Kozáksapka recept
Kozáksapka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Világkonyha

Így készül az igazi olasz paradicsomszósz: 6 egyszerű lépés + 3 eredeti recept!

Így készül az igazi olasz paradicsomszósz: 6 egyszerű lépés + 3 eredeti recept!
Veselkedj neki bátran, ha kipróbálnád az olasz "mammák" vagy éppen a csodálatos Sophia Loren receptjeit!

Sok paradicsom termett a kertedben vagy nagyobb mennyiséget vásároltál a pirosra érett zamatos bogyókból? Dolgozd fel, és egész télre lesz házi szószod a paradicsomos ételekhez! Eláruljuk, hogyan lesz tökéletes.

1. Húsos paradicsomból lehet a legfinomabb szószt főzni. Pl. az ovális, nyújtott formájú Lucullus és San Marzano fajtáknak kevés magjuk van, édesebbek, aromásabbak, mint a kerek paradicsomok és könnyebben lehúzható a héjuk.

2. A tartósításhoz alacsony hőmérsékleten több órán keresztül főzött hámozott paradicsom intenzív aromát kap, és az üveg felbontása után rögtön felhasználható. Ha a recept úgy kívánja, akkor egyszerűen hígíthatod a tészta főzővizével, más ételek esetén egy kevés alaplével vagy akár borral.

3. A fűszereket mértékkel adagold! Nem baj, ha a főzés végén a szószt kissé sótlannak érzed, felhasználáskor ezen könnyen lehet segíteni. Fokhagymát pedig nem ajánlott beletenni, mert úgy a szósz nem illik minden ételbe és nem tudhatod előre, hogy mihez fogod használni.

4. Az elkészült szószt még forrón töltsd az előkészített csavaros vagy csatos üvegekbe. Ügyelj rá, hogy ne öntsd mellé vagy gondosan töröld le az üveg száját, ha mellément, mert egyetlen félrement csepp is elindíthatja a penészesedést!

5. A lezárt üvegeket állítsd fejre kb. 5 percre: az ekkor létrejövő vákuum sterilizál, és feleslegessé teszi a tartósítószerek alkalmazását. Ha teljesen biztosra akarsz menni, akkor állítsd az üvegeket 80 fokos vízfürdőbe 30 percre.

6. Felbontatlanul a szószod legalább egy évig eláll, kinyitás után azonban csak 8 napig lehet eltartani a hűtőben. Ha egyszerre nem fogy el az egész, akkor csorgass a maradék tetejére annyi olívaolajat, amennyi befedi. A frissen főzött paradicsomszószt dobozokba porciózva le is fagyaszthatod, miután teljesen kihűlt.

Lágy ízű szicíliai paradicsomszósz

Moss meg 10 kg érett, de még kemény Lucullus vagy San Marzo paradicsomot, és a szárrészüknél kereszt alakban bevágott szemeket vesd forrásban levő vízbe kb. 3 percre. Emeld ki őket szűrőkanállal, amikor a héjuk elkezd felfelé pöndörödni, és azonnal dobd egy tál jeges vízbe. Ezután húzd le a héjukat felülről lefelé, majd a meghámozott paradicsomokat vágd félbe és a csumájuk, valamint a magos részük eltávolítása után darabold egy nagy tálba. Apríts finomra 40 dkg hagymát, 40 dkg sárgarépát és 20 dkg szárzellert, párold mindet egy jókora edényben 2 dl extra szűz olívaolajon közepes hőfokon 10 percig, majd pürésítsd botmixerrel. (Ne legyen teljesen pépes!) Forgasd a pürébe a paradicsomot, ízesítsd 6 tk tengeri sóval, 3 tk cukorral, 1 tk szárított oregánóval és 10 db bazsalikomlevéllel, végül a legalacsonyabb hőfokon főzd sűrűre. Közben többször keverd át.

Pikáns szicíliai paradicsomszósz

Készíts elő 10 kg érett, de még kemény Lucullus vagy San Marzo paradicsomot az előző receptben leírtak szerint. Vágj apróra 3 fej hagymát, párold üvegesre 2 dl extra szűz olívaolajon, majd add hozzá a paradicsomot. Ízesítsd 6 tk tengeri sóval, 3 tk cukorral, 1 ág friss oregánóval, 10 db bazsalikomlevéllel és 2 db megszurkált csípős paprikával (pepperonival), végül a legalacsonyabb hőfokon főzd sűrűre több óra alatt. Közben többször keverd át.

Sophia Loreng spagettiszósza

A díva, aki nem titkoltan rajong a pastáért, magyarul is megjelent Emlékek és receptek című könyvében mesél az olasz konyha iránti szeretetéről.
Paradicsomos spagettiszószhoz 1 ek vajat összeolvaszt 4 ek olívaolajjal, megpárol rajta 1 fej apróra vágott hagymát, majd hozzáad 30 dkg hámozott paradicsomot. Megsózza, megborsozza, beletesz 12 db (friss) babérlevelet, és némi őrölt fahéjjal megbolondítva főzi kb. 10 percig, hogy az ízek összeérjenek. Végül a szószt a kitálalt spagettire halmozza, és frissen reszelt parmezánnal megszórva kínálja.

Elsősegély a kamrából: a paradicsomszósz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.