Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Érdekességek

Érzékeink szolgálatában: afrodiziákumok a konyhából

Az ember mindent képes szenvedéllyel csinálni: a munkát, az evést, a szerelmet. Hogy csak a konyhánál maradjunk, kinek az érzékei nem csábultak még el egy csodálatosan illatozó, aranyszínűre pirult sütemény vagy egy ropogós, mégis zamatos sült csirke láttán? S hogy a konyhai aromák hatással vannak párkapcsolatunkra is? Nézzünk körül kicsit az afrodiziákumok világában!

Bármerre utazzunk is, bármilyen konyhát is kedveljünk, lépten-nyomon illatos fűszerekkel, bódító gyümölcsökkel és zöldségekkel találkozunk. Habár a konyhában elsődleges feladatuk az ízhatás növelése, a harmónia és az egyensúly kialakítása ételeinkben, okos használatukkal sokat tehetünk szerelmi életünk jobbá tételéért is.

 

 

 

 

A szó a szerelem gyönyörű görög istennőjének, Aphroditének a nevéből származik. Az ő tiszteletére nevezték el a nemi vágy fokozására szolgáló szereket afrodiziákumnak. Hatásuk lehet fizikai (vérbőséget fokozó), érzelmi (szorongásoldó), vagy mindkettő.

 

 

Érzéki fűszerek

A fűszernövények már ősidők óta az ember érzékeinek szolgálatában állnak: különleges aromát kölcsönöznek ételeinknek, gyógyítanak, illatosítják környezetünket. A legismertebb afrodiziákumként számon tartott fűszerek:

Ánizs
A keleti, közép-keleti ételek gyakori ízesítője. Aromája kellemesen édeskés, fűszeres, frissítő. A szervezetre az epetermelés beindításával - főleg nehéz, zsíros ételek esetén - van jótékony hatással, de köhögés esetén is kiváló gyógyerő. 
Afrodiziákumként ital formájában fogyasztandó, élénkítő hatású.
 

Babérlevél 
A Kis-Ázsiából származó növény íze enyhén keserű, adagolásával csak óvatosan szabad bánni. A túladagolás akár tudatállapoti zavarokhoz is vezethet. Kis mennyiségben étvágyjavító és a vérkeringést is felpezsdíti.
Afrodiziákumként leginkább fűszerként, vagy teákban alkalmazhatjuk, élénkítő hatású

Bazsalikom
A fűszer eredetileg Indiából származik. Manapság a mediterrán, s főként az olasz konyha klasszikus fűszernövényeként ismert. Jellegzetesen édeskés, fűszeres, borsos illatát és ízét számos illóolaj adja. Nyugtatólag hat az idegrendszerre, és jótékony gyomorpanaszok esetén is. Köztudott, a bazsalikom természetes mérget - estragolt - tartalmaz, de egészen addig, amíg normál mennyiségben fogyasztjuk, nem lehet baj. 
Afrodiziákumként fűszer vagy tea formájában fogyasztandó, hatása izgató.

Chili, cseresznyepaprika
Talán az egyik legismertebb és leghatásosabb afrodiziákum. A nyálkahártya – így a nemi szervek környékének – vérkeringését erőteljesen felpezsdíti, melegérzetet ad és fertőtlenít. 
Afrodiziákumként friss vagy szárított formában fogyasszuk, izgató hatású.

 

 

Fahéj 
Erős aromájú, édeskés-kesernyés, karakteres illatú növény. Melegségérzetet ad a testnek, mindemellett méregtelenít, felfrissít, fájdalom- és gyulladáscsökkentő.
Afrodiziákumként hígított fahéjolajjal átdörzsölhetjük a testünket, de ételbe főzve is van hatása. Izgató hatású.
Receptek fahéjjal >>>

Gyömbér 
Az ázsiai eredetű növény finoman édeskés, de csípős aromájú, égető, fűszeres ízű, melyet az illóolajaknak, a gyantasavnak és a gingerolnak köszönhet. A gyömbér elősegíti az emésztést, csökkenti a puffadást, csillapítja az émelygést, csökkenti a reumatikus és izomfájdalmakat, csillapítja a megfázás tüneteit. 
Afrodiziákumként fogyasszuk a gyökérzetet nyersen vagy forrázva, de reszelve akár teát is ízesíthetünk vele. Hatása izgató. 

Kardamom 
A fűszert a sáfrány és a vanília után a harmadik legdrágább fűszernövényként tartják számon. Eredetileg Dél-Indiából származik. Illata citromos, friss, íze finoman fűszeres, édeskés. A kardamon görcsoldó, emésztésjavító, a magok rágása pedig felfrissíti a leheletet. 
Afrodiziákumként fűszerként kávéba, teába szórva fogyasszuk, süteménybe, levesbe is tehetjük. Élénkítő hatású.

Szegfűszeg
A növény Indonéziából származik, jellegzetesen intenzív illatát és ízét a benne található illóolajaknak köszönheti. Íze tüzes, erős és finoman édeskés. A szegfűszeg elősegíti az emésztést, étvágyat csinál, csillapítja a fájdalmat, fertőtlenít. 
Afrodiziákumként olaj vagy fűszer formájában fogyasszuk, hatása élénkítő.

 



Szerecsendió
Tüzes, fűszeres, enyhén kesernyés ízű fűszer. A gyógyászatban erős fájdalmakra, reumára alkalmazzák. A benne található illóolajak idegnyugtató és hangulatjavító hatásúak. 
Afrodiziákumként magát a diót, illetve a növényből készített olajat fogyasszuk! Bódító hatású

Vanília 
Finom illatú, édeskés fűszer, hangulatjavító hatással, az egyik legerotikusabb virág, az orchidea rokona. 
Afrodiziákumként oldat formájában vagy fűszerként fogyasszuk, hatása izgató.

Az élelmiszerek egy részében találhatók olyan anyagok, amelyek erősítik a húgyúti és ivarszerveket, vagy izgatják a központi idegrendszernek a szexualitásért felelő régióit. A tömény kivonatok fogyasztásával azonban vigyázni kell, ugyanis ezek káros mellékhatása erősebb, mint a kívánt eredmény.

A vágy gyümölcsei - és más finomságok

Avokádó
Magas növényizsír-tartalma miatt energiát szolgáltat, a termékenységet elősegítő E-vitamint és telítetlen zsírsavakat tartalmaz.
Receptek avokádóval >>>

Csokoládé
Koffeint és theobromint tartalmaz. Mindkét alkotórész fokozza a jó hangulatot, az életörömöt - és nem utolsó sorban a szexuális vágyat.
Receptek csokoládéval >>>

 

 

Datolya
Az arabok legkedveltebb gyümölcse, hitük szerint növeli a férfiasságot. Rengeteg gyümölcscukrot tartalmaz, melynek révén gyorsan juttat energiához

Füge
A vitalitást fokozó mediterrán gyümölcs, amely hazánk déli tájain is megterem. Erőt ad és elősegíti a koncentrációt.
Receptek fügével >>>

 

 

Kaviár
A kaviár mindig az előkelőség, a gazdagság, a szexualitás egyik szimbóluma volt. Kedv- és egyúttal erőnlétfokozó hatása jól ismert. Különösen jótékony hatású potencianövelő, megszünteti a szexuális fáradtságot.

1-1 evőkanálnyi szardellapaszta, spanyol paprika, snidling keverékéhez adjuk hozzá egy citrom kifacsart levét, s az egészet keverjük össze 1-1 csésze kaviárral. Forró pirítóssal fogyasszuk.

Tojás
A születés szimbóluma jelentős fehérje- és tápanyagforrás. A hagyomány szerint az egyik legismertebb vágyfokozó.
Tojásos receptek >>>

Zeller és petrezselyemgyökér
Az erőteljesen illatozó gumók izgatólag hatnak érzékeinkre. A húgyutakkal együtt a méhet is izgatják, ezért sorolják őket az afrodiziákumok közé.

„Alkalmi teázás”

Egy meghitt teázás varázslatos bevezetése lehet az együttlétnek. De hogyan készítsük el a teákat?

Válasszunk ki egy számunkra kedves aromájú teafüvet a fenti növények közül. (Ajánlott a citromfűvel kezdeni, az ebből készült ital szinte mindenkinek ízlik, s minden tekintetben magas élvezeti értékkel bír.)

  • Forrázat: 2-3 dl forró vízzel leforrázunk 2-3 teáskanálnyi füvet vagy virágot, majd lefedve 3-12 percig állni hagyjuk, ezt követően leszűrjük és fogyasztjuk.
  • Forralás: gyökerek, magok, kérgek esetén 2-3 dl vízben magokból kiskanálnyit, kérgekből, gyökerekből csapott evőkanálnyit forralunk 2 percig, utána 5-10 percig még állni hagyjuk, majd megisszuk.

 

 

Végezetül lássuk egy indiai „vágyfokozó” tea receptjét!

Forraljunk fel 1 liter tejet, és ezzel egy időben főzzünk 1 liter teát fekete teából, fahéjból, kardamommagból, szegfűszegből, szegfűborsból, ánizsból és gyömbérből. (A hozzávalók arányát mindenki ízlés szerint adagolhatja, de vigyázzunk, hogy ne vigyük túlzásba a fűszereket, mert a tea akkor ihatatlanul erős lesz!) A felforralt tejet öntsük a fűszeres teához, fedjük le, majd fél óra múlva szűrjük le és édesítsük mézzel.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.