Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Lencsés-húsos hasé recept
Lencsés-húsos hasé
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta recept
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Igazi klasszikus. Elsőként nyilván a libamájpástétomra gondolunk, de pástétom készülhet bármilyen húsból, halból, még zöldségből is. Kiváló vendégváró, hiszen előre elkészíthető, és ízesítéssel egészen különleges kreációkat készíthetünk.

A francia és belga konyha kedvelt pâtéja (ejtsd páté) legtöbb esetben húsból vagy májból készül. A zsírral kevert darált húsos, fűszeres paszta maga a pástétom, amit megsüthetnek vajas vagy leveles tésztában (pâté en croûte), illetve tészta nélkül, pástétomformában (terrine edényben). Előfordul, hogy bélbe töltik, és nagy divatja van a kenhető fajtáknak is. A bélbe töltött, tésztában készített vagy krémes pástétomok alkalmasak hidegtálakhoz, ünnepi előételnek, de reggelire vagy vacsorára is tökéletes megoldást jelent egy-egy pástétomos szendvics.

Vörösboros őzpástétom
Vörösboros őzpástétom

Háziasszonyok számára az sem elhanyagolható, hogy előre elkészíthető, így vendégségek esetén tökéletes és nem utolsó sorban látványos előétel.


A klasszikus pástétom

A pástétomhoz a darált húst összekeverik a zsiradékkal, a fűszerekkel és az esetlegesen hozzáadott zöldségekkel, tojással. A kész masszát edénybe teszik, ahol a pástétom tetejét olvasztott zsiradékkal vagy valamilyen zselírozó anyaggal zárják le. Ha terrine-ben készül a pástétom, akkor leveles tésztával lefedve megsütik, majd a kész tésztán léket ütnek, és így locsolják meg valamilyen zselírozásra alkalmas anyaggal (alaplével, zselatinnal).

Egyszerű, sokáig eláll, a végtelenségig variálható a pástétom
Egyszerű, sokáig eláll, a végtelenségig variálható a pástétom


A pástétomok királya

Azt azonban be kell látnunk, hogy a pástétomok királya a pâté de foie gras, vagyis a libamájpástétom. A hízott liba májából készített pástétomot Jean-Joseph Clause francia séf találta ki, és tette népszerűvé XVI. Lajos udvarában. Az igazi libamájpástétomnak minimum 80%-a libamáj. Persze vannak olcsóbb verziók is, itt már csak 50-60%-ban van jelen a máj a krémben. A libamájpástétomot minden esetben kellemesen hűtve kínálják. A libamájból készített pâtét gyakran ízesítik szarvasgombával, konyakkal, Cointreau-val, vagy aszalt szilvával.

Ha nincs is pénzünk hízott libamájra, hogy abból készítsünk pástétomot, akkor érdemes megpróbálni csirkemájból.


Praktikus pástétomok

A pástétom nem feltétlenül flancolás. Lehet egyszerűen, praktikusan, gazdaságosan is pástétomot készíteni, és senkinek nem kell az orrára kötni… Hogy mi kerül bele, ez csak rajtunk múlik. Ha maradék főtt húsból dolgozunk, akkor a ledarált húst csak el kell keverni valamilyen zsiradékkal, esetleg dinsztelt hagymával, fűszerezni, és már kész is a pástétom.

Halpástétom
Halpástétom

Ha nyers darált húsból készítjük a pástétomot, akkor a tojással, fűszerekkel és hagymával kikevert masszát pástétomformában tésztakéreg alatt süthetjük, vagy akár baconszeletekkel bélelt őzgerincformában. A fűszerezésen nagyon sok múlik. A pástétomot lehet pirospaprikával, zöldfűszerekkel, fokhagymával, borssal, chilivel ízesíteni, de egy kis alkohol is jót tesz neki.

A töltelék lazítható némi tejben áztatott zsemlével, kerülhet bele főtt rizs is, és még egy kevés zöldséget is elvisel. Jól megy hozzá a kaliforniai paprika, a csemege uborka vagy az olajbogyó.

