Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Minestrone recept
Minestrone
Említettem a múlt héten, hogy a párom édesanyja nálunk vendégeskedett közel két hétig. Ez időre sokszor átvette a stafétabotot a konyhában, de mi ezt egy cseppet sem bántuk, hiszen több orosz étel is elkészült a keze alatt, olyanok is, amiket jól ismertünk, de egynéhány újdonság is akadt.

Adódott olyan is, hogy én főztem, ilyenkor a maradékeltakarítás- és felhasználás voltak a vezényszavak. Ilyen formán két különböző étel is elkészült a darált hús és valamilyen tészta párosításából. Augusztus 20-ára pedig - az esős időre való tekintettel - kenyér helyett készült egy adag kakaós csiga, a megszokott kelt tészta helyett kvázi kenyértésztából.

Régi ismerősök

A páromnak és öccsének egyik kedvenc gyerekkori ételük a pilmenyi, ami küllemre az olasz raviolihoz hasonlít, ízvilága pedig a francia húspástétomokra emlékeztet. Elkészíteni egy kissé hosszadalmas, azonban gyorsan fogy! Mindenképp érdemes egyszerre nagyobb adagot csinálni.

Pilmenyi

Hozzávalók:
A töltelékhez:

1 kg darált sertéshús
1 fej vöröshagyma
2-3 kávéskanál só
őrölt feketebors
A tésztához:
kb. 75 dkg (rétes)liszt
2,5 dl víz
1 tojás

A tálaláshoz:
ecet
vaj
tejföl

Elkészítés: A darált húsba alaposan beledolgozzuk a finomra reszelt vöröshagymát, a sót és a feketeborsot, felhasználásig hűtőbe tesszük.
A tésztához kimérjük a lisztet, megsózzuk, közepébe fészket készítünk, beleütjük a tojást, és annyi vizet adunk hozzá, hogy kemény, de azért nyújtható tésztává tudjuk összeállítani.
1 óra pihentetés után több részletben lisztezett deszkán kb. 2 mm vékonyra kinyújtjuk és egy kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. Mindegyik korong közepére kávéskanálnyi húst halmozunk, félbehajtjuk a tésztát, a széleket összedolgozzuk, és a félhold két sarkát összecsípjük-tapasztjuk.
Lobogó sós vízbe helyezzük a pogácsákat és – a túrógombóchoz hasonlóan – attól számítva, hogy feljöttek a víz tetejére, legalább további 5 percig főzzük őket. Mindig kóstoljuk meg, hogy megfőtt-e! A főzési idő változhat attól függően, hogy mekkorák a pilmenyik.
Frissen tálaljuk, ecettel, vajjal, tejföllel és feketeborssal fogyasztjuk. Mivel csak frissen jó igazán, annyit főzzünk ki egyszerre, amit biztosan el is fogy! A maradékot lefagyaszthatjuk, felhasználáskor egyenesen a fagyasztóból mehetnek a forrásban lévő vízbe.
A megadott mennyiség 6-7 ember bőséges adagja.

E népszerű ételhez kapcsolódik egy kedves szokás is. Minden pilmenyi-gyártás során készül egy boldogság-pilmenyi. Egy olyan tésztacsomagocska, amelybe a húsos töltelék helyett néhány szem egész feketebors kerül, majd a többivel együtt főzzük ki és tálaljuk. A szerencsés fogyasztó, akinek a tányérjára kerül, és ráharap, a prüszkölést-köhögést követően örök boldogságot nyer. Hiába, szenvedés nélkül nincs boldogság!

Az elmúlt két hétben háromszor is készült pilmenyi, a srácok annyira szeretik. Az utolsó adag készítésekor azonban kimaradt kb. 35 dkg sózott, hagymával és borssal ízesített hús. Én pedig összedobtam belőle a saját gyerekkori kedvencemet, a tucót. A tuco tulajdonképpen az argentin bolognai spagetti, csak több zöldséggel, olajbogyóval készítve. A nagymamám ezt főzi, mióta az eszemet tudom, mi pedig esszük szélesmetélttel, spagettivel és puliszkával.

Tuco

Hozzávalók 6 személyre:
50 dkg darált hús (sertés/marha)
1 közepes fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db kisebb zellergumó vagy 2 szál angolzeller
fél üveg sűrített paradicsom vagy 7-8 közepes paradicsom
1 kis üveg olajbogyó

bors
oregánó
bazsalikom
kakukkfű
petrezselyem
2-3 evőkanál olívaolaj
1,5-2 dl víz

Elkészítés: A hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát szintén. A répákat és a zellert durva reszelőn lereszeljük. Egy nagyobb lábasban olajat hevítünk, üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Majd hozzáadjuk a fokhagymát, a répákat és a zellert, és együtt pároljuk, míg a sárgarépa kiadja gyönyörű színét. Ekkor hozzáadjuk a húst, jól elkeverjük, átpirítjuk mindenütt, sózzuk és fűszerezzük. Hozzáadjuk a paradicsompürét (az egész paradicsomot először forrázzuk, hámozzuk, kockázzuk), a feldarabolt olajbogyót, felöntjük vízzel, elkeverjük, és lefedve jó sokáig alacsony lángon éppen csak rotyogtatjuk. Közben kóstolgatjuk, ha kell, fűszerezzük és a folyadékot is pótoljuk.
Frissen főtt tésztával, reszelt sajttal tálaljuk.

Esős napokra kelt süteményt!

Nagyon szeretjük a kelt tésztából készült csemegéket, legyen az édes vagy sós. Nem is véletlen, hogy amint beköszönt a hideg, esős idő, egyből pogácsa- vagy kalácssüthetnékem támad. Nem volt ez másképp augusztus 20-án reggel sem. Terveztük, hogy kilátogatunk a mesterségek ünnepére, de szakadó esőben egy porcikánk sem kívánkozott a szabadba.

Gondoltam, hogy míg eláll az eső, egy kis kakaós csigával dobom fel a hangulatot. Igen ám, de mivel egyáltalán nem terveztem be a sütését, nem volt itthon se tojás, se vaj. Így történt, hogy végül maradék tejföl és olaj hozzáadásával leheltem életet az élesztős-lisztes tejes keverékbe. A töltelék végül főzés nélküli csokis pudingporból és kakaóporból főzött forrócsokiból állt össze. Meglepően klassz lett a végeredmény! :) Ha valaki hozzáfogna, mégis inkább az eredeti receptet ajánlom!

Kakaós csiga

Hozzávalók:
A tésztához:

50 dkg liszt
1 kávéskanál só
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
1 tojás sárgája
1 evőkanál + 1 kávéskanál cukor
A töltelékhez:
7 dkg olvasztott vaj
3 evőkanál keserű kakaópor
4 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 kávéskanál őrölt fahéj
A sütéshez:
1 tojás
2 dl tej vagy tejszín
2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: Az élesztőt elmorzsoljuk a langyos cukros tejben és felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót és a cukrot. Közepébe fészket formálunk, ide öntjük az élesztős tejet, a tojássárgáját és az olvasztott vajat. Simára kidolgozzuk, megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva langyos helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: az olvasztott vajban elkeverünk minden hozzávalót, és felhasználásig a hűtőbe tesszük.
Ha megkelt a tészta, téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, és kb. ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Sütőpapírral bélelt formába tesszük a csigákat és lekenjük a felvert tojással. 180 fokosra állított, de még hideg sütőbe tesszük. Ha már kezdenek pirulni, forró(!) vaníliás tejjel megöntözzük, és további 5-7 percig sütjük. A sütőből kivéve kissé hűlni hagyjuk, utána lehet enni.
Nem fog sokáig tartani... :)

Jövő hétre krémes sütemények özönét ígérem, addig is sikeres tanévkezdést kívánok mindenkinek, diákoknak, szülőknek és csemetéiknek egyaránt!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.