Ezt általában azzal magyarázzák, hogy a reggeltől elfogyasztott kalóriákat a nap folyamán elégetjük, míg az este nyolc óra után megevett ételben lévők zsírrá alakulva „leülnek” a testünkben, ez pedig bizony elhízáshoz vezet.
Ezzel szemben mi a valóság?
Nos, a szervezet a nap 24 órájában egyformán emészt. Az valóban igaz, hogy ha mondjuk este, a kanapén fekve eszel, miközben tévét nézel, akkor lelassulnak ezek a folyamatok. Ám másnap ismét mozogni fogsz, és ehhez tested felhasználja a maradékokat. Persze, ez nem azt jelenti, hogy jöhetnek a zsíros és cukros falatok! Ezeket amúgy is érdemes hanyagolnod, mivel nemcsak a testsúlyod, hanem az álmatlan éjszakáidnak a száma is gyarapodni fog miattuk.
Gyakran halljuk, hogy mindig csak kis mennyiségeket fogyasszunk, mert ez beindítja, pontosabban felgyorsítja az anyagcserét.
Ezzel szemben mi a valóság?
Az ételek bevitelének módja igazából nagyon minimális hatással van az emésztésre. Ha degeszre tömöd magad, az biztosan nem tesz jót, de inkább arra ügyelj, hogy mit eszel. Egyes élelmiszerek, például a kávé, fokozhatják az anyagcserét, de nem annyira, hogy az számottevő legyen. Ami valójában meghatározó, az a szervezet alapanyagcsere-, vagyis BMR- (Basal Metabolic Rate) indexe. Ez határozza meg azt a sebességet, amivel a test nyugalmi állapotban képes kalóriát égetni. Minél több izom van rajtad, ez az érték annál nagyobb, ami azt jelenti, hogy 1 kg zsírmentes szövet naponta körülbelül 14 kcal-t éget el, míg 1 kg zsírral teli mindössze 2-3 kacal-t. A megoldás tehát nem az adagokban, hanem az ételek minőségében és a rendszeres testmozgásban rejlik: sportolj legalább hetente kétszer, és étkezz egészségesen!
Ez az élelmiszer igazi mumus a diétázók körében. Általános vélekedés, hogy tele van szénhidráttal, ami a szervezetbe jutva cukorrá alakul, ezután pedig zsírként rakódik le.
Ezzel szemben mi a valóság?
Igaz, hogy magas a szénhidráttartalma, ám ettől még önmagában nem hizlal. Tény az is, hogy a szénhidrát extra kalóriát jelent, de nem mindegy, hogy milyen formában viszed be a szervezetedbe: nem csak az édességek, a zsíros ételek vagy a kenyérfélék tartalmazzák, ugyanúgy megtalálható a zöldségekben, a gyümölcsökben és a teljes kiőrlésű gabonákban, vagyis az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen hozzávalóiban is. Leegyszerűsítve: nem az a probléma, ha tésztát eszel, hanem az, ha túl sokat. A dietetikusok 50–80 g fogyasztását javasolják egy felnőtt embernek naponta. Nem vitatkozunk azzal, hogy egy jó bolognainál talán nincs is finomabb, csak azt mondjuk: azzal is elkerülheted a túlevést, ha úgy gondolsz a tésztára, mint az adott étel egyik összetevőjére, és nem a fő alapanyagára.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.