Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Egytálétel

Fondü: hideg esték forró vacsorája

A fondü szó olvasztottat jelent, vagyis az olvasztott sajtra vezethető vissza. Az étel neve aztán átterjedt más „fondükre” is, amelyekben nem találunk semmiféle olvasztottat, csupán az edény, az elkészítés módja azonos.

A sajtfondü alapja mindig sajt, kevés fehérbor, cseresznyepálinka, fokhagyma és kenyér. A sajtok fajtái és a fűszerek adják a végtelen variációs lehetőséget. A sajtfondü elronthatatlan, és garantált sikert érünk el vele.

Egyetlen fontos szabály van, amiről nem szabad elfeledkeznünk: sajtfondü mellé mindig bort igyunk vagy – ha vezetünk - meleg teát. A vizet, ásványvizet, üdítőt felejtsük el. Hogy miért? Képzeljük el, ahogy ez a finom, folyékony, meleg sajt megérkezik a gyomrunkba. Iszunk egy pohár hideg vizet vagy üdítőt, mire a sajt gombóccá ugrik össze, megdermed, és kész a baj, garantált a gyomorfájás reggelig. Szóval jobb, ha mellé könnyű fehérbort vagy forró teát kínálunk.

A sajtfondü különféle sajtokból készülhet, kenyérkockát, de zöldségeket is mártogathatunk bele
A sajtfondü különféle sajtokból készülhet, kenyérkockát, de zöldségeket is mártogathatunk bele

A sajtba mártogathatunk kenyérkockát, párolt zöldséget, de akár nyerset is. Ínyencek pedig szőlőszemet, kockázott körtét vagy almát, esetleg diót...

Húsos, halas, zöldséges...

Érdemes többféle hússal és szósszal készülni
Érdemes többféle hússal és szósszal készülni

Ezeknél a „kínai” fondüknél olajba vagy húslevesbe mártogatjuk a különféle falatokat, majd szószokkal ízesítjük őket. A variációs lehetőség itt is végtelen. A húsokat érdemes pár nappal korábban bepácolni, hogy kellően puha és ízes falatkákat kapjunk, a keményebb zöldségeket (kelbimbó, karfiol, zeller) esetleg előpárolhatjuk, nehogy túl lassan főjenek meg az asztalon.

Nagyon lényeges ennél a fondünél, hogy különféle szószokat kínáljunk hozzá. Ez adja meg a lényegét!

Fondü édesen

Jó minőségű csokoládé és friss gyümölcs: már kész is a csokifondü!
Jó minőségű csokoládé és friss gyümölcs: már kész is a csokifondü!

Az édesszájú ember leleményes. Olyannyira, hogy még a fondüből is képes desszertet csinálni. Így hát van csokifondü, karamellfondü, és persze még rengeteg ínyencséget kitalálhatunk gyerekeink és magunk örömére.

Például egészen rendkívülivé tehetünk egy születésnapi zsúrt egy jó nagy adag csokifondüvel... A gyerekek játszva készítik el maguknak a csokis falatokat, ráadásul nem kell bajlódnunk a születésnapi tortával, és mindehhez még jó programot is kitaláltunk az aprónépnek.

Mikor rendezzünk fondü-party-t?

- Akkor, ha nincs időnk és energiánk sokfogásos menüvel bajlódni, hanem pár perc alatt szeretnénk felkészülni a vendégségre.

- Akkor, ha kellemes beszélgetős-játszós estére vágyunk, ugyanis a fondüzés összekovácsolja az embereket, megerednek a nyelvek, és a jó hangulat garantált.

- Akkor, ha olyan embereket hívunk, akik még nem ismerik egymást, hiszen a közös sütögetés alatt sokkal könnyebben és oldottabban összebarátkozhatnak, mintha mindenki a saját tányérjára koncentrálna.

- Akkor, ha éppen semmilyen étel nem jut eszünkbe, ha éppen nincs ihletünk egy gasztronómiai költemény megkomponálásához – ami ritkán, de azért előfordul -, hiszen a fondü egyszerű, különleges és elronthatatlan.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.