Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hamburger körkép

default user icon
SB
A hamburger szót hallva általában két dolog jut eszünkbe. A gyorséttermek hamburgerjei és a régi, amolyan üvegtigrises hamburgerek, a fényes héjú, édes zsemlében megbúvó hússzelet szigorúan csalamádéval, mustárral, kecsöppel, sok hagymával és esetleg kínai gombával.

HAMBURGER TÖRTÉNELEM

A kereskedelmi hajózás fejlődésének és az Amerikába települt németeknek köszönhető elterjedése az egész világon. A hamburger jelentése hamburgi, Hamburg városára utal, ahol már a 15. századtól kaphatók voltak marhahúsdarabokkal készülő ételek. A húsdaráló feltalálása az 1800-as években igazi lökést adott a hamburgerkultúrának is. Az első írásos hamburgert egy étlap említi 1826-ban New Yorkban.

A HAMBURGER HÚS

Az igazi hamburger darált marhából készül. Természetesen kapható csirke-, pulyka-, halburger is, sőt van, ahol őzhúsból készült Bambi Burger-t árulnak. Különlegesség a tengeri herkentyűs és a strucc, ausztrál illetőségű helyeken kenguruburgert is kóstolhatunk.

Az otthon készült hamburger lelke a kétszer darált jó minőségű marhahús sóval, borssal ízesítve, faszénen sütve.

A ZSEMLE ÉS A TÖBBI

A hamburger zsemlében is igen nagy a szórás, hasonlóképpen az egyéb betétekhez. A zöldségek közül a leggyakoribb a saláta, a hagyma, a paradicsom, savanyúságok, de készül hamburger szarvasgombával is. A sajtok közül a legjobb talán a cheddar, de camembert és brie sajtból is különleges hamburgerek készíthetők. Lehet benne avokádó, Hawaii-on divatos a teriyaki szószos és ananászos hamburger. Ha már szósz: tehetünk bele majonézt, ketchupot, mustárt és más szószokat is, van, ahol Worcestershire szósszal készül.

A TÖKÉLETES hamburger

Az igazán magas minőségű hamburger kedvelőinek a pénztárcájukba kell nyúlni, ha ellátogatnak például San Franciscoba a Zuni Caféba, ahol a hamburgerhúst lapocka, hátszín, fartő és marhavesefaggyú hozzáadásával gyúrják össze, és rozmaringos buciban tálalják aioli-val 15-20 dollárért (összehasonlításképpen egy gyorséttermi hamburger kb. 4 dollárba kerül).

A dekadencia fokozható: a francia származású Amerikában élő szakács, Daniel Loubud megalkotta a tökéletes hamburgert: marhaborda, sűrített vörösbor, libamáj és szarvasgomba is kerül bele, tormát reszelnek rá, és paradicsomkompót egészíti ki az alkotást.

Michiganben egy családi étteremben 500 dollárért kapunk egy akkora hamburgert, hogy ha 30 ember 1 órán belül elfogyasztja, a pénzt visszafizetik.

HAMBURGER házilag

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 paradicsom
1 csomó retek
1 fej saláta
1 kis kígyóuborka
40 dkg kétszer darált marhahús
5 dkg vaj
4 evőkanál tejföl
1 kávéskanál mustár
1 evőkanál ketchup
4 db hamburger zsemle
4 vékony szelet sajt

Így készül a hamburger házilag

  1. A hagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk és szétszedjük a gyűrűket. A paradicsomot megmossuk, megtöröljük, és felkarikázzuk. A retket megtisztítjuk, megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A salátát levelekre szedjük, gondosan többször váltott vízben megmossuk és a leszárítjuk. Az uborkát héjastól megmossuk és felszeleteljük.
  2. A darált húst megszórjuk sóval, borssal, jól összegyúrjuk, és négy pogácsát formázunk belőle. A vajat serpenyőben felhevítjük, és a húspogácsák mindkét oldalát 2-2 percig sütjük benne. A mártáshoz összekeverjük a tejfölt, a mustárt és a ketchup-ot. A hamburger zsemléket kettévágjuk, sütőben átmelegítjük.
  3. A zsemle alsó felére teszünk egy kevés mártást, erre salátalevelet, a húspogácsát, majd hagymát, paradicsomot, retket, uborkát, egy szelet sajtot, és befedjük a zsemle tetejével. Azonnal tálaljuk.

HÁZI HAMBURGERZSÖMLE

Hozzávalók:
1 kg liszt
2 dl olaj
10 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
2-4 kávéskanál só
5 dl tej

A hamburger zsemle elkészítése

  1. A tejet az 1 evőkanál cukorral langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. A lisztet a sóval egy tálban jól összekeverjük. Kis fészket készítünk a liszt közepébe, amibe beleöntjük az olajat és az élesztős tejet. Az egészet addig gyúrjuk, amíg már nem ragad a tészta.
  3. Ezután 10 percig pihentetjük.
  4. Pihentetés után lisztezett deszkán újra átgyúrjuk, 1 ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és nagy szaggatóval (vagy egy bögrével) kiszaggatjuk.
  5. A zsömléket olajjal kikent - vagy sütőpapírral kibélelt - tepsibe rakjuk, és egy órát pihentetjük.
  6. Végül forró sütőben rózsaszínre sütjük, belül se maradjon nyers! Nagy, könnyű, tetszetős, ízletes zsemlék lesznek belőle.

Próbáljátok ki ezeket a hamburger recepteket is!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss