Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hagymaleves, az étlapok sztárja

A már római korban ismert hagymaleves a mai napig rendkívüli népszerűségnek örvend. Gazdag aromájú, igazi őszi-téli leves. Amit akár otthon is könnyedén elkészíthetünk.

Persze a könnyen és sokat termő, jól elálló hagymából készítendő leves a római kor óta sokat fejlődött. Az egyiptomiak által szentnek tekintett hagyma az idők folyamán meghódította a világot. Valutaként használták, afrodiziákumnak vélték, a görög tornászok tonnaszám ették, hogy növeljék az erőnlétüket, míg a gladiátorok hagymalével kenegették - a feszesebb izmok reményében - önmagukat.

De élelmezési szempontból már a rómaiak idején egyértelmű volt, hogy a viszonylag igénytelen, jól termő és emellett igen egészségesnek tartott növényből könnyedén készíthető sokféle étel. Sülve, főve, olajban kisütve ették a hagymát - és persze levesként. A megfőtt hagymát némi kenyérrel és olívaolajjal meg vízzel elkeverték, és már kész is volt a leves.

A pórnép levese manapság már az elit éttermek étlapjain is gyakorta fellelhető, és klasszikus karácsonyi fogássá is vált a franciáknál. Ennek oka pedig nem más, mint hogy a hagyma finom. És nem utolsó sorban igen egészséges.


Hagymahistória

A ma ismert és kedvelt hagymaleves alapja a 17. századi francia hagymaleves. Ennek főszereplője pedig a karamellizált hagyma.

A francia szájhagyomány szerint a leves modern változatát XV. Lajos találta fel. Egyszer egy vadászatból megtérve a vadászházban csak száraz kenyeret, hagymát, pezsgőt és vajat talált. Ezekből az alapanyagokból volt kénytelen dolgozni, így született a hagymaleves. Más históriák szerint a Napkirálynak volt hasonlóan szűkös a kamrája egy vadásztúra végeztével, így ő volt a nagy feltaláló. Sőt még azt is mesélik - legalábbis az öreg Dumas -, hogy az ízekre fogékony Stanislaw király szinte könyörgött Versailles-ban a fenséges leves receptjéért. A végén az a megtiszteltetés érte, hogy könnyező szemmel figyelhette, amint a veje, XV. Lajos főszakácsa elkészítette a csodás hagymalevest.

Az Államokban az 1803-ban megjelent A takarékos háziasszony című szakácskönyvben szerepel először a hagymaleves, de igazán kedveltté az 1960-as években vált. Arrafelé méretre vágják a tálra a kenyeret, így az teljesen befedi a levest, s így teszik be a tálakat a sütőbe pár percre. Az angolok cheddar sajttal és Worcestershire szósszal ízesítik, plusz egy kis fokhagymával, póréhagymával is gazdagítják.

Vegák a leves elkészítéséhez használhatnak zöldséglevet, akit viszont nem köt semmi a növényekhez, az nyugodtan használjon marhahúslevest vagy egy sima csontlevet.

Mivel fűszerezhetjük?

Szerecsendióval, kakukkfűvel, babérlevéllel, mustárral, fehérborssal, gyömbérrel, tárkonnyal, snidlinggel, fehérborral, brandyvel, pálinkával.

Mivel gazdagíthatjuk?

Játszhatunk a sajtokkal, ajánlott félkemény vagy kemény sajtok között válogatni: cheddar, gruyere, emmentáli, gouda, povolone, parmezán, de persze trappista is lehet. A füstölt sajtok is jól harmonizálnak a levessel, így azt is lehet használni.

A rátett kenyérszeletek is variálhatóak, vagy esetleg megkísérelhetjük az egészet cipóba tölteni. Ehhez jó héjas, nem túl nagy bucikat érdemes választani.

A levest besűríthetjük habarással, vagy elkeverhetjük csupán a tejföllel, de selymesíthetjük tejszínnel is. Esetleg gazdagíthatjuk croutonnal, sajtgombóccal.

Klasszikus francia hagymaleves

Hozzávalók:
40 dkg vöröshagyma
5 dkg vaj
1 evőkanál finomliszt
1 l csontlé
1 teáskanál só
kevés frissen őrölt feketebors
8 szeletnyi baguette
10 dkg Gruyere sajt

A hagymát megpucolom, félbe, majd halvány szeletekre vágom. A vajat egy mély serpenyőben vagy fazékban megolvasztom, majd hozzáadom a hagymát, fedem, 10 percig hagyom párolódni. Közben persze időnként kavarok rajta néhányat. Ezután lassú tűzön, már fedő nélkül, gyakori kavargatás mellett karamellizálom hagymát. Iskolafüggő, hogy mennyi időt kell szánni erre a műveletre, de a leves ízét tesszük kockára, ha nem vagyunk elég türelmesek. Negyed óra elteltével a hagyma már elveszti a tartását, aranyszínűvé válik. Nagyon oda kell figyelni, hogy véletlenül se égjen le sehol. Ekkor hozzáadom a lisztet, felöntöm a forró levessel, alaposan elkeverem, és közepes tűzön még negyedórát főzöm. Ezután sózom, borsozom.

A sütő tálcájára helyezem a reszelt sajttal megszórt baguette szeleteket, majd a grillrács alatt megpirítom. A tányérokat háromnegyedig töltöm a forró levessel, ráültetem a kenyérszeleteket.

Hagymaleves kakukkfűvel

Hozzávalók:
5 nagyobb vöröshagyma
1 dl fehérbor
1 nagy evőkanál finomliszt
3 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 kávéskanál kakukkfű
1,5 l alaplé
bő fakanálnyi vaj

bors

A vajat felolvasztom egy lábasban. Megfenem a kedvenc konyhakésem, és a hagymákat megpróbálom a lehető legvékonyabbra vágni. Mikor felvágtam az összes hagymát, rádobom az olvadt vajra, fakanálra kapok, és állandó kevergetés mellett, közepes lángon megkaramellizálom a hagymáimat. Miután a hagyma elkészült, hozzáadom az összenyomott fokhagymagerezdeket, meghintem a liszttel, felengedem az alaplével és a borral. Adok hozzá babérlevelet, kakukkfüvet, sót, borsot. Lefedem, és hagyom békében rotyorogni. Sajttal lepirított baguette szeletekkel tálalom.

Hagymalevesek a Mindmegettén >>>

Hagymát hagymával >>>

Főszerepben a hagyma >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss