Klasszikus kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel
Dubarry-csirkemell
Csupacsokis brownie
Kijevi csirkemell rizibizivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Hagymás rostélyos
Klasszikus grízgaluska leves
Tojásos nokedli fejes salátával
Zsemlegombóc
Babgulyás
Tárkonyos csirkeraguleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Farsangi szalagos fánk
Mákos guba
Epres blondie
Káposztás tészta egyszerűen
Érdekességek

Ez történik a testeddel, ha gyorskaját eszel

Ez történik a testeddel, ha gyorskaját eszel
A felgyorsult, rohanó, stresszes világban sokszor nincs ideje az embernek főzni - és enni sem. A gyorséttermek erre nyújtanak megoldást: tálcán kínálják a hamburgert, sajtburgert, sült krumplit. A népszerűségük töretlen, de vajon milyen hatással van az egészségünkre, ha hosszútávon gyorskaján élünk?

A gyorséttermi ételek magas szénhidrát- és cukortartalmúak és egészségtelen transzzsírokat tartalmaznak. Szakértők szerint, azoknál az embereknél, akik gyorséttermi ételeken élnek sokáig, alacsonyabb a várható élettartam, mint azoknál, akik egészségesen étkeznek.

A figyelmeztető jelek viszonylag már a kezdeti időszakban megjelennek.

1. ELHÍZÁS

Ha a kiegyensúlyozott étrendről huzamosabb ideig gyorséttermi kajákra állunk rá, akkor a legszembetűnőbb változás a testsúlygyarapodásban jelentkezik majd. A magas kalóriabevétel nyilván elhízáshoz vezet.

2. ÉHSÉGÉRZET

A gyorskaják rengeteg kalóriát tartalmaznak, viszont alacsony a tápanyagtartalmuk, így hamarabb lesz éhes az ember.

3. NÖVELI A DAGANATOS BETEGSÉGEK KIALAKULÁSÁNAK KOCKÁZATÁT

Szakértők szerint a gyorséttermek által forgalmazott ételek vegyi anyagot tartalmazhatnak, ami akkor keletkezik, amikor magas hőfokon grillezik a húst. Ez a vegyi anyag növeli a prosztata- és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

4. NÖVELI A SZÍVBETEGSÉGEK KOCKÁZATÁT

A gyorskaják telített zsírsavakat tartalmaznak. A zsírok növelhetik a vér koleszterinszintjét, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

5. BŐRPROBLÉMÁK

A fehér liszt, a cukor, és a szénhidrát fogyasztása a bőrön is nyomot hagy. A sok hamburger, sült krumplievés pattanásos bőrt eredményezhet.

6. ÖDÉMÁSODÁS

A gyorskajákban rengeteg a nátrium, ami a különböző ízfokozók és tartósítószerekben is jelen van. A szakértők szerint egy felnőtt esetében a napi nátriumbevitel 1500 mg alatt kell, hogy legyen - néhány gyorskaja viszont 2300 mg nátriumot is tartalmazhat. A túl sok nátrium megköti a vizet a szervezetben, és bedagadhatnak elödémásodhatnak a végtagok.

7. ROSSZ FOGAK

A magas nátriumtartalom növeli a szájban a savtermelést, ami fogszuvasodást is okozhat.

8. MAGAS VÉRCUKORSZINT

A magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása növeli a vércukorszintet is, így az elhízás mellett cukorbetegség is kialakulhat.

9. DEPRESSZIÓ, SZORONGÁS

A legújabb kutatások szerint, azoknál az embereknél, akik rendszeresen gyorskaját fogyasztanak, 51 százalékkal nagyobb a valószínűség a depresszióra, ezen kívül gyakran küzdenek szorongással is. Ez azzal függhet össze, hogy a gyorskaják alig tartalmaznak Omega-3 zsírsavat, a jó zsírok hiánya pedig idegi kimerültséghez, mentális problémákhoz vezetnek.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.