A remek ízek és ételek kedvelői jó ideje tudják: ha a Balaton-parton járnak, a balatonszemesi Kistücsök Éttermet nem lehet (de nem is érdemes) elkerülni!
A könnyen megközelíthető étterem és hangulatos kerthelyisége valóságos íz-kalandtúra helyszíne. A szezonalitásra, friss alapanyagokra, de a magyaros és regionális ízekre egyaránt nagy hangsúlyt helyező étlap olvastán is szinte azonnal kedve támad az embernek minél több fogást kipróbálni, hisz minden ételt új felfogásban, izgalmas kombinációban kínál a séf és munkatársai. Az ínycsiklandó tálaláshoz társuló kifogástalan felszolgálás és rendkívül kellemes légkör olyan természetességgel párosul, hogy szinte az az érzése támad az embernek, mintha régi barátokhoz érkezne vendégségbe – azzal a különbséggel, hogy itt természetesen a vendég fizet a jóltartásért.
Tekintettel a nagy melegre, ott jártunkkor könnyű ebédet rendeltünk – a méltán híres borkínálatról ugyan nem tudtunk impulzusokat gyűjteni, de már a vendégváró falatkák megpillantásánál biztosak voltunk benne: a Kistücsök hírét a valóság messze felülmúlja.
Az előételként kóstolt kétféle hideg leves pedig minden túlzás nélkül a nap legjobb választásának bizonyult. A hideg paradicsom-paprika leves, mely kenyérrel sűrítve, szalonnaropogóssal érkezett, a sültpaprika határozott, mégsem tolakodó dominanciájával is ízeiben kiegyensúlyozott, kellemes fogás. A jéghideg kovászosuborka-leves azonban a legüdítőbb sós-savanykás előételnek bizonyult, melyet az utóbbi időben kóstoltunk. A helyben készült kenyérrúddal tálalt levesben a kovászos uborkát csak enyhén fűszerezték, kevés tejföllel turmixolták selymessé, a tetejére leheletnyi olívaolajat permeteztek – az ízharmónia pompásra sikerült!
A főételként fogyasztott kitűnő pisztrángfilé vegyes zöldségkörettel szemet gyönyörködtető, de az ízletes paradicsom- és hagymakockák, valamint a tökéletesre pirított cukkinikockák mellé társított csicseriborsó aránya és dominanciája kissé túlzónak bizonyult.
A ropogós kecskesajt rizspiláffal és ízléses üvegpohárba komponált uborkasalátával szintén jó választás volt: a szinte krémes piláf határozott fűszerezéséhez tökéletesen illeszkedtek a krémes sajtkockákat rejtő (csak halkan: a kívánatosnál egy leheletnyivel kevésbé) ropogós rétestésztacsomagok, melyekhez üdítő volt a paprikával is színesített, enyhe ízvilágú saláta.
A bor- mellett a desszertkínálat kóstolgatásáért is jó volna ellátogatni még a nyáron Balatonszemesre, mert a bőséges fogások után erre sajnos már nem maradt kapacitás, de a szomszédos asztaloknál felszolgált házi készítésű, gyümölcsös morzsán kínált levendulafagylalt lenyűgöző látványa azóta sem hagy nyugodni… Miként az osztatlan lelkesedéssel fogyasztott kovászosuborka-leves sem!
Ezért aztán kikísérleteztem saját variációmat erre a kitűnő, főzés nélkül készíthető nyári fogásra, melyben friss rozmaring és petrezselyemzöld is helyet kapott. Részben a frissesség fokozására és az ízharmónia tökéletesítésére, részben pedig a leves színhatásainak Habliliom Könnyed Konyhájában komfortos megvalósítására. Az eredmény egy olyan egyszerűen elkészíthető és frissítő fogás lett, mely (immár többszöri kóstolást követően) nagy eséllyel pályázik a szezon slágere címre a konyhában...
A siker kulcsa egyszerű: csak nagyon jó minőségű és azonosan hideg hőmérsékletű alapanyagokat célszerű felhasználni.
Így készül:
Hozzávalók 7 dl leveshez:
35 dkg kovászos uborka
1,5 dl az uborka levéből
2,5 dl hideg zöldségalaplé
2 evőkanál görög joghurt (tejföllel is helyettesíthető)
1 nagy csokor friss petrezselyemzöld
2 kisebb ágacska rozmaring
Ízlés szerint: frissen őrölt bors, ha szükséges: kevés só
Elkészítés: A kovászos uborkát, az alaplevet és a joghurtot felhasználásig hűtőszekrényben tárolom. A petrezselymet durvára vágom, a rozmaringágakról eltávolítom a leveleket, melyeket szintén felaprítok. Az uborkákat nagyjából 1,5 cm-esre kockázom.
Turmixgép poharába halmozom a zöldségeket, felöntöm folyadékokkal, hozzákanalazom a joghurtot, beleőrlöm a borsot, és erős fokozaton leturmixolom, kóstolást követően - ha szükséges - ízesítem, az uborka minőségétől függően a folyadékokat pótolom. A kész levest sűrű szövésű szűrőn átpasszírozom, fogyasztásig hűtőszekrényben tárolom.
Aki a sós-savanyú és a frissítő ízek üdítő harmóniáját keresi, ezt a levest vétek lenne kihagynia!
Az inspirációért, a remek nyári fogásokért és a vendégszerető kiszolgálásért külön köszönet a Kistücsök Étterem csapatának!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.