Elkészítés: A tésztához egy nagy tálban összekeverjük a lisztet és a porcukrot, a hideg vajat ráreszeljük. Utána addig morzsoljuk, míg az egész morzsássá nem válik, ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját meg a vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és a tésztát fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe rakjuk.
Az almát meghámozzuk, vékonyra szeleteljük. Egy 24 cm-es teflon serpenyőben megolvasztjuk a vajat, elkeverjük a cukorral, és ha a cukor felolvadt, rádobjuk a szeletelt almát. Lefedve puhára pároljuk. Ezután fedő nélkül főzzük, míg a habzó cukorból aranybarna karamell nem lesz. Ekkor kihűtjük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát 1-2 cm-rel nagyobbra nyújtjuk, mint amekkora a serpenyő. Átrakjuk a töltelékre, és a széleit betuszkoljuk az alma alá. A serpenyő nyelét TÖBB réteg alufóliába csomagoljuk, betoljuk a sütőbe.
A torta 25 perc alatt megsül. Mikor kivettük, várunk néhány percet, és egy határozott mozdulattal kifordítjuk tálcára.
Tejszínhabbal, vaníliafagyival is tálalhatjuk, de önmagában is finom.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre