Holstein szelet recept
Holstein szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
A nyár elképzelhetetlen sült hal nélkül. És itt most nem a hekkre gondolok! Grillezéskor feltétlenül próbáljuk ki a zöldfűszerekkel pácolt, fóliában egyben sütött halat. Egyszerű, gyors és szenzációs!

Ha családdal grillezni indulunk, a grillezésre szánt halakat már előre, otthon a konyhában is előkészíthetjük. Befűszerezés után belegöngyöljük a fóliába, és hűtőtáskában könnyen szállítható. Megérkezés után csak elő kell venni, és már dobhatjuk is a parázsra. A köretnek szánt salátákat otthon meg lehet mosni, az öntetet el lehet hozzá készíteni, és a helyszínen már nincs is más dolgunk, mint összekeverni.

Fóliában sült tengeri fogas spenótsalátával és zöldfűszeres tejföllel

Fóliában sült hal spenótsalátával
Fóliában sült hal spenótsalátával

Hozzávalók:
4 db 300g-os tengeri fogas
2 citrom
4 evőkanál petrezselyem
4 teáskanál kapribogyó
10 dkg zsenge vagy mini spenót
1 szál zöldhagyma
1 szál angolzeller
2 cl olívaolaj
½ citrom leve
A zöldfűszeres-tejfölös szószhoz:
1 szár angolzeller
snidling
petrezselyemzöld
bazsalikom
kapor
25 dkg tejföl
12,5 dkg joghurt
olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

Elkészítés: 1. Elkészítjük a tejfölös szószt, ehhez a zöldfűszereket apróra vágjuk, és a tejföllel elkeverjük. Hűtőszekrényben pihentetjük.

2. A halakat megtisztítjuk (a hal előkészítését a képgalériában láthatod), eltávolítjuk a pikkelyeket, kívül-belül sózzuk. A citromról levágjuk a héját (fehér résszel együtt), majd felkarikázzuk, és a kapribogyóval, valamint a petrezselyemmel együtt a halakba töltjük.

3. Az alufóliát megkenjük olívaolajjal, a halakat becsomagoljuk, és a grillen mindkét oldalát 10-10 percig sütjük. (Sütőben 180-200 fokon ugyanígy süthetjük.)

4. A spenótleveleket megmossuk, lecsöpögtetjük, a zöldhagymát, az angolzellert összevágjuk, jól összekeverjük, olívaolajjal, citromlével, és egy csipet sóval ízesítjük.

5. A grillezett tengeri fogast a spenótsalátával tálaljuk. A tejfölös szószt összeforgathatjuk a salátával, vagy adhatjuk külön is a hal mellé.

A salátát kiegészíthetjük pár szem koktél paradicsommal is.

Elkészítés: 35-40 perc
Fogyasztható: azonnal

Fóliában sült hal spenótsalátával
Fóliában sült hal spenótsalátával


A halakról

A piacon általában kedden és szerdán van friss hal, ezért ha tehetjük, ezeken a napokon menjünk vásárolni. A hét elején vagy a végén már nem biztos, hogy igazán friss halat kapunk, de azért mindig érdeklődjünk a halasoknál, a halboltokban vagy az nagyobb áruházak halosztályán az áru minőségéről. Vásárolhatunk fagyasztott halat is, mivel az újfajta fagyasztási eljárásoknak köszönhetően mikrobiológiailag jobb eredményt érnek el, mint a friss halak, de a friss hal mindig szaftosabb, lédúsabb, és a profik mindig meg tudják állapítani, hogy friss vagy fagyasztott halból készült étel van eléjük tálalva.

Fóliában sütés

Ha fóliában sütünk, lehetőség szerint ne válasszunk túl nagy halakat, kb. 20-30 cm nagyság az ideális, és szinte bármilyen édesvízi vagy tengeri hal elkészíthető így. A fóliában sült hal pontosan a fóliában sütés miatt megőrzi az aromát és nedvességet, vagyis az így készült hal szaftos és illatokban gazdag. Ha azonban ropogós halra vágyunk, akkor érdemesebb bő olajban vagy zsiradékban, sűrűn beirdalt vagy vékony szeletekre vágott halat sütni. Így a hal ropogós, de sokkal szárazabb marad. Ez egy más típusú elkészítési mód, ehhez a keszeg, kárász és törpeharcsa jó választás.

Fóliában sütéshez pl. a tengeri fogas (branzino), aranydurbincs vagy királydurbincs (dorade royal) kitűnően választás. Hipermarketekben általában beszerezhető, közepes árfekvésű halak, szálkát nem tartalmaznak, könnyű őket tisztítani, és kaphatóak kisebb-nagyobb méretekben. A tengeri halak többsége nyersen is fogyasztható, akár sütve, gőzölve, főzve, grillezve, rostlapon sütve is készíthetjük. Érdemes sütés közben vagy utána sózni, hogy a víztartalmát ne húzza ki a só.

Fűszerezés

Bátran alkalmazzunk friss fűszereket: petrezselymet, bazsalikomot, zsályát, mentát, citromos kakukkfüvet, fokhagymát. A grillezésre szánt halunk belsejébe tölthetjük a különböző fűszereket és más ízesítőket, ami lehet rozmaring, zöldhagyma, citrom, olívabogyó, kapribogyó.


A spenótról

Közismert tény, hagy a spenót nagyon magas vastartalmú zöldségféle, igen gazdag ásványi sókban is. Leggyakrabban főzelékként használják, amit az óvodások igen kedvelnek. Kevesebben tudják azonban, hogy a spenótnak több fajtája van, ez megmutatkozik méretben és ízben is.

Bébi spenót salátának

A zsenge spenóthajtások vagy a mini spenót, amit nálunk is termesztenek, de a hazai boltokban elsősorban a többnyire Olaszországból importált változatát lehet kapni, igen jól felhasználható friss salátaként. Nem kell főznünk, aprítanunk, elég csak megmosni, lecsepegtetni, és máris fogyasztható. Klasszikus ecetes-olajos öntetet tehetünk rá, vagy például extra szűz olívaolajat citromlével, mogyoróolajat fehérborecettel. De készíthetjük tejföllel, joghurttal, kefirrel is. Kiegészíthető más zöldségfélékkel, pl. zöldhagymával, tavaszi retekkel és más salátafélékkel is. A mini spenót zsenge levelei azonban könnyen összeesnek, törnek, ezért esztétikai értéküket gyorsan elveszítik. Ezért mindig óvatosan tisztítsuk őket, és az önteteket csak tálalás előtt vagy evés közben tegyük rá, így mindig friss és ropogós marad. Ez amúgy érvényes a többi zsenge salátafélére is.

Nem csak főzeléknek…

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

A spenót nagyobb, klasszikus fajtáját ill. leveleit leforrázva akár burkolásra (bardírozás) is alkalmas. Sós, szódabikarbónás vízzel a leveleket leforrázzuk, a vaskos szárát ne vágjuk ki, mert így könnyebben kezelhető. A forró vízből kivéve egyből jeges vízbe tesszük, abból egyenként kivéve, konyharuhára fektetve leszárítjuk a leveleket, és ezután már kivághatjuk a szárát. Ezekkel a levelekkel be is burkolhatjuk, bele is göngyölhetjük a halakat, de akár húst is.

Szintén a „nagy zöldlevelűek” családjába tartozik a mangold, hasonlóképpen értékes és hasonlóképpen felhasználható, mint a spenót. Legközelebb Horvátországban találkozhatunk vele gyakrabban, ott általában a halételek mellé burgonyát és fokhagymás mangoldot (blitvát) kínálnak.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.