Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mákos guba  recept
Mákos guba
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Az emberi lelemény egyik csodája az élesztővel készülő tészták számtalan változata. A lehető legkiadósabb étel, bár némi türelem, macera és gyakorlat szükséges az elkészítésükhöz.

A kelt tésztákról nem győzünk eleget regélni. Volt már szó a kenyérfélékről és kalácsokról, az édes kelt tésztákról és a sós variációkról is, nem hagyhatjuk hát ki a gőzben főtt kelt tésztákat sem. Nálunk kevésbé elterjedtek, de szomszédaink szívesen fogyasztják a knédlit, a gőzgombócot vagy a szalvétagombócot. Érdemes megismerkedni velük.

 

Tavaszi gőzgombóc eperrel
Tavaszi gőzgombóc eperrel

 

Keltek köretnek: szalvétagombóc és knédli

A köreteket tekintve kicsit ellustultunk. A legtöbb ételhez kínálhatunk krumplit, rizst, főtt tésztát, vagy készíthetünk kölest, kuszkuszt, esetleg burgurt. A húsos, szaftos ételekhez azonban leggyakrabban valamilyen száraztésztából készített körettel készülünk. De hogyan is lehetne másként? Mondjuk kelt tésztával.

Európában a legismertebb köretnek szánt kelt tészta a szalvétagombóc. A csehek mellett Olaszországban, Svédországban is készítenek az általunk ismert gőzölt gombóchoz hasonló tésztákat. Ezeket a gombócokat legtöbb esetben köretként kínálják, de önmagukban is tökéletes főételként szolgálhatnak egy jó töltelékkel vagy egy ízes mártással.

A kenyértésztához hasonlatos knédli a maga egyszerűségében remek partnere a fűszeres, ízekben gazdag szaftoknak és húsoknak, de alapvetően maga a tészta is fűszerezhető. A szalvétagombócot zöld fűszerekkel szokás gazdagítani (alapesetben petrezselyemmel, de nyugodtan tehetünk bele egy kevés kakukkfüvet vagy rozmaringot), de apróra vágott sonkával, szalonnával, keményebb sajtokkal (pl. parmezán) vagy gombával is variálható.

 

A szalvétagombóc remekül illik a szaftos húsételekhez
A szalvétagombóc remekül illik a szaftos húsételekhez

 

A knédli készülhet csak lisztből, akár egy friss kenyér, de sok esetben - a maradékgazdálkodás jegyében - a korábbi knédli vagy rendes kenyér, zsemle maradványaival kerül összedolgozásra a tészta. Ez a nálunk is ismert zsemlegombóc, bár a magyarok ebbe a tésztába nem szoktak élesztőt tenni. A cseh konyhában ez a tészta is élesztővel készül, de szemben a klasszikus knédlivel, a szalvétába csavart masszát vízben főzik ki.

A kigőzölt, de még meleg knédlit általában nagyon éles késsel vagy cérnával szokták szép egyforma szeletekre vágni. A leggyakrabban húsokhoz, pecsenyékhez kínálják, de bármilyen szaftos ételhez remek. A magyar konyha leginkább vadasok, pörköltök és húsos raguk mellé kínálja. A csehek nem csak húsokhoz, hanem káposztás ételekhez is adják, ilyen például az egyik nemzeti eledelük a „knedlik se zelí” is, ahol a könnyű kenyeret párolt káposztával körített sertéspecsenyéhez adják.

Gőzgombócok sósan és édesen

A klasszikus – héj nélküli kenyérnek is nevezett – töltetlen kelt tészta mellett, a gőzön készített, töltött gombócok is igen gyakoriak.

 

Gőzben főtt barackos gombóc fűszeres sziruppal
Gőzben főtt barackos gombóc fűszeres sziruppal

 

Az általunk legismertebb talán a szilvalekvárral töltött gőzgombóc, amit olvasztott vajjal locsolnak, majd cukrozott mákkal hintenek meg.

De osztrák barátaink szívesen töltik ezeket a gőzgombócokat darált fűszerezett hússal, sajttal, fűszeres túróval, spenóttal vagy sonkával, ehhez pedig tejszínes mártások járnak, különféle gombás, sajtos, zöldséges raguk. Ha desszertnek készül, akkor a klasszikus szilvalekváros-mákos kombináció mellett valamilyen gyümölccsel, almával, barackkal vagy szilvával szokták tölteni.

 

Gőzben főtt gombóckák áfonyás mártással
Gőzben főtt gombóckák áfonyás mártással

 

A megtöltött tészták sarkait gondosan összeillesztik, majd vízgőz felett „megfőzik”. Az elkészült gombócokat a tölteléknek megfelelően olvasztott vajjal, tejföllel, mákkal vagy lekvárral kínálják.

Gőzgombóc

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2 dkg cukor
3 dl tej
2 dkg friss élesztő
2 tojássárgája
csipetnyi só
¼ kg sűrű szilvalekvár
5 dkg vaj
15 dkg őrölt mák
porcukor

Elkészítés: Az élesztőt cukros tejben felfuttatom, majd a liszthez öntöm. Ehhez hozzáadom a tojások sárgáját, egy csipetnyi sót, és összekeverem, majd kidolgozom. A homogén tésztát a keverőtálban, konyharuhával lefedve pihentetem. 
A tésztát kisujjnyi lappá nyújtom, majd nagyjából 10 kockára vágom. A kockák közepébe szilvalekvárt ültetek, és a tésztát gondosan összezárom. Egy nagyobb lábasban vizet forralok, az edényre szitát fektetek, amire kellő távolságra elhelyezek - a szita méretétől függően - 2-3-4 gombócot. A tésztákat olvasztott vajjal meglocsolom, majd lefedem a gombócokat, és nagyjából 15 percet hagyom gőzölődni.
A kész gombócokat frissiben tálalom, tejföllel és cukrozott mákkal.

 

Szilvalekváros-mákos gőzgombóc vaníliasodóval
Szilvalekváros-mákos gőzgombóc vaníliasodóval

 

Gőzön főtt lekváros papucs

Hozzávalók:
50 dkg liszt 
2,5 dkg friss élesztő 
2 tojássárga 
vaníliás cukor 
citromhéj 
csipet só 
kb. 3-4 dl tej 
A töltelékhez: 
30 dkg szikkadt lekvár 
Valamint: 
25 dkg vaj 
15 dkg darált dió 
10 dkg kristálycukor

Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk egy kis cukros tejben. A liszthez hozzáadjuk a többi anyagot, a tej kivételével, majd a megfuttatott élesztőt és a langyosított tejet apránként adagolva jól kidolgozott tésztát készítünk. Meglisztezzük a tetejét, letakarjuk, és szép ducira megkelesztjük. 
Amikor megkelt, deszkára borítjuk, és kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságúra. Fogunk egy nagyobb pogácsaszaggatót, és kiszúrjuk vele a tésztát. Ezután előbányászunk valahonnan a spájz mélyéről olyan lekvárt, ami jó keményre megszikkadt az évek során. Mindegy, hogy milyen ízű, de inkább savanykásabbat keressünk. Két kiskanálnyit teszünk a kiszúrt tészták közepére, majd félbehajtjuk, hogy kis papucsok legyenek belőle. 
Míg hagyjuk egy kicsit kelni, egy nagy fazékba vizet teszünk fel forrni úgy, hogy a tetejét feszesen lekötözzük egy konyharuhával. Kerítünk még egy nagy üstöt, ami pont passzol a fazekunk tetejére.

Amikor már gazdag gőz jön kifelé a fazékból, ráhelyezzük a papucsokat a konyharuhára, lefedjük az üsttel, és kb. 4-5 perc alatt kigőzöljük. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, megszórjuk darált dióval és kristálycukorral.
 

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.