. Az igazi marhatartást ridegtartásban képzelik el a tenyésztők. Sehol egy istálló, sehol a takarmány. Ha még a terület is bizonyítottan nem vegyszerrel kezelt, akkor könnyen megkaphatják rá a bio minősítést. A bio ridegtartásban tartott állatok egyelőre még magasabb áron értékesíthetők, de garanciát jelentenek fogyasztóiknak, hogy káros nyomelemeket és savakat nem tartalmaz a hús, amit fogyasztanak.


Magyar biohús??

Szakértők szerint a Hortobágy már rég egy sivataghoz hasonlítana, ha nem tartanának ott marhákat, akik folyamatosan legelik a környezetet és életben tartják a növényzetet. A Hortobágy vidékén működő tenyésztők nagyon hamar rájöttek, hogy a biotartásé a jövő. Bár ez a fajta gazdálkodás nálunk nem indult olyan erős fejlődésnek, mint máshol az EU-ban, véleményem szerint előbb-utóbb a magyarok is beadják a derekukat, és fontosabb lesz a minőség, mint a mennyiség.

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Magyarországon jelenleg 0,5%-ra teszik a fogyasztást (bár szerintem ez egy feltupírozott szám), de egyes országokban akár 40%-ot is elér a bio élelmiszerek előtérbe helyezése. Hihetetlen nagy különbség, egyben elszomorító, de mindenképpen pozitív lehet az a gondolatmenet, hogy innentől már csak felfelé vezet az út. Bíztatnék minden magyarországi fogyasztót - és egyben felnyitnám szemüket -, hogy kiváló bio termékekkel és alapanyagokkal rendelkezik hazánk, és a bio tenyésztők, termelők rendkívül nagy odafigyeléssel, szeretettel és vehemenciával végzik munkájukat. Legtöbbjük arra tette fel életét, kiváló minőségű élelmiszert termeljenek. Persze itt mindjárt rámszólnának a kétkedők, hogy egyik is, másik is csal, és hogy odarakják a nem biot a bio közé, és még sorolhatnám az ellenérveket, de erre az a válaszom, hogy a bio étkezéshez és egyáltalán az étkezéshez a tudatosság szükséges. Könnyen felismerhetjük a becsületes és hittel rendelkező termelőt és gazdálkodót, és azt is, aki a zavarosban halászik. Tudatosan kell étkezni, figyelni arra, hogy mit eszünk, és azt milyen körülmények között állítják elő.

Az autószerelőnek sem mindegy, milyen autóban ül, a fodrásznak sem mindegy, milyen a haj, az asztalos is szeret kényelmesen ülni, de mindenkinek oda kell figyelnie arra, hogy saját szervezetének a lehető legjobbat nyújtsa - mind étel, mind ital formájában, hiszen azok vagyunk, amit megeszünk.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.