Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fahéjas rózsa

90 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 8 rózsához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1,9 dl tej
  • szűk fél kávéskanál só
  • 1 tojás
  • 1,5 kávéskanál fahéj
  • 3 dkg élesztő
  • Valamint:
  • vaj a szirmok kenéséhez
  • 1 db tojás a kenéshez
  • cukor a szóráshoz

Elkészítés

Elkészítés: Egy keverőtálba tesszük a lisztet, a cukrot, a fahéjat, elkeverjük, majd hozzátesszük a langyos tejet, sót, az olvasztott vajat és az egész tojást, végül rámorzsoljuk az élesztőt. Kézzel vagy robotgéppel bedagasztjuk a tésztát, majd lefedjük, és meleg helyen duplájára kelesztjük.

Készítsünk elő egy 12 darabos muffinsütőt. Fontos, hogy szellősen rakjuk a formába a rózsákat, mert kelés és sülés közben nagyon sokat nőnek a rózsák.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kettéosztjuk, majd egyenként vékonyra (kb. 2 mm) kinyújtjuk, majd 5 cm átmérőjű kör szaggatóval szirmokat szaggatunk belőle. 1 rózsához kb. 14-15 szirmot számoljunk. A szirmok egyik felét kenjük meg egy kis olvasztott vajjal, hogy megakadályozzuk a szirmok összetapadását kelés közben.
A nem vajas részénél fogva formáljuk meg a rózsákat, azaz tekergessük egymás köré a szirmokat úgy, hogy a vajas része legyen a nyíló rész.

Tegyük a kész rózsát a muffinsütő mélyedésébe (papír kapszli).
Kelesszük duplájára, majd kenjük le egy lágyan felvert tojással, szórjuk meg alaposan cukorral, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg.

Ezek is érdekelhetnek

Friss