Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
PATAKY KRISZTINA
Alapételek
MME
Hidegtálra, köretnek vagy csak úgy magában: a tésztasaláta rendkívül sokoldalú és sokféleképpen variálható fogás. Mutatunk 15 szuper receptet hozzá.
Desszert
Te is azok közé tartozol, akik a menzán mindig repetáztak a grízes tésztából? Akkor most mutatunk neked egy villámgyors és bombabiztos alapreceptet, ami alapján 30 perc alatt simán összedobhatod a lekváros-porcukros csodadesszertet. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak szupersztárja egyértelműen a szalagos fánk, és hát ahány ház, annyi fánkrecept. Ha valakinek nem lennének szájról-szájra adott családi receptek a birtokában, vagy csak kíváncsi, mások hogyan csinálják, annak mutatunk néhány kipróbált, jól bevált variációt!
Egészséges
Nem csak vizsgaidőszakban és érettségi lázban jó azt tudni, hogy milyen ételektől pörög bizonyítottan jobban az agyunk - bár, ilyenkor, lássuk be, hatványozottan praktikus. Íme a 6 legütősebb étel, és egy bónuszfogás!
Ha valami gyors, egészséges és laktató vacsorára vágysz, de már unod a szalámis szendvicset, egy-két doboz tonhalkonzervből isteni krémet gyárthatsz, ami zöldségropogóssal mártogatósként, de szendvicskrémként is megállja a helyét!
Ha a karácsonyi evés-ivás nyomot hagyott az alakodon, és szeretnéd, hogy a szilveszterre vett koktélruhádon gond nélkül fel tudd húzni a cipzárt, csináld végig ezt a szuperegészséges villámdiétát - a siker nem marad el!
A pogácsa a legkedveltebb sós süteményünk. Leginkább a sajtos az, aminek senki nem tud ellenállni, főleg, ha pihe-puha, omlós és extra mennyiségű sajtot tartalmaz. Mutatunk 11 olyan sajtos pogácsa receptet, amivel garantált a siker, akkor is, ha még életedben nem gyúrtál semmiféle tésztát.
Finomak, vitamindúsak és változatossá teszik az étrendet. Talán te is naponta fogyasztod őket, miközben nem is tudod, hogy a tányérodra kerülő zöldségek egyes betegségek megelőzésében is segíthetnek.
Karácsony
A karácsonyi menü elmaradhatatlan fogásai, a rántott hal és a különféle töltött, göngyölt és sült húsok mellé az ünnepkor kicsit különlegesebb köret is dukál - ez pedig rendszerint valamilyen majonézes-tartármártásos saláta. Na, de milyen? Krumpli, rendben. Esetleg kukorica. De milyen variációk lehetnek még? Mutatjuk!
Itthon is egyre népszerűbbek a halloweeni bulik. Sütőtökből készült lámpások és ételek nélkül elképzelhetetlen egy ilyen parti, ezért hoztunk néhány egyszerűen elkészíthető, mennyei sütőtökös desszert receptet.
Repeta - Gyerekkedvencek
A legtöbb gyerekek nem különösebben szereti a főzelékeket: van, akinek a színe, van akinek az állaga nem jön be - de a zöldborsófőzeléket, ki tudja miért, szinte mindegyik, válogatás nélkül megeszi, még az oviban, vagy az iskolai menzán is. Sőt! Van, hogy az a kérés: legyen olyan, mint az iskolában! Mutatjuk, hogy hogyan lehet elérni azt az ízt és azt az állagot, mint az üzemi konyhán - vagy egy kicsit jobbat.
Világkonyha
Azoknak, aki unják már a kirándulásokon megszokott sonkás, szalámis, sajtos szendvicseket, zöldségekkel turbózva, jó szívvel ajánljuk ezt a New Orleans-ban született, finoman szólva is hedonista darabot, a muffuletta szendvicset, ami inkább egyfajta torta, 3 különböző feltéttel, és egy elképesztően zamatos salátával gazdagon megtöltve!
Ha egy tartalmas rakott fogást keresel, de nem kívánod a húst, akkor ezzel a tepsis cukkinivel garantáltan nem lősz mellé! Turbózhatod extra réteg párolt rizzsel vagy főtt tésztával, de, ha nem tartasz vega-napot, akkor ez a rakott gombás cukkini, köretként is megállja a helyét.
Fűszerek és ízesítők
A grillezés előtti pácolás lényege, hogy a magas hőmérsékleten hőkezelt húsokat, halakat, zöldségeket ízesítsük, és főleg a vastagabb szelet húsok esetében: puhítsuk. Persze nem mindegy, hogy mit, mivel kezelünk, így most mutatunk 4 olyan receptet, amivel káprázatos grillfogásokat alkothatsz!
Mindenki őriz emlékeket gyerekkorából a baracklekváros piskótatekercsről, ami olyan finom, hogy egy rúd szinte nem is elég belőle. A tekert piskóták világa roppant színes, mutatunk is most 9 izgalmas variációt, tésztákra és töltelékekre, bónuszként pedig egy tortarecept, ami nem létezne, ha nincs a piskótatekercs!
