Ennek a növénynek a neve az olasz „brocco”, rügy szóból származik. A broccolo (azaz többes számban broccoli), ennek a szónak a kicsinyítő képzős változata. Olaszországban már nagyon korai időkben népszerűvé vált ez a Földközi tenger medencéjében vadon növő káposztafajta. Európai elterjedése az olasz közvetítésnek és Medici Katalinnak köszönhető, s fogyasztása egészen a közelmúltig csak családi körben volt szokás.
Ügyeljünk arra, hogy a brokkoli rózsája a lehető legtömörebb legyen, s a rügyek szorosan egymáshoz simuljanak. Ez a garancia arra, hogy nehogy egyszer csak virágba boruljon! Ha sárgás, esetleg barnás foltokat veszünk észre a zöldségen, inkább ne vegyük meg.
A brokkolit eredeti védőcsomagolásában a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében négy-öt napig tárolhatjuk. Remekül tűri a mélyfagyasztást, ha előtte öt percig lobogó vízben blansírozzuk, majd alaposan lecsöpögtetjük.
Felhasználás előtt elegendő, ha a brokkolit folyó vízben alaposan megmossuk, és rózsákra bontjuk. A szárát ne dobjuk ki, megfőve ugyanis megpuhul, s remek az íze!
A brokkolit nagyon gyorsan elkészíthetjük: gőzben elegendő 5 percig párolni, lobogó vízben 7-10 percig kell főznünk, míg mikrohullámú sütőben 6-8 perc elkészítési idővel kell számolnunk.
Szárát tegyük félre, s vágjuk rudacskákra. Főzzük meg, s tálaljuk úgy, mint ahogyan azt a spárgával tennénk! Ha meg szeretnénk őrizni brokkolink szép, élénkzöld színét, főzés után a forró vízből kivéve néhány pillanatra mártsuk jeges vízbe!
Fehér vajmártással 10 dkg felkockázott vajat alaposan keverjünk ki 1 evőkanál apróra vágott és 2 evőkanál citromlében előzetesen megpuhított salátahagymával. Olívaolajjal A gőzben párolt brokkolit és sárgarépát még ropogósan, egyszerűen balzsamecettel és olívaolajjal meglocsolva tálaljuk. Önmagáért beszél! Püré 1 kg brokkolit sós vízben megfőzünk, majd 6 dl húsleves alaplével és 2 dl friss tejszínnel elmixelünk. Citromlével, turbolyával, s olívaolajon sült pirítóskockákkal tálaljuk. Spagettivel (vagy egyéb tésztafajtákkal) Az előfőzött brokkolit 20 percen keresztül apróra vágott vöröshagymával, fokhagymával és húsos szalonnakockákkal serpenyőben megpároljuk. Parmezán sajttal megbolondítjuk.
Olasz módra Az előfőzött brokkolirózsákat egy gerezd préselt fokhagymával néhány percig olívaolajon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk, s egy-két evőkanál fehérborban megforgatjuk. Reszelt parmezán sajttal megszórva, vagy paradicsomszósszal kísérve szervírozzuk.
A karfiolhoz hasonlóan a brokkoli is a káposztafélék népes családjához tartozik, s hozzá hasonlóan rügyes rózsája van. Míg azonban fehér rózsájú rokona sosem virágzik, a brokkoli bizony virágba borul, ha néhány napig szobahőmérsékleten tároljuk. Ilyenkor az általában zöld vagy kékeszöld színű brokkoli „rózsa” sárga színűvé válik.
A brokkoli rendszeres fogyasztását a táplálkozási szakemberek mind a benne rejlő tápanyagok, mind pedig bizonyos betegségekkel (különösen a rákkal) szembeni védőhatása miatt ajánlják, egyike tehát azoknak az „egészségmegőrző” növényeinknek, melyek megcáfolhatatlanul sok jó tulajdonságot sorakoztatnak fel. A brokkoli az egyik C-vitaminban leggazdagabb zöldség: nyersen 115 mg, de még főzés után is 35-90 mg C-vitamin található benne. Már 20 dkg brokkoli elfogyasztása biztosítja napi C-vitamin szükségletünket! A-provitamin tartalma is jelentős (2,4 mg 100 g brokkoliban), s antioxidáns hatása miatt ezt a provitamint ma már a szakemberek nagy becsben tartják. Ráadásul a brokkoli kalóriaszegény csemege: 100 g brokkoliban mindössze 24 kalória (100 kJ) van.