Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyümölcskenyér, a kenyerek királynője

Uzsonnára, reggelire, vendégvárónak is tökéletes, a karácsonyi időszakban kötelező a jóféle, gazdag gyümölcskenyér. Egy jó alaptésztából számtalan változat készíthető. Most egy banános változat készül!

A gyümölcskenyér olyan desszert, amit alapanyagok szempontjából millió módon variálhatunk. Az olajos magok teljes tárházát fel tudjuk felhasználni – pirítva, darálva, durvára őrölve. A gyümölcsök is változtathatók, kombinálhatók, felhasználhatjuk nyersen, kandírozva, szárítva, extrudálva - és frissen is. Most a banánt választottam gyümölcsként.

Banános gyümölcskenyér grépfrúthabbal

Hozzávalók:
3 banán (45 dkg)
1/4 grépfrút leve
2 nagy tojás
14 dkg graham liszt
14 dkg rozsliszt
10 dkg vaj
14 dkg barna cukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1,5 dl joghurt
5 dkg mazsola
5 dkg durvára vágott dió
5 dkg szeletelt mandula

A grépfrúthabhoz:
2 grépfrút kifilézve
25 dkg mascarpone
1 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor
3 dkg méz

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy kuglófformát, őzgerincformát vagy kisebb sütőedényeket kivajazunk.

A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a grépfrút levével pépesített banánokat, a joghurtot, a darabolt diót, a mandulát és a mazsolát, végül a szódabikarbónával elkevert liszteket. Összekeverjük gyors mozdulatokkal, de nem dolgozzuk túl a tésztát.

A formába öntjük, és 70 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni.

A tejszínt habbá verjük. A mascarponéhoz keverjük a vaníliás cukrot és a mézet, óvatosan összeforgatjuk a tejszínnel és a grépfrútfilével. Kevés grépfrút héjat is reszelhetünk bele.

Banánkenyeret a gyümölcsös habbal tálaljuk.

Nem ismerek még egy olyan gyümölcsöt, aminek húsa akkor érett, amikor a héja már barna és foltos. Ha meghámozzuk és lemérjük külön-külön, akkor 30-40 % is lehet az ehetetlen héj, és ennek felhasználása problémát jelent azon cégeknek, országoknak, akik a banánnal foglalkoznak. Úgy hírlik, egy speciális eljárással fűtőanyagot lehet belőle készíteni, amit a briketthez hasonlóan lehet használni. Azzal a több millió tonnával, amit feleslegesen eldobnak, komoly eredményeket lehetne elérni a mostanság szerencsére egyre népszerűbb ’fenntartható fejlődés ’ érdekében.

Könnyű a banánnal dolgozni, és a gasztronómiai szegmensekben szinte mindenhol használják. A bárokban a koktél alapanyaga, cukrászdákban a banáns plit fagylalt elengedhetetlen alapanyaga, máshol shake-et készítenek belőle. Nálunk a konyhában viszonylag ritkán használják, nem tudni, miért. Én legutóbb felvágtam hasábokra, majd apró polentában meghempergettem, sütőpapíron sütőben megsütöttem, és chiliszósszal tálaltam.

De vissza a kenyérhez! A gyümöcskenyér kiváló kávéhoz vagy reggelire, uzsonnára vagy vasárnapi nassoláshoz. A grépfrúthab már csak hab a tortán, nélküle is nagyon finom! Ha jól készítjük, kevés az esélye, hogy maradjon belőle, de ha mégsem fogy el, készíthetünk belőle szuflét: csak össze kell vágni kisebb kockákra, cukros tejjel elkevert tojással összeforgatjuk, kivajazott szufléformába kanalazzuk, és megsütjük.

Érdemes a gyümölcskenyérrel próbálkozni, hiszen könnyen érhetünk el fantasztikus sikereket!

Gyümölcskenyerek a Mindmegettén >>>

Gyümölcskenyér, stollen, panettone >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss