Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kozáksapka recept
Kozáksapka
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Aprósüteményeket készíteni mindig jó mulatság – a formák változatossága, az ízek sokfélesége, az állag variálhatósága egyaránt hozzátartozik ehhez a kimeríthetetlen műfajhoz.

Igaz, hogy sokféle linzert, kekszet lehet készen is vásárolni, de a saját készítésű daraboknál nem csupán a figyelem és az alapanyagok megválogatása utolérhetetlen, hanem az az élmény is, hogy napokig majszolgathatók a kekszes dobozból. Az egyszerű linzertésztát annyi ízesítővel lehet jellegzetessé tenni, hogy kedv és fantázia szab csupán határt az elképzeléseknek.

Zingiber officinale a tudományos neve, a teljes növényt talán kevesen ismerik
Zingiber officinale a tudományos neve, a teljes növényt talán kevesen ismerik

A fűszerként és gyógynövényként egyaránt jól ismert gyömbér igencsak jó szolgálatot tesz a megfázásos kora tavaszi időszakban – bármilyen formában kerüljön is a tányérokra vagy épp teaként a csészékbe.

Ez a trópusi, szubtrópusi klímán több ezer éve otthonos növény, amelynek a szabálytalan alakú gyöktörzse fogyasztható, régóta ismert Európa-szerte. A középkor folyamán a bors elterjedése előtt az ételeket gyömbérrel tették pikánsabbá – a régi magyar konyha is igen szívesen alkalmazta. A friss gyömbér jellegzetes, erős aromáját az illóolajok adják, ezek közül is a legmarkánsabb a gingerol. Amellett, hogy a gyömbér fűszerként ismert, az egyik legrégebbi konyhai csodaszer is (gyomorbántalmakra, meghűléses panaszokra, izomfájdalmakra, migrénre egyaránt igen hatásos, de csökkenti a koleszterinszintet, hatékony görcsoldó és a migrénes tüneteket is enyhíti), de kitűnő ízesítője különböző süteményeknek, desszerteknek.

A kandírozott gyömbér igazi csemege, süteményekbe ideális
A kandírozott gyömbér igazi csemege, süteményekbe ideális

Ezúttal egy nagyon egyszerűen kivitelezhető, különlegesen ropogós teasüteményt készítettem kandírozott gyömbérrel, amelynek formája az angol klubszendvicseket idézi, és bármely tea mellé ideális – akár gyógyító csemegeként is.

Mindössze 5 hozzávalóból áll, annyira ropogós, hogy már beleharapni is élmény, az íze pedig egyszerre kissé karamelles és pikáns. Mivel tojást nem tartalmaz, az arra érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.

Gyömbéres klubkeksz

Ellenállhatatlanul zamatos és ropogós aprósütemény
Ellenállhatatlanul zamatos és ropogós aprósütemény

Hozzávalók 1 nagy gáztepsihez:
18 dkg rétesliszt
10 dkg hideg vaj
8,5 dkg lágy barna nádcukor
6 dkg kandírozott gyömbér
½ dl jó minőségű barna rum
A tetejére: kevés porcukor (elhagyható)

Elkészítés: A gyömbért egészen finomra aprítom, a hideg vajat nagylyukú reszelőn lereszelem.

Már a hozzávalók is ínycsiklandók…
Már a hozzávalók is ínycsiklandók…

Keverőtálba mérem a lisztet és a cukrot, gyors mozdulatokkal elmorzsolom benne a vajat, majd hozzáadom az aprított gyömbért, végül a rummal tésztává formálom.

Frissen tartó fóliába csomagolva 1 órára a hűtőszekrénybe küldöm. Közben egy nagy gáztepsit sütőpapírral bélelek, a sütőt 160 fokra előmelegítem.

A kis háromszögek indulnak a sütőbe
A kis háromszögek indulnak a sütőbe

Hideg konyhai felületen két frissen tartó fólialap között ½ cm vastag téglalappá nyújtom. Előbb 4 cm széles csíkokra vágom fel, majd a csíkokat szabályos négyzetekre szabdalom, és minden négyzetet átlósan megfelezek – az így kapott háromszögeket elhelyezem a tepsin, 18-20 perc alatt ropogósra sütöm. Még melegen meghintem porcukorral.

A teavíz már forr
A teavíz már forr

Ha kihűlt, és nem fogy el mind egy szálig a süteményes tálról, jól záródó fémdobozba rakosgatom.

Dobozból is jó ropogtatni!
Dobozból is jó ropogtatni!

Ez az igazi, régimódi kekszféleség betegségből lábadozva éppúgy jólesik, mint beszélgetések kísérőjeként vagy tv-nézéshez csak úgy a dobozból ropogtatva.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.