Pástétom darált húsból
Pástétom darált húsból

A pástétomok persze nem csak húsból készülhetnek. A halból, babból, lencséből, csicseriborsóból, padlizsánból készült krémek szintén kedveltek. Egy kevés olajjal, némi fűszerrel nagyon könnyedén készíthetünk ízletes krémeket. A padlizsánkrém az egész mediterráneumban kedvelt előétel, a paradicsomos babkrémmel együtt. De lehet készíteni pástétomot tofuból, olajos magvakból is.


Narancsos csirkemájpástétom


Hozzávalók: 60 dkg csirkemáj, 2 narancs héja, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, frissen őrölt bors, kis maréknyi kakukkfű, só, 0,5 dl fehér száraz bor, 15 dkg vaj, 0,5 dl tejföl

Különleges és ünnepi előétel is lehet
Különleges és ünnepi előétel is lehet

Elkészítés: A májat megtisztítom, apróbb darabokra szelem. A vaj felét egy serpenyőben megolvasztom. A hagymát felaprítom, majd a vajra teszem. Miközben dinsztelődik, a fokhagymákat egy nyomó segedelmével szintén a serpenyőbe juttatom. Néhány percig kevergetem, majd mikor már üveges a hagyma, hozzáadom a csirkemájat, és 4-5 percig pirítom. A serpenyőből szűrővel kihalászom a hagymás májat, és egy nagy keverőtálba borítom. A serpenyőben maradt gazdag pörcöket a borral felkapatom, majd az egész miskulanciát szintén a tálba eresztem. A májat sózom, borsozom, a narancshéjakat ráreszelem, tejföllel kikeverem, botturmix segítségével krémessé simítom, és olyan fedeles dobozkába teszem, amit utána jól le tudok majd zárni. A megmaradt vajat a serpenyőbe teszem, megolvasztom. Kakukkfüvet szórok bele, és egy kicsit megfuttatom a vajon. Ezzel a vajjal fedem a tálkában lévő pástétomomat. Minimum 4-5 órát hűtöm. Tálalás előtt egy kicsit hagyom szobahőmérsékleten melegedni, hűtő hidegen nem az igazi.


Baconbe göngyölt húspástétom

Hozzávalók: 70 dkg darált sertéshús, 15 dkg zsemlemorzsa, 2-2,5 dl tejszínnel, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 fakanálnyi vaj, 2 tojás, 1 kávéskanál kakukkfű, 1 kávéskanál petrezselyem, 1 kávéskanál rózsabors összetörve, só, 12 szelet bacon

Elkészítés: A hagymát apróra vágom, vajon megdinsztelem. Amíg nagyjából kihűl, addig összekeverem a húst a többi hozzávalóval és fűszerezem. Végezetül belekeverem a hagymát. Egy őzgerincformát baconszeletekkel kibélelek. Ebbe simítom bele a tölteléket, majd a 190 fokra előmelegített sütőben egy órát sütöm. Ezután egy sütőpapíros tepsire borítom a formából, és a szalonnacsíkokat hagyom egy kicsit lepirulni. Ha szeretnék cifrázni a dolgon, akkor a masszába belerejtek néhány pucolt főtt tojást is, és így sütöm meg.


Olajbogyó pástétom

Hozzávalók: 40 dkg kimagozott fekete olajbogyó, 1 marék kapribogyó, ½ teáskanál apróra vágott szardella, 5 evőkanál olívaolaj, 1 citrom leve, 2 kávéskanál bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma, bors

Elkészítés: Az olajbogyót, a fokhagymát, a szardellát és a kapribogyót egy mozsárban alaposan megtöröm. Ha erre nincs lehetőség, akkor érdemes kézi mixert használni. Miközben pépesítem a hozzávalókat, óvatosan hozzáadom az olívaolajat, a bazsalikomot és a citrom levét. A kész pástétomot minimum egy órát hűtöm, utána tálalom.

Libamájpástétom a Mindmegettén >>>

Májpástétomok a Mindmegettén >>>

Húspástétomok a Mindmegettén >>>

Zöldséges, élesztős, túrós pástétomok >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.