Húsvét
Húsvétra, főleg húsvéthétfőre praktikus olyan étellel készülni, amelyek tartalmazzák a húsvéti lakomák összes kellékét, de két locsolás között bekapható, és a vendégek elé tehető falatokból áll. Ilyen a hidegtál, amiből összeszedtünk most nektek 11 fantasztikus receptet.
A húsvéti süteménydömpingnek is vannak kötelező elemei: ilyen a kalács – legyen az sós, sima vagy édes, esetleg töltött – és a kuglóf. Ez utóbbiban az a csodálatos, hogy egyszerű kevert tésztából is elkészíthető, és nagyon sokféleképpen variálható. Ennivalóan szép kuglófokat mutatunk – jó hír, hogy van köztük diétás is!
Mi, magyarok, csak a napi ajánlott rostbevitel felét fogyasztjuk el. Pedig a ballasztanyagok nélkülözhetetlenek a jó emésztés és az egészség megőrzéséhez!
Ha te sem tudsz ellenállni reggelente a Fornetti vagy a Princess pékség frissen sült, cukormázas kakaós kiflicskéinek, akkor jó hírünk van: egyszerűen és gyorsan reprodukálhatod otthon is!
Jól tudjuk, hogy zabpehely a tökéletes reggeli: a B-vitamin, tirozin, magnézium, kalcium és vas egyedülálló keverékét tartalmazó gabonaféle elfogyasztását követően jelentősen javul a test energiaellátása, és a koncentrálóképesség. Ennek a tökéletes, kompakt változata a zabkeksz, aminek sem gyerek, sem felnőtt nem tud ellenállni. Mutatunk 12 bombasztikus receptet!
A házi készítésű, kandírozott gyümölcsök és cukrozott virágszirmok olyan ínycsiklandozó édességek, melyek nem csak a süteményeket bolondítják meg, de értékes ajándékok is lehetnek szeretteinknek. Bár a kandírozás procedúrája, több, mint egy hétig is eltarthat, de a naponta erre fordított idő minimális, az eredmény pedig egyszerűen zseniális!
Bejgli nélkül nincs karácsony - ez tény. Következő válogatásunkban a klasszikus diós és mákos bejgli alaprecepteken kívül különféle izgalmas tészta és töltelék variációkat osztunk meg veletek a gesztenyéstől kezdve a kelesztés nélkül készíthető bejglin át a pirított mogyorósig. Próbáljátok ki akár mindet!
Habár a krumpli megfőzése sokak számára a vajas kenyér elkészítésével egyértékű konyhai művelet, azért mégis van, akinek fejtörést okoz, akár a pucolt, akár a héjában főtt változatnak állna neki, hogy mégis mennyi ideig, mennyi és milyen vízzel, mennyi sóval főzze meg? Máris mondjuk!
Praktikus
Percenként nyitogatott, eljegesedett hűtő, koszos kerámialap, elvízkövesedett vízforraló: a háztartási gépek igazi pénzfalók, ha nem figyelünk rájuk. Ha megfogadod a tanácsainkat, ezreket spórolhatsz a villanyszámlán!
A lángost nem lehet megunni - különösen, hogy a végtelenségig variálható: úgy a tészta, mint a rá-, sőt, belevalólehet sokféle, garantáltan mindenki megtalálja a kedvencét!
Sok dolog van, amin spórolhatunk, de a konyha talán az a terület, ahol a legnehezebb ezt megtenni, mert enni, ugyebár, kell, és, ha lehet, olyasmit, ami jól esik. Ám, ha a mindennapos bevásárlásainkat górcső alá vesszünk, legtöbbünknél fülöncsíphető jó pár extra kiadás, ami a nassolni valóknál sőt, a kicsi tasakba csomagolt mustárnál, vagy az egyenként becsomagolt fogpiszkálónál is feleslegesebb.
Próbáltátok már a sárgatúrót? A húsvéti sonka mellé tökéletes! Videón mutatjuk az alapreceptet.
A gríz- vagy daragaluska, az a levesbetét, amit mindenki szeret, de nem mindenki szereti elkészíteni: szétfú vagy kemény marad, zavarossá teszi az amúgy már szépen letisztult levest, túl apró... Most megmutatunk egy többszörösen letesztelt receptet, ami garantáltan elfeledtet minden bosszúságot - és csak a színtiszta élvezet marad!
Ha már régóta szeretnél kéz- és környezetkímélő, pár perc alatt, fillérekből előállítható tisztítószereket háztartásodba, akkor most mutatunk egy párat! Viszlát foltok, edénysikálás, méregdrága vízkőoldók és egyéb vegyszerek!
A krumplis pogácsa nem csak desszert, kiváló kenyérpótlék is lehet, például ha bablevest vagy gulyáslevest készít az ember. A benne lévő krumplitól tovább puha, mint a hagyományos sajtos pogácsa és társai, ebben videóban pedig egy olyan sütőporos változat készül ami szépen meg is emelkedik sütés közben.