Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Zöldség

Egyszerűen nagyszerű: a krumpli

A burgonya - a kenyérgabona után - a második legfontosabb alapélelmiszerünk. Manapság ismét népszerű lett, mert ízletes, és (magas fehérje-, és C-vitamin tartalma miatt) egészséges is. A következőkben bizonyítjuk, hogy milyen sokoldalúan elkészíthető!

Héjasan megmossuk, felszeleteljük, sütőben puhára sütjük, majd bő, forró olajban átpirítjuk, borssal és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

A meghámozott krumplit cakkos pengéjű késsel hasábokra vágjuk. Bő, forró olajban kétszer sütjük: 5 perc alatt világosra, majd tálalás előtt pirosra (3 perc).


Legyaluljuk vagy recés élű késsel igen vékonyra vágjuk a krumplit, bő forró olajban 5-10 percig ropogósra sütjük. Csak a tányéron sózzuk, borsozzuk.

Meghámozzuk, összevágjuk, megfőzzük, leszűrjük, egészen leszárítjuk, majd forró olajban pirosra sütjük. Zöldfűszeres majonézzel tálaljuk.

F Ő T T K R U M P L I - L E V E S B E N , S A L Á T Á B A N

A levesek és a saláták között dobogós hely jut a burgonyának, mert laktató, de könnyen emészthető. Hús nélkül a vegetáriánusok is fogyaszthatják.



KUKORICÁS KRUMPLILEVES

Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg burgonya
10 dkg húsos füstölt szalonna
40 dkg szemes kukorica (konzerv vagy fagyasztott)
1 evőkanál olaj
1 l csirkeleves, kockából
5 dl tejszín
1 evőkanál vágott petrezselyem

Előkészítés: A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kis kockákra vágjuk. A szalonnát kockákra vágjuk. A kukoricát lecsepegtetjük.

Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, és zsírjára pirítjuk benne a szalonnát. Hozzáadjuk a burgonyát, megsózzuk, és kb. 10 percig pároljuk. Ráöntjük a levest, és addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. (Csípős paprikával vagy zúzott fokhagymával is ízesíthetjük.) Belekeverjük a kukoricát, a tejszínt és még 5 percig forraljuk. Tálaláskor a petrezselyemmel díszítjük.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 759 kcal

KECSKESAJTOS SALÁTA - MÉZES ÖNTETTEL

Hozzávalók 4 személyre:
2 nagy burgonya
2 zöldalma
1 teáskanál citromlé
10 dkg kecsekesajt vagy márványsajt
5 dkg rukola vagy friss bazsalikomlevél
5 dkg vágott dióbél
1 teáskanál akácméz
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vörösborecet
1 teáskanál köménymag

Előkészítés: A burgonyát alaposan megsikáljuk, és héjastól karikákra vágjuk. Forrásban levő sós vízben kb. 15 percig főzzük. Az almát megmossuk, húsát héjastól kockákra vágjuk, megcsepegtetjük a citromlével. A kecskesajtot is kockákra vágjuk. A rukolát leöblítjük, szárazra rázzuk.

Elkészítés: A burgonyát leszűrjük, tálba tesszük. Hozzáadjuk az almát, a sajtot, a rukolát és a diót. Az öntethez simára keverjük a mézet az olajjal, a ecettel és a köménymaggal. A salátára öntjük, és azonnal tálaljuk.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 20 perc múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 258 kcal

A dél-amerikai Andok-hegység hidegebb tájain a kukorica helyett a az indiánok fő tápláléka volt. Az 1560-as években került spanyol területekre, onnan Angliába, ahol nehezen fogadták be, mert az előkelőségek ízetlennek találták. A 18. század végére terjedt el Európában, a francia katonai gyógyszerész, egészségügy felügyelő, Antoine Parmentier (1737-1813), aki felismerve a burgonya erényeit, az 1769-es éhínség idején rábeszélte XVI. Lajos királyt a termesztésére. Manapság az étlapokon a Parmentier módra azt jelenti: burgonyás. Például a róla elnevezett sült burgonyaköretet vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel meghintve tálalják.

B U R G O N Y A E G Y T Á L A K - S O K F É L E K É P P E N

A burgonya nagyon sokféle laktató egytálétel alapja lehet, különböző kiegészítőkkel - húsféle, sajt vagy zöldség - lerakva, keverve. A lényeg, tálalás előtt valamennyi a sütőben "végzi".



ALMÁS-SERTÉSHÚSOS KRUMPLITORTA

Hozzávalók 8 személyre:
90 dkg burgonya
45 dkg sertéscomb
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál vaj
2 evőkanál olaj
2 kis konzerv sűrített paradicsom
1 mokkáskanál szárított zsálya
6 dl húsleves, kockából
2 alma

A tésztához:
65 dkg liszt
20 dkg vaj
1 tojás
1 tk. zselatinpor

Előkészítés: A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és karikákra vágjuk. Sós vízen kb. 10 percig főzzük, majd leszűrjük. A húst megmossuk, apró kockákra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk.

Elkészítés: Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk a vajjal az olajat, kevergetve 5 percig pirítjuk benne a húst. Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, és még 5 percig pirítjuk, majd belekeverjük a sűrített paradicsomot, a zsályát, sóval, borssal fűszerezzük, és felöntjük a levessel. Felforraljuk, és lefedve a húst puhára pároljuk, a végén a felesleges szaftot egy tálba leöntjük, félretesszük. A húst hagyjuk kihűlni. A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk. Felmelegítünk 3 dl vizet egy csipet sóval, és felolvasztjuk benne a vajat. A folyadékot a mélyedésbe öntjük, és alaposan összedolgozzuk. Lisztezett deszkán sima tésztává gyúrjuk, egynegyedét félretesszük, a maradékkal kibélelünk egy tortaformát vagy egy tűzálló tálat. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, megmossuk, karikákra vágjuk. A tésztára rétegezzük a burgonyát, az almát és a húst. A félretett tésztát akkorára nyújtjuk, hogy be tudjuk borítani vele a formát. A tészta peremét kevés vízzel megnedvesítjük, ráborítjuk a tésztakorongot, és a széleket kissé összenyomkodjuk. A sütőt 200 C-fokra előmelegítjük. A tészta tetejét megkenjük tojással, közepébe lyukat fúrunk, hogy a sütés közben keletkező gőz eltávozhasson. A sütőben kb. 45 percig sütjük. A félretett hússzaftban elkeverjük a zselatint, felforrósítjuk, és a lyukon keresztül a megsült pitébe öntjük. Hagyjuk kihűlni, és szeletelve tálaljuk.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
Nehézségi fok: közepes
1 adag: 670 kcal

SÖRÖS KRUMPLI TAKARÓBAN

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg (fél csomag) fagyasztott leveles tészta
25 dkg burgonya
50 dkg sovány marhahús
12 apró szemű vöröshagyma
1 evőkanál vaj
1,5 dl marhahúsleves, kockából
1,5 dl barnasör
liszt a tésztához
1 tojás

Előkészítés: A mélyhűtött tésztát hagyjuk kiengedni. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és sós vízben kb. 10 percig főzzük, majd leszűrjük. A húst megmossuk, nagyobb kockákra daraboljuk. A hagymát meghámozzuk, félbevágjuk.

Elkészítés: Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk a vajat, kevergetve 5 percig pirítjuk benne a húst, majd hozzáadjuk a hagymát, és még 4 percig együtt pároljuk. Felöntjük a levessel meg a sörrel, összeforraljuk. Beletesszük a burgonyát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, kis lángon kb. 1 óra alatt megpároljuk. Időnként megkeverjük. A húsos masszát 1 literes tűzálló tálba borítjuk. A tésztából lecsípünk egy diónyi darabot, a maradékot lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy kb. 1 cm-rel nagyobb legyen az átmérője, mint tálé. A kis darab tésztát hosszú hengerré sodorjuk, majd kissé ellapítjuk. A tál szélét megkenjük a felvert tojással, ráfektetjük a tésztacsíkot, és 2 percig száradni hagyjuk. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A tálat beborítjuk a nagy tésztalappal, a széleket a tésztacsíkkal alaposan összenyomkodjuk. A tetejét megkenjük a maradék tojással. A sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. A tálban tesszük az asztalra.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva
Nehézségi fok: közepes
1 adag: 532 kcal

Fajták: Cherie, Somogyi sárga kifli. Főzési típus: A (A-B) - főzés után is egyben maradó gumó, finom szemcsés textúra. Felhasználás: burgonyasaláta, hidegkonyhai készítmények. Fajták: Aladin, Amorosa, Claret, Kleopatra, Desireé, Impala, Kondor, Laura, Pannónia, Red Scarlet. Főzési típus: B (B-A) - kissé szétfövő, kissé szappanos vagy kissé lisztes, közepesen finom textúra. Felhasználás: vegyes hasznosítás, hasábburgonya-alapanyag. Fajták: Agria, Góliát, Karlena, Kánkán, Rioja, Solara. Főzési típus: C (B-C) - szétfövő, laza szerkezetű, lisztes, közepesnél nagyobb szemcsézet, száraz, porhanyós. Felhasználás: püré, pehely, chips, burgonyás tészták. (www.obtt.hu)

Még több ínycsiklandó krumplis receptet találsz válogatásunkban! >>>

A következő oldalon burgonyaköretekről és krumlis édes finomságokról olvashatsz!

Ö N Á L L Ó S U L T B U R G O N Y A K Ö R E T E K

A hagyományos krumpliköretek mellett számtalan olyan is van, amelyek önállóan is kínálhatók, például salátával, savanyúsággal remek vacsorák lehetnek.

KRUMPLIS PUFFANCS

Hozzávalók 12 darabhoz:
50 dkg burgonya
2 evőkanál vaj
3 evőkanál liszt
1 teáskanál sütőpor
1 csipet szerecsendió

Előkészítés: A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és sós vízben, lefedve, kis lángon, kb. 30 perc alatt puhára főzzük.

Elkészítés: A burgonyát leszűrjük, az edénybe visszatéve a tűzön még egy kissé megszikkasztjuk, hogy ne legyen nedves. Ezután összetörjük, elkeverjük a vajjal, 2 evőkanál liszttel, a sütőporral, és szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük. Alaposan összedolgozzuk. A tésztát lisztezett deszkán kb. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, és 4 cm-es pogácsaszaggatóval 12 pogácsát szaggatunk belőle. Felforrósítunk egy bevonatos serpenyőt, a maradék liszttel megszórjuk, és a puffancsok egyik felét kb. 8 percig sütjük. Megfordítjuk, és a másik felét még 4 percig pirítjuk. Azonnal tálaljuk. Joghurtos mártással, de édesen, lekvárral is kínálhatjuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 darab: 85 kcal

SZALONNÁS LEGYEZŐ

Hozzávalók 6 darabhoz:
6 közepes nagyságú burgonya
1 vékony szelet füstölt szalonna
1 evőkanál vaj
1 gerezd fokhagyma
1 l csirkeleves, kockából
5 dkg reszelt sajt (pl. parmezán)

Előkészítés: A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és 3 milliméterenként bevágjuk. Vigyázzunk, alul ne vágjuk át! A szalonnát vékony csíkokra vagy kockákra vágjuk.

Elkészítés: A burgonyák vágataiba egy szalonnacsíkot vagy néhány kocka szalonnát ültetünk. A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, és bedörzsölünk fokhagymával. A burgonyákat a vágatokkal felfelé a tálba rakjuk. Felforraljuk a levest, és annyit öntünk a burgonyák köré, hogy kb. a közepükig érjen. Betesszük a sütőbe, és kb. 20 percig sütjük. Ekkor megszórjuk a reszelt sajttal, és még kb. 35 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a belseje puha, a külseje ropogós legyen. Ízlés szerinti salátával, savanyúsággal tálaljuk.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
Nehézségi fok: közepes
1 darab: 157 kcal

