Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Minestrone recept
Minestrone
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legtöbb ember retteg a karácsonyi ajándékvásárlás gondolatától is. Ami igaz, az igaz, embertömeg az üzletekben, sorban állás a kasszáknál, kinek-mit-vegyek feszültség az arcokon… Számomra mindez rendkívül visszatetsző, nem tudok és nem is akarok azonosulni mindezzel.

A legegyszerűbb megoldás, amit találtam: az otthoni ajándékkészítés. Mert ajándékozni szeretek! Bár ha minden rokont és barátot számba veszünk, akkor bizony költséges is tud lenni. Ezért inkább azt javaslom mindenkinek, álljon ellen az „akciós” termékek hadának, a kényszerajándékok muszáj-vásárlásának, és készítsen maga hasznos és dekoratív ajándékokat.

A balzsamecetkrémmel ízesíthetünk húsokat, salátákat is
A balzsamecetkrémmel ízesíthetünk húsokat, salátákat is

A balzsamecetből készült krém ínyenc, kreatív ajándék lehet. Könnyű elkészíteni, dekoratívan lehet csomagolni, és sokrétűen használni. Kitűnő ajándék, melyre büszkék lehetünk, és sok örömöt okozhatunk szeretteinknek.

Házi balzsamecetkrém

Csinos üvegekbe téve remek ajándék
Csinos üvegekbe téve remek ajándék

Hozzávalók kb. fél literhez:
2 evőkanál barnacukor
2,5 dl vörösbor
2,5 dl balzsamecet
5 dkg sonkahagyma
6 dkg méz
1,5 dl szőlőlé
2 gerezd fokhagyma
5 ág kakukkfű
1 dkg étkezési keményítő

Bors

Elkészítés: A cukrot karamellizáljuk, hozzáöntjük a vörösbort és a balzsamecetet, Beletesszük a felaprított sonkahagymát és fokhagymát, és 2 dl-nyit elforralunk belőle. Leszűrjük, hozzáadjuk a mézet, a szőlőlevet, a kakukkfüvet, sót és borsot, felforraljuk, és letakarva 20 percet állni hagyjuk. Leszűrjük, ismét felforraljuk, és kevés vörösborral elkevert étkezési keményítővel beforraljuk. Még melegen üvegekbe töltjük, lezárjuk, és hagyjuk kihűlni.

Előételhez, főételhez, desszertekhez is remek. Hűtőben tároljuk, használat előtt 1 órával kivesszük.

Pár csepp elég ízesítéshez a krémes balzsamecetből
Pár csepp elég ízesítéshez a krémes balzsamecetből

Érdemes minél kisebb üvegekbe tölteni, hiszen pár csepp elég a fűszerezéshez és a tálaláshoz is. Tarthatjuk például nagyméretű orvosi fecskendőkben, amit használatkor finoman megnyomunk, és máris cseppen is szükséges mennyiségben a balzsamecetkrém.

Csokoládé mousse-hoz is nagyon jól illik
Csokoládé mousse-hoz is nagyon jól illik

Ha dekoratív díszítés szeretnénk, cseppentsük 2 cm-re egymástól egyenesen vagy körben, majd egy határozott mozdulattal, fogvájóval az egészet húzzuk át. Ha jól dolgoztunk, apró szíveket kapunk eredményként.

A balzsamkrém felhasználása nagyon sokrétű. Elővehetjük rögtön a karácsonyi asztalnál, csepegtethetünk mondjuk a malackocsonya előételünk mellé vagy az egészben sült hús tetejére, de a mákos fahéjas-parfait-hoz és a mézeskalácshabhoz is illik.

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Ha előételeket készítünk, a tányérra előzetesen vékony csíkokat húzhatunk a krémből, evés közben belemárthatjuk majd a falatokat. Ha leveshez használjuk, elég a tálaláskor csepegtetni a tetejére. Ha a sültjeinket forrón kivesszük a sütőből, csak szelíden locsoljuk meg a tetejét, és máris különleges illattal gazdagodunk. Ha desszertként pohárkrémeket kínálunk, jól hűtsük le a poharakat a mélyhűtőben, majd szinte vízszintbe döntve, a poharat folyamatosan forgatva csurgassuk a falára a sűrítményt, ha ezután fagylaltot vagy habot töltünk a pohárba, a minta megmarad, és gyönyörű dekorációt kapott a desszert.

És ha már karácsony… nézzék meg a tavalyi limoncellót, esetleg 2 hét múlva a … na, ez legyen még meglepi.

Karácsonyi összeállítás a Mindmegettén >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.