Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Méteres sütemény, ahogy nagyi csinálta recept
Méteres sütemény, ahogy nagyi csinálta
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
A magyar halfogyasztás jelentős részét kitevő hekk körül néhány éve fellángoltak az indulatok. A korábban sem titkolt, de mellékesnek tekintett információkra való felfigyelés igazi médiajelenséggé emelte az argentin partok közeléből származó tőkehalak családjához tartozó tengeri csukát.

A hake néven ismert hal - amelyet a magyar jó szokásához híven az otthonosabb hangzású, könnyebben ejthető hekkre keresztelt el - a 60-as években jelent meg Magyarországon. A pontos okokat nem ismerni, de feltételezhetően a jó minőségű magyar édesvízi halak exportja folytán bekövetkezett készlethiányt pótolták ezzel a tengeri hallal, s így válhatott valóra az, hogy a Balaton partján dél-atlanti óceánban fogott halat sütöttek a strandon lévő bódéktól az éttermekig.

 

A hekk tengeri hal, mégis rengeteg helyen kapható a Balaton vagy a Duna partján
A hekk tengeri hal, mégis rengeteg helyen kapható a Balaton vagy a Duna partján

 

Az egész generációk megtévesztésében vétlen hekket azonban a lelepleződése okán nem érdemes hanyagolnunk, ugyanis a csacsihalnak is nevezett tengeri csuka húsa kellemes ízű és viszonylag szálkamentes, így könnyedén fogyasztható - még gyerekek számára is.

 

A legtöbben rántva vagy paprikás lisztben megforgatva ismerik, strandok elmaradhatatlan darabja
A legtöbben rántva vagy paprikás lisztben megforgatva ismerik, strandok elmaradhatatlan darabja

 

Magyarországon többféle hekk is beszerezhető. A klasszikus european hake mellett többek között blue hake, silver hake, argetin hake és north pacific hake is kapható.

A frissen kifogott hal húsa fehér, kemény, a csukáéra emlékeztet. Izomzatában nincs plusz csont, ezért tekinthető majdnem teljesen szálkamentesnek. A főzést, sütést követően a gerincről könnyedén leválik a hús, így fogyasztása viszonylag biztonságos.

 

Citromlével érdemes elkészítés előtt meglocsolni
Citromlével érdemes elkészítés előtt meglocsolni

 

A fej és farok nélkül csomagolt fagyasztott hekktörzs mellett hekkfilét is kapni a boltokban, így nem csak a Balaton-parton megszokott egyben sütött hekk készítésével kísérletezhetünk otthon, hanem a filét sokféle formában elkészíthetjük. A hekk húsa nem csak a szálkamentessége és meglehetősen enyhe halíze miatt kedvelt, hanem azért is, mert sütés-főzés közben a hal húsa viszonylag kevés vizet enged ki magából, nem omlik szét, jó tartású, rugalmas, így könnyen lehet vele a dolgozni.

A hekket készíthetjük sütőben, grillezve, roston, serpenyőben vagy olajsütőben. A húst könnyedén fűszerezhetjük, készíthetjük a halat a franciákhoz hasonlóan zöldfűszerekkel összesütve, vagy az angolok által oly kedvelt fish & chips is sülhet hekkből.

A hekktörzset készíthetjük a klasszikus paprikás lisztbe forgatva, majd olajban kisütve, de egészségesebb, ha a fűszerekkel, citromkarikával megtűzdelt haltörzset grillezzük, vagy tepsibe fektetve a sütőben sütjük készre.

A filéből sokféle ételt alkothatunk. A hekk húsával gazdagíthatók a hallevesek, hekkből készülhetnek különféle raguk, pástétomok, a filéből csinálhatunk rakott ételeket, vagy süthetjük tepsiben, de akár frissen fűszerezve, kis olívaolajon, bőrén is serpenyőben. A hekket felhasználhatjuk azokhoz a receptekhez is, amelyeket eredetileg más halakból szokás készíteni.

 

Filézve is kapható hekk, rengeteg módon elkészíthető
Filézve is kapható hekk, rengeteg módon elkészíthető

 

Ezen kívül a hekkfilé tökéletesen alkalmas arra, hogy bundázzuk, a klasszikus panírozás mellett bujtathatjuk sörtésztába, vagy akár leveles tésztába csomagolva is süthetjük a sütőben.

Enyhe íze miatt a hekk nem csak nagyon jól és könnyedén fűszerezhető, hanem olyan ételekben is remekül megállja a helyét, amelyben több karakteres hozzávaló is található, mint például a spanyol paella, vagy a franciák kedvelt hallevese, a bouillabaisse. A hekket a mediterrán konyhák gyakorta ízesítik fokhagymával, sokszor készül paradicsomos, paprikás raguval ez a hal.

 

Sovány, fehér húsú hal, mediterrán paradicsomos raguval kimondottan diétás
Sovány, fehér húsú hal, mediterrán paradicsomos raguval kimondottan diétás

 

10 dkg hekk nagyjából 80-90 kalóriát tartalmaz, bár a hús elkészítésének módja természetesen ezen sokat növelhet. A húsban sok az Omega3 zsírsav, emellett nagyobb mennyiségű A-vitamint, vasat és kalciumot is tartalmaz.

Hal corma

Hozzávalók:
1 kg hekkfilé
2 evőkanál kókuszreszelék
5 dl kókusztej
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt gyömbér
3 teáskanál curry fűszerkeverék
chili ízlés szerint

Elkészítés: A hagymát apróra vágom. A hekkfilét kisebb darabokra vágom, kis vajon átpirítom, majd egy tányéron félreteszem. 
A visszamaradt vajban óvatosan lepirítom a fűszereket. Ezután rádobom a hagymát, s megdinsztelem. Amikor már majdnem jó a hagyma, hozzáadom a szintén apróra vágott fokhagymát is. Ha megdinsztelődött a fokhagyma, halat ráteszem, majd az egészet kókusztejjel felöntöm. A reszelt kókuszt egy száraz serpenyőben külön megpirítom, majd ezt is a halraguhoz adom. Egy kevés szárított chilit szórok még bele, sózom, és takarékra véve hagyom, hogy az ízek összeérjenek.

Sült hekk

Hozzávalók:
1 kg hekktörzs
5 gerezd fokhagyma
7 dl tej
25 dkg finomliszt
3 tojás

frissen őrölt feketebors
őrölt pirospaprika

Elkészítés: A tejet egy nagyobb tálba öntöm, majd a fokhagymanyomón áttört fokhagymával ízesítem. A hekktörzseket ebbe fektetem, majd a tálat letakarom, s egy éjszakára a hűtőbe teszem. 
Másnap a halakat kiszedem. A liszthez hozzáadom a sót, a paprikát és a borsot, összekeverem, majd a visszamaradt tejhez adom és csomómentesen elkavarom. Ebbe a masszába mártom bele a halakat, s utána közepesen forró olajban aranyszínűre sütöm. 
Konyhai papírtörlőre szedem, s savanyúsággal, friss kenyérrel kínálom.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.