Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Epres-rebarbarás linzer-pite

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 30 x 20 cm-es formához:
  • A tésztához:
  • 7 dkg búzaliszt
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 5 dkg darált mandula
  • 5 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj
  • 0,5 dl tejszín
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg eper
  • 30 dkg rebarbara
  • 8 dkg barna cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 csomag vaníliás pudingpor (vagy 1 evőkanál liszt)
  • szárított reszelt narancshéj (el is hagyható)

Elkészítés

Elkészítés: Az eperszemeket folyó víz alatt alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le, vágjuk félbe. A rebarbara külső fás részét éles késsel vágjuk le, majd 2-3 cm-es darabokra vágjuk fel.

A barna cukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, a pudingporral, és a narancshéjjal (ez el is hagyható), majd keverjük össze.

Ezután a gyümölcsöket öntsük bele a piteformába, majd szórjuk rá a cukros keveréket, és óvatosan keverjük össze.

A tésztához egy tálba tegyük bele a kétféle lisztet és a hideg vajat, majd az ujjbegyünkkel kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport és a darált mandulát, majd alaposan morzsoljuk össze. Végül adjuk hozzá a tejszínt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle jól nyújtható tésztát (ha túl lágy lenne a tészta, akkor még egy kevés lisztet adhatunk hozzá).

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki 1-1,5 cm vastagságúra, majd közepes méretű pogácsaszaggatóval szúrjunk ki belőle korongokat.

A formában lévő gyümölcsös keverék tetejét fedjük be a tésztakorongokkal úgy, hogy kisebb hézagok maradjanak ki közöttük.
Ezután a tésztakorongok tetejét kenjük le tejszínnel, majd ízlés szerint szórjuk meg mandulaforgáccsal.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes lángon kb. 30 perc alatt süssük készre. Én a sütési idő felénél letakartam a tetejét sütőpapírral, hogy a tészta ne barnuljon túl, viszont a gyümölcsök teljesen megpuhuljanak.

Citromos-mascarponekrémmet készítettem hozzá, ehhez a mascarponét simára kevertem porcukorral, vaníliás cukorral, citromlével és reszelt citromhéjjal, majd tálaláskor a tányéron lévő desszert tetejére kanalaztam.

Megjegyzés

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd porcukorral megszórva, ízlés szerint fagylalttal vagy citromos-mascarponekrémmel kínáljuk.
- kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss