Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Minestrone recept
Minestrone
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A mind rövidebb nappalokat követő sötétbe burkolózó délutánokhoz, estékhez szinte hozzátartoznak az otthoni családi, baráti együttlétek, a hosszú beszélgetések. Ilyenkor mindig jóleső érzés úgy várni az érkezőket, hogy a lakást a sütőből kikerülő aprósütemények mesés illata lengi be. A pirított mandula, a csokoládé vagy a vanília – már illatukkal is csábítanak.

Az őszi-téli időszakban készülő aprósütemények egy csésze forró ital vagy desszertbor mellett esnek igazán jól. Nem is kell feltétlenül hosszadalmas előkészületekkel tölteni az időt, hogy egy olyan nagyszerű apróság kerüljön az asztalra, mint a tésztájába dolgozott marcipántól egészen különleges, csokoládészalagokkal koronázott, apró halmocska:

Marcipánhalmok csokoládészalaggal

Omlós, illatos marcipánhalmok csinos csokoládészalagokkal koronázva
Omlós, illatos marcipánhalmok csinos csokoládészalagokkal koronázva

Hozzávalók kb. 36 db 3 cm átmérőjű süteményhez:
10 dkg nyers marcipánmassza (mandulatartalom min. 50%)
8,5 dkg jó minőségű, hideg vaj
1 egész tojás
5 dkg finom szemű kristálycukor
10 dkg rétesliszt
2,5 dkg kukoricakeményítő
1 kávéskanál vanília kivonat
½ kávéskanál mandulakivonat

A díszítéshez:
5 dkg jó minőségű csokoládé (min. 60% kakaótartalommal)

Elkészítés: A marcipánmasszát érdemes a készítés előtt legalább ½ órával betenni a mélyhűtőbe, hogy kellően keményre fagyjon – így sokkal könnyebb dolgozni vele.

A tepsit sütőpapírral borítom, a sütőt 175 fokra előmelegítem.

Egy nagylyukú reszelőn mély tálba reszelem a kemény marcipánmasszát, majd a vajat. Hozzáadom a cukrot, a vanília-, valamint mandulakivonatot (ez utóbbi mandulaaromával is helyettesíthető). Alaposan összedolgozom a konyhai robotgép habverőjével, majd hozzáadom az egész tojást, végül a liszttel kevert keményítőt. Illatos, lágy tészta lesz a végeredmény, melyet egy csillagcsőrrel felszerelt nyomózsákba kanalazok. Az előkészített tepsire kis kerek halmokat formázok, legalább 1,5 cm távolságot hagyva köztük.

A kis gombolyagok szép halmokká sülnek néhány perc alatt!
A kis gombolyagok szép halmokká sülnek néhány perc alatt!

10-12 perc alatt világosra sütöm őket. Amikor a sütőből kikerülnek, még enyhén lágyak, de szinte pillanatok alatt szépen megszilárdulnak. Konyhai rácson néhány perc alatt kihűlnek. Addig a csokoládét vízfürdő felett felolvasztom. Egy kis nylontasakba kanalazom az olvadt csokoládét, a tasak sarkát levágom, a 3-4 mm-es lyukon keresztül kis csokoládészalagokat formálok minden aprósütemény tetejére.

Ha megszilárdultak, sütőpapírral rétegezve, jól záródó dobozban, hűvös helyen akár 1-2 hétig is tárolhatók – de ez a mennyiség tálra halmozva, frissen is gyorsan elfogy! Természetesen a hozzávalók akár duplázhatók is.

Nehéz nekik ellenállni…
Nehéz nekik ellenállni…

Az illatos, omlós marcipánhalmocska egy csésze tea mellett szinte elolvad az ember szájában.

A száraz aprósütemények egyik legropogósabb és aromákban sem szűkölködő képviselője a Toszkánából világhódító útra kelt, számtalan recept szerint készített mandulás kekszféleség: a cantuccini.

Magában is ropogtatható a gazdag, mandulás cantuccini
Magában is ropogtatható a gazdag, mandulás cantuccini

Ez a nagyszerű aprósütemény a biscottik (a szó a latin biscoctus ’kétszer sütött’ – szó szerint: ’kétszer főzött’ – kifejezésből származik) családjába tartozik. A maihoz leginkább hasonló biscottit Pratóban sütötték először, sokan ma is biscotti di Pratóként emlegetik ezt a kávéhoz vagy desszertborhoz igencsak jól illő kekszet. Antonio Mattei volt az a cukrász, aki a 19. század második felében közzétette receptjét, melyet ma autentikus biscottiként tartanak számon. Itt az összetevők között mindössze liszt, cukor, tojás, fenyőmag vagy mandula szerepelt – térfogatnövelő szert (sütőport vagy élesztőt) és zsiradékot egyáltalán nem tartalmazott. Természetesen biscottiból is nagyon sokféle készül, gyűjtőnévként is használatos számos olasz kekszféleségre. A Toszkána-szerte elterjedt cantuccini (a szó kis sarkokat jelent) is biscottinak számít. Az igen népszerű ropogós finomság egyet jelent azzal a mandulás keksszel, melyet Firenze környékén leginkább a vin santóként ismert desszertborba vagy kávéba mártogatva fogyasztanak.

A cantuccini lehet lapos és hosszúkás, kicsi és kerekdedebb, kerülhet a talpára csokoládé, és szinte bármely olajos maggal elkészíthető. Ízlés kérdése, hogy ki mennyi mandulát, fűszert vagy egyéb hozzávalót elegyít a tésztájába. Egy biztos: kétszer kell sütni!

Cantuccinik az első sütés után, előkészítve az újabb sütőben töltendő percekre
Cantuccinik az első sütés után, előkészítve az újabb sütőben töltendő percekre

Az én receptemben a tésztához képest igencsak jókora mennyiségű mandula szerepel, melyet előzetesen enyhén megpirítok, az aromákat és a látványt pedig kandírozott citrushéj és cseresznye is fokozza. A cantuccinik pedig aprók, szinte két harapásra elfogyaszthatók.

Apró, színes cantuccinik

Aprók, illatosak és nagyon ropogósak
Aprók, illatosak és nagyon ropogósak

Hozzávalók 1 nagy gáztepsire elegendő mennyiséghez:
12 dkg finomliszt
6 gr sütőpor (praktikusan: ½ csomag)
1 egész tojás
7 dkg finom szemű kristálycukor
1 teáskanál vanília kivonat
3 dkg puha vaj
1 csipet só
15 dkg egész mandula
5 dkg kandírozott citrushéj
6 szem kandírozott cseresznye apróra vágva
½ citrom reszelt héja
1 korty narancslikőr
Késhegynyi fahéj

Elkészítés: A mandulákat egy sütőpapírral borított tepsin szétterítem, 180 fokra előmelegített sütőben néhány perc alatt enyhén megpirítom – így felszabadul a mandulaszemekben rejlő illóolaj, melynek köszönhetően igen aromás is lesz a végeredmény. A kandírozott cseresznyét felaprítom. A már langyosra hűlt mandulához keverem a citrushéjat és a cseresznyedarabkákat.

Pirított mandulák a kandírozott gyümölcsök között
Pirított mandulák a kandírozott gyümölcsök között

Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítok. A sütőt 180 fokra előmelegítem. A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a sütőport, összekeverem.

A puha vajat, cukrot, tojást, a narancslikőrt keverőtálba halmozom, hozzáreszelem a citromhéjat, belekeverem a vanília kivonatot, ez egészet fakanállal alaposan kikeverem. Ekkor mehet bele a késhegynyi fahéj, csipet só, majd a sütőporral elegyített liszt. Lágy, piskótára emlékeztető tésztát kapok. Belekanalazom az előkészített mandulás keveréket. A tésztát elfelezem. Az egyik feléből kanállal szép hosszú, kb. 3-4 cm széles csíkot formálok a tepsi egyik felére, majd ugyanígy járok el a tálban maradt maradék tésztával is. A kissé göcsörtös tésztarudakat egy vizes fémkanál hátával kiegyenesítem.

A tésztarudak között érdemes jókora távolságot hagyni, mert szépen megnőnek
A tésztarudak között érdemes jókora távolságot hagyni, mert szépen megnőnek

Az előmelegített sütőben 25-30 percet sütöm, de a sütőt nem zárom el. A még puha rudakat deszkára fektetem. A kiemelésnél óvatosan érdemes eljárni, mert könnyen törik. Egy lapos fakanalat csúsztatva a rúd alá azonban ez a baleset megelőzhető.

Még melegen szeletekben
Még melegen szeletekben

A rudakat nagyjából 1 cm-es szeletekre vágom, a szeleteket a vágási felületükre fordítva szépen visszarakosgatom a tepsibe (ez a mennyiség szépen ki is tölti a felületet). Visszateszem a forró sütőbe 5 percre, majd minden szeletet átfordítok, hogy a másik oldaluk is szépen megpiruljon, és újabb 5 percet töltenek a sütőben. A ropogós cantuccinikat rácson hagyom kihűlni. Frissességüket akár hetekig őrzik jól záródó dobozban.

Különböző italok mellé kitűnő ropogtatni való, de számos pohárkrém kísérőjeként is nagyszerű.

Sok finomság kis helyen – a cantuccini remekül tárolható
Sok finomság kis helyen – a cantuccini remekül tárolható

Bármely apróság készüljön is a konyhában – az illatok és ízek sokáig melegséggel telítenek minden otthont!

Habliliom ünnepi marcipános mandulás receptjei >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.