Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Amikor érni kezdenek – ebben az évben a megszokottnál korábban, már most – a tojásdad alakú, húsos paradicsomok, rendszerint jó néhány kiló a sütőben teljesedik ki, és lesz belőlük félig aszalt paradicsom.

Bár a készen kapható szárított paradicsomok között is akad nem egy, amelyik igazán remek, a saját készítésű, fűszerekkel is megbolondított, nem teljesen szárított paradicsommal egyik sem ér fel.

A sima héjú szilva-, alma- vagy lucullusként is ismert paradicsomfajták szabadföldön, a legértékesebb nyári napsugaraktól nyerik el összetéveszthetetlen zamatukat. Salátákba, lepényekbe is remek mindegyik, nem áztatja el a tésztát – a készen kapható hámozott egész paradicsomok is többnyire ezekből a fajtákból, Olaszországban elsősorban San Marzanóból készülnek. Sőt, ez a legalkalmasabb a napon aszalásra éppúgy, mint sütőben félig vagy teljes „szárításra”.

San Marzano paradicsom – rendkívül húsos és zamatos
San Marzano paradicsom – rendkívül húsos és zamatos

Az egyik olyan télre szánt, de népszerűségének köszönhetően egy hetet is alig tárolható ínyencség, amiből augusztusban nem lehet eleget enni, Habliliom Könnyed Konyhájában a félig aszalt paradicsom.

Előkészítve a sütőpapírral borított tepsin, fűszerekre várva
Előkészítve a sütőpapírral borított tepsin, fűszerekre várva

Azért csak félig, mert nem várom meg, hogy minden nedvességtartalmát elveszítse, azt azonban igen, hogy papírzacskóban tárolható legyen. Így a paradicsomok kissé még húsosak, a fűszerektől zamatosak. A kis gerezdek aztán további útra kelnek – frissen főtt tésztákhoz, lepényekbe, salátákhoz, hidegtálakhoz, előételekhez használom, de remek nassolnivaló is.

Elkészíteni nagyon egyszerű, a legfontosabb a valóban jó minőségű alapanyag, a megfelelő paradicsom. A többi szinte már az igen alacsony fokozatra állított sütő dolga, és kész is a legínyencebb mediterrán fogások különlegessége.

Mivel a szárítás során a nedvességtartalmának jó részét elveszíti – kb. tizedére csökken a végeredmény –, érdemes nagyobb adagokat készíteni belőle

Fűszeres félig aszalt paradicsom

Kellemesen fűszeres, puha paradicsomgerezdek
Kellemesen fűszeres, puha paradicsomgerezdek

Hozzávalók:
1 kg lucullus vagy San Marzano paradicsom
cca. 1 evőkanál tengeri só
ízlés szerint: frissen őrölt bors, szárított bazsalikom, oregánó

Elkészítés: 2 nagy gáztepsire sütőpapírt helyezek, a sütőt 120 fokra melegítem elő.
A paradicsomokat alapos mosást követően héjastól hosszában félbe-, majd a feleket ismét félbevágom.
Elrendezem a tepsiken a pardicsomokat, alaposan sózok, fűszerezek minden gerezdet.
2 órán át szárítom a sütőben.

Fontos, hogy nagyon alacsony hőmérsékleten száradjanak!
Fontos, hogy nagyon alacsony hőmérsékleten száradjanak!

A kihűlt paradicsomokat papírtasakban tárolom felhasználásig. A fűszerezés természetesen ízlés szerint módosítható!

Elkészültek!
Elkészültek!

A nyár nem telhet el a sokféle szabadföldi paradicsomból készült saláta nélkül. Ha sikerül szert tenni zamatos példányokra, akár többfélére is, gyakran készítek olyat, amelyben különösen ízletesek a félig aszalt paradicsomgerezdek.

Bazsalikomos paradicsomsaláta félig aszalt paradicsommal

Vörös és zöld bazsalikommal még különlegesebb!
Vörös és zöld bazsalikommal még különlegesebb!

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg tamatos, lédús paradicsom (minél több fajta kerül bele, annál ízletesebb)
10-12 db félig aszalt paradicsom
2 jó maréknyi bazsalikomlevél

Az öntethez:
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál mustár (lehetőség szerint egészmagos dijoni)
Kevés só

Elkészítés: A paradicsomok héját kereszt alakban bemetszem, 2 percre forró vízbe mártom, meghámozom, gerezdekre vágom, salátástálra halmozom. A bazsalikomleveleket megmosom, megszárítom, az öntet hozzávalóit csavaros tetejű üvegben összerázom.
A félig aszalt paradicsomokat nagyságuktól függően felezem vagy harmadolom. Az öntet kivitelével mindent alaposan összeforgatok – tálalás előtt 10 percre beteszem a hűtőszekrénybe. Csak az asztalnál locsolom meg az öntettel.

A siker zálogát a zamatos összetevők jelentik
A siker zálogát a zamatos összetevők jelentik

Nagyon egyszerű, mégis mennyei nyári saláta, ami ideális grillezett zöldségekhez, sajtokhoz, húsokhoz.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.