Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gemista gazdagon (töltött padlizsántekercsek és paradicsomok)

60 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 2 db közepes padlizsán (kb. 70 dkg)
  • 6-7 db kemény húsú, zamatos paradicsom
  • kb. 1/2 dl olívaolaj
  • A töltelékhez:
  • 10 dkg hosszú szemű rizs
  • 1 kis fej főzőhagyma
  • 4 db szárított paradicsom
  • 2 db kisebb cukkini (kb. 35-40 dkg)
  • 2 evőkanál kapribogyó
  • 20 dkg friss csiperke gomba
  • 1 evőkanál szárított oregánó, bazsalikom, menta, petrezselyem zöld keveréke
  • só, bors – ízlés szerint
  • kevés olívaolaj
  • Díszítésként:
  • 1 evőkanál reszelt parmezán
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • kevés frissen őrölt színes bors
  • A paradicsomalaphoz:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 nagyobb lédús paradicsom meghámozva, felaprítva (kb. 40 dkg)
  • 4 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 szűk evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál szárított oregánó, bazsalikom, menta, petrezselyemzöld keveréke
  • só, bors – ízlés szerint

Elkészítés

Elkészítés: A paradicsomokat forró vízbe dobom, meghámozom, a felső harmaduknál kalapot vágok belőlük, a belsejüket karalábévájóval óvatosan eltávolítom, félreteszem. A padlizsánok végeit levágom, hosszában kb. 1/2 cm-es szeletekre vágom, egy sütőpapírral borított tepsire helyezem őket úgy, hogy mindkét oldalukat vékonyan megkenem olívaolajjal. 190 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütöm őket.

Amíg a padlizsánszeletek hűlnek, elkészítem a tölteléket, hogy legyen ideje kicsit hűlni és összeérni, amíg az alapot képező szósz elkészül. A hagymát és a szárított paradicsomot apró kockákra vágom, a cukkinit és a gombát almareszelőn lereszelem. A rizst alaposan megmosom, megszárítom. Olívaolajon üvegesre pirítom a hagymát, hozzáadom a szárított fűszereket, szárított paradicsomot, rádobom a rizst, gyorsan átpirítom, majd a rizs térfogatánál 1,5-szer nagyobb mennyiségű vízzel felöntöm. Lassú tűzön párolom. Amikor már majdnem kész, de még kicsit kemények a rizsszemek, hozzáadom a kikapart paradicsomok apróra vágott belsejének és levének felét, az apró kockákra vágott szárított paradicsomot, valamint a reszelt gombát és a cukkinit. Így hagyom felforrni, majd sózom, borsozom, beleszórom a kapribogyókat. Lefedve állni hagyom, hogy minden nedvességet magába szívjon a rizs.

A paradicsomalaphoz a hagymákat felaprítom, olívaolajon üvegesre pirítom, rádobom a felaprított paradicsomokat, belekanalazom a sűrített paradicsomot, a maradék apróra vágott paradicsombelsőket a levükkel együtt, a mézet, fűszerezem. Felforralom, botmixerrel egyneműsítem. Bátran használom a fűszereket, hogy erőteljes ízhatást érjek el, mert a tölteni való paradicsomokat és a padlizsánokat egyáltalán nem fűszereztem.

Amíg a szósz hűl egy keveset, megtöltöm az előkészített zöldségeket. A padlizsánszeletek keskeny végére kb. 2 teáskanálnyi tölteléket halmozok, szorosan feltekerem. A paradicsomokba annyi tölteléket szuszakolok, amennyi csak kitölti az üreget, kanál hátával kicsit lenyomkodom, a kalapokat ráhelyezem. Egy mélyebb sütőtál aljára 2 merőkanálnyi szószt merek, ebbe rakosgatom a padlizsánokat, paradicsomokat. (Mivel ekkora mennyiség nem biztos, hogy elfér egy sütőedényben, az étel két felvonásban is sütőbe küldhető. A padlizsános adag tetejére is merek egy kevés mártást, hogy finom puhára süljenek a csinos kis tekercsek, sütés közben szépen magukba szívják a nedvességet.)

200 fokra előmelegített sütőben lefedve sütöm 20 percig, majd eltávolítom a fedőt, a tekercsek és a paradicsomok tetejét megszórom a parmezános keverékkel, a sütőt 180 fokra mérséklem, további 15-20 percre visszateszem a töltött finomságokat. Ezalatt a zöldségek puhára sülnek, a tetejükön, illetve kalapjukon ékeskedő parmezános-zsemlemorzsás halmocska pedig ropogósra pirul.

Megjegyzés

Melegen, hidegen egyaránt remek! Nem tocsognak az olajban.

További recepteket, érdekességeket és fotókat Habliliom blogjában találsz! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss