Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Minestrone recept
Minestrone
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A különféle tölteléket rejtő sós és édes csigák nem csupán azért közkedveltek, mert nagyon finomak, hanem szinte villámgyorsan elkészíthetők és tálalhatók – akár hirtelen betoppanó vendégek, akár családtagok megörvendeztetése a cél!

Minden főzni szerető nő és férfi életében vannak olyan időszakok, amikor sok egyéb elfoglaltság mellett kevesebb időt tud szánni a konyhai ténykedésre, mégis előfordul, hogy a leginkább szorító határidők és feszített tempójú munka dacára vendégek érkeznek, vagy egyszerűen a családtagok igényelnének valami finom harapnivalót.

Ilyenkor ki-ki a hűtőszekrényben, kamrában (szerencsés esetben: a kertben) rejlő hozzávalókból gazdálkodik. A készen kapható és odahaza is viszonylag hosszan tárolható leveles tészta nagy segítséget jelenthet olyan „villámfalatok” elkészítéséhez, melyek egyszerre nyújtanak izgalmas ízélményeket, de nem igényelnek komoly időráfordítást.

Mivel a hét folyamán Habliliom Könnyed Konyhájában is sokféle teendő akadt, ezúttal olyan finomságok készültek, amelyek alapanyagaiért nem kellett messzire menni.

A füstös aromájú, csípős chipotle egyike a kedvenc fűszereimnek – már egészen kevés is fantasztikus aromával gazdagítja az ételeket. Szó szerinti jelentése: füstölt chilipaprika. Valójában a Közép-Amerikából származó, szárított-füstölt jalapeño paprika sokféle fajtáját illetik ezzel a névvel. A méregerőstől az egészen enyhén csípősig terjedő skálán mindenféle fokozatban kínálják a fűszerüzletek. Kapható őrleményként éppúgy, mint pehelyként vagy egészben. Aki kedveli a pikáns fogásokat, biztosan találkozott már vele. Remekül harmonizál különféle vörös húsokkal, de paradicsommal, paprikával, padlizsánnal kombinálva is kitűnő ízeket csalogat elő a fogásokból.

A mély bordó chipotléból egészen kevés is elegendő!
A mély bordó chipotléból egészen kevés is elegendő!

A hűtőszekrényben egy kisebb padlizsán várakozott további felhasználásra, így jött az ötlet, hogy gyors vendégváróként chipotlés-padlizsános csigákat készítek.

Padlizsános csiga chipotléval

A pikánsan fűszeres padlizsános csigák alig félóra alatt elkészülnek!
A pikánsan fűszeres padlizsános csigák alig félóra alatt elkészülnek!

Hozzávalók 15-16 darabhoz:
1 csomag friss leveles tészta (275 gr)
1 db kisebb padlizsán (25 dkg)
2 db lucullus paradicsom
1 db közepes méretű salotta
1 evőkanál olívaolaj
½ mokkáskanál közepes erősségű chipotlepehely (őrleménnyel is helyettesíthető)
1 kisebb ágacska rozmaring levelei
1 kis csokor petrezselyemzöld finomra vágva
5 dkg reszelt félkemény sajt (pl. gouda, edámi)
ízlés szerint só

A tetejére: 3-5 dkg félkemény sajt (pl. gouda, edámi)

Elkészítés: A hagymát egészen finomra aprítom, a padlizsánt ½ cm-esre kozkázom. Az érett lucullus paradicsomokat néhány másodpercre leforrázom, meghámozom, kis kockákra vágom. A rozmaring és a petrezselyem leveleit finomra vagdosom.

Egy kisebb serpenyőben olívaolajon üvegesre pirítom a hagymát, hozzáadom a padlizsánt és a paradicsomot, sózom, chipotléval fűszerezem. Folyamatos kevergetés mellett addig sütöm, amíg a padlizsán teljesen megpuhul. A zöldfűszereket csak a végén adom hozzá, egy kevés petrezselyemzöldet elkülönítek a tálaláshoz. A padlizsánt néhány percig hűlni hagyom.

Egy közepes méretű gáztepsit sütőpapírral borítok, a sütőt 180 fokra előmelegítem.

Lisztezett felületen egyenletesre nyújtom a leveles tésztát. 5 dkg reszelt sajtot egyenletesen elosztok a felületén úgy, hogy körben a szélein 1 cm-t szabadon hagyok. Erre kerül a már langyos, enyhén csípős füstöltpaprikás padlizsán. A réteshez hasonlóan szorosan feltekerem, majd 1½ cm vastagon felszeletelem. Az előkészített tepsibe sorakoztatom a csigákat, mindegyikre kis sajtkoronát biggyesztek.

Még egy kevés sajtot a tetejére!
Még egy kevés sajtot a tetejére!

20-20 perc alatt világosra sütöm őket. Frissen, petrezselyemzölddel meghintve tálalom.

A zamatos paradicsom, a füstölt aromákban gazdag padlizsánnal és a sajttal igazi melengető ízharmónia, melynek karcosságát kiegyensúlyozzák a frissítő zöldfűszerek. Ideális vendégváró, de könnyű előételként, gyors vacsorafogásként is kínálható.

Szinte a tepsiből elfogytak…
Szinte a tepsiből elfogytak…

Ha pedig már készült pikánsan fűszeres csiga, arra gondoltam, egy édes verzió is jól jöhet. Régóta várakozott egy megkezdett csomag hámozott, „lapra szerelt” mandula a frizsiderben, ideje volt, hogy olyan finomsággá lényegüljön át, amit kis- és nagykorúak egyaránt szívesen fogyasztanak, kellemes, aromái már sütés közben belengik a konyhát. Rendkívül egyszerűen elkészíthető, ínycsiklandó csigadesszertek kerültek a tányérra.

Mandulalapos csigák

Illatos mandulás csigák
Illatos mandulás csigák

Hozzávalók 16-18 darabhoz:
1 csomag friss leveles tészta (275 gr)
5 dkg hámozott, szeletelt mandula
1 tojássárgája
½ vaníliarúd kikapart belseje (vagy 1 mokkáskanál kivonat)
2½ dkg porcukor

A tálaláshoz: vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: Egy közepes gáztepsit sütőpapírral borítok. A mandulalapokat egy kisebb serpenyőben zsiradék nélkül enyhén megpirítom, hűlni hagyom. A tojássárgáját alaposan elkeverem a vaníliarúd magjaival és a porcukorral. A sütőt 175 fokra előmelegítem.

A leveles tésztát lisztezett felületen egyenletesen vékonyra nyújtom. Megkenem a vaníliás keverékkel, 1 cm-t körben szabadon hagyok a szélein. Meghintem a pirított mandulalapokkal, szorosan feltekerem. 1 cm vastagon felszeletelem. Az előkészített tepsibe rakosgatom. 18-20 perc alatt szép világosra sütöm.

Langyosan az igazi!
Langyosan az igazi!

Egy csésze kávé vagy tea mellé frissen kínálva egészen fantasztikus, „békebeli” hangulatot idéző sütemény.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.