Általános szempont: ne vásároljunk zöld vagy puha, kicsírázott krumplit. A tárolás szempontjai: hűvös, száraz helyen, hogy ne dohosodjon. Sötét helyen, mert a fénynek kitéve zöld foltok képződnek rajta, amelyek mérgezőek lehetnek. Jól szellőző kosárban, papírzacskóban - semmiképpen se műanyag zacskóban! - így megakadályozhatjuk, hogy bepárásodjon, kicsírázzon. Az újkrumplit egyszerűen csak dörzsöljük meg, vagy késsel kaparjuk meg a héját és már használhatjuk is. Ha a pucolás után nem használjuk rögtön fel, akkor tegyük vízbe, így nem barnul meg. Salátákhoz, főtt krumplihoz héjában főzzük meg, és csak utána pucoljuk meg a krumplit!

K R U M P L I S É D E S F I N O M S Á G O K

A krumpli különböző édességekhez is nagyon jó, megbízható alapanyag. Bizonyítják ezt az alábbi receptek is.

TÚRÓS-BARACKOS TORTA

Hozzávalók 12 szelethez:
15 dkg burgonya (lisztes fajta)
3 tojás
10 dkg cukor
2 evőkanál reszelt narancshéj
10 dkg étkezési keményítő
½ teáskanál sütőpor
10 dkg szeletelt mandula
10 dkg dióbél
1 nagy konzerv sárgabarack (kb. 85 dkg, levével)
1/2 tasak zselatinpor (5 g)
50 dkg zsírszegény túró
1 tasak vaníliás cukor
10 dkg cukor
2 citrom
7 dl tejszín
citromfű a díszítéshez

Előkészítés: A burgonyát megmossuk, és sós vízben 20-25 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Burgonyatörővel összetörjük, és teljesen kihűtjük.

Elkészítés: A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A krumplimasszát összedolgozzuk a tojássárgájával, a cukorral, a narancshéjjal, a keményítővel, a sütőporral, és beleforgatjuk a tojáshabot a mandulával együtt. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Kivajazunk, és zsemlemorzsával beszórunk egy kb. 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. Belesimítjuk a tésztát, és kb. 30 percig sütjük. Kissé hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk a formából, és vízszintesen kettévágjuk. A diót zsiradék nélkül megpirítjuk egy serpenyőben, felét félretesszük, a maradékot összevagdaljuk. A barackot lecsepegtetjük, levét felfogjuk, a húsát kis kockákra vágjuk. A zselatint elkeverjük 3 evőkanálnyi vízzel. A túrót összedolgozzuk 4 evőkanál baracklével, a vaníliás cukorral és 1 citrom levével. A zselatint felforrósítjuk, és a túrómasszába dolgozzuk. Keményé habbá verünk 2,5 dl tejszínt, és a barackdarabokkal együtt a túrómasszába forgatjuk. Visszakapcsoljuk a tortaforma oldalát az alsó tortalap köré. Rásimítjuk a túrómasszát, ráborítjuk a felső tortalapot, és a tortát kb. 3 órára betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt a maradék tejszínt kemény habbá verjük, gazdagon megkenjük-megdíszítjük vele a torta tetejét. A dióval, citromszeletekkel és citromfűvel díszítjük.

Munka: kb. 1 óra 15 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva
Nehézségi fok: közepes
1 szelet:
428 kcal

A burgonyában lévő ásványok, vitaminok leginkább a héjában, vagy annak közvetlen közelében találhatóak, így a legjobb, ha héjastól fogyasztjuk. Ha mindenképpen meg kell hámoznunk, használjunk erre a célra burgonyapucoló kést. A krumpli fontos szénhidrátforrás, kiemelendő a C, B1, B2-vitamin-tartalma is. Szerveskeményítő-tartalma kitűnően párosul a benne lévő sok ásvánnyal. Bár sokáig a hizlaló nyersanyagok közt tartották számon, mára azonban kiderült, hogy remekül beilleszthető a diétás étrendbe, azzal a feltétellel, hogy nem olajban sütjük, illetve krumplipüré készítésekor sem használunk túl sok vajat. 10 dkg krumpli energiatartalma: 85 kcal.

Még több ínycsiklandó krumplis receptet találsz válogatásunkban! >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.