Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mákos guba  recept
Mákos guba
Alapételek

Így készíts tökéletes krumplipürét lépésről lépésre

A burgonya változatlanul a magyarok egyik kedvenc körete szaftos ételekhez. Te is szereted a krémes és levegős krumplipürét? Ismerd meg a fortélyokat, hogy valóban finom és megunhatatlan legyen!

A krumplipüré az a köret, amit valójában mindenki kedvel. Ez is szinte olyan étel, amit sokféleképpen el lehet készíteni. Vannak, akik csak egyszerűen, villával összetörik a főtt krumplit, ízesítik sóval, borssal és tejföllel gazdagítják. Valójában nagyon egyszerű, mégis lehetnek buktatói. Hogy valóban tökéletes legyen, eláruljuk a titkait. Íme!

Hozzávalók

Az alaprecepthez csupán krumplira, továbbá egy kevés tejre, habtejszínre, vajra, szerecsendióra és sóra lesz szükséged.

Így készül a tökéletes krumplipüré
Így készül a tökéletes krumplipüré

Krumplipüré lépésről lépésre

  1. A krumplipüréhez javasolt a könnyen fövő sárgás héjú, illetve B vagy C jelzésű burgonyát használni. A megmosott gumókat hámozd meg, majd vágd félbe vagy negyedeld. A nagyobb szemeket vágd kisebb, közel egyforma méretű darabokra, hogy könnyebben és egyenletesen puhuljanak.
  2. Lefedett edényben. A vége felé vegyél ki egy szemet, és ellenőrizd egy belebökött villával vagy hegyes késsel, hogy elég puha-e. Ne főzd túl – nem szabad szétesnie! A krumplit hideg vízben tedd fel főni, máskülönben a belseje kemény maradhat, miközben kívül már puha. A főzővizet nem szükséges megsózni.
  3. Öntsd le a főzővizet, majd tedd vissza az edényt a kikapcsolt, de meleg főzőlapra, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon a krumpliról. (A gáztűzhelyt hagyd bekapcsolva takarék fokozaton.)
  4. Közben melegítsd össze a tejet (2,8 %-osat vagy zsírosabbat) a tejszínnel, majd sózd meg. (Legjobb a habtejszín, de használhatsz zsíros főzőtejszínt is, ezek selymessé teszik a pürét.) Vedd elő a hűtőből a vajat, és hidegen vágd apró kockákra.
  5. Adagonként törd át a meleg krumplit burgonyanyomón egy tálba, majd ismételd meg a műveletet, hogy lágyabb legyen a püré. A második alkalommal nyomd a krumplit a kiürült főzőedénybe.
  6. Öntsd a meleg tejszínes tejet több részletben az áttört krumplihoz, és közepes tűzön dolgozd bele habverővel vagy kézi mixerrel a legalacsonyabb fokozaton.
  7. Vedd le az edényt a tűzről, és keverj lágy pürét a masszából. Közben add hozzá a vajdarabkákat. Ne helyettesítsd a vajat margarinnal! Vajjal sokkal finomabb a püré íze.
  8. Reszelj a pürébe egy csipetnyi szerecsendiót, továbbá sózd meg szükség szerint, és forgasd össze. Azonnal kínáld, mert felmelegítve már nem az igazi.

Tálald mutatósan

Adj a püréhez egy picivel több vajat, majd töltsd csillagcsöves habzsákba, és nyomj belőle halmokat a tányérra!

Gyerekeknek vidám kompozíciót alkothatsz húsgombócból és köretéből, ha a krumplipürét kerekre elsimítod, majd olajbogyóból, uborkából, paprikából és petrezselyemből mosolygós arcot formálsz.

Ízesítsd és színesítsd!

Az alappürébe tetszés szerint összezúzott fokhagymát keverhetsz, a tetejére pedig sült hagymakarikát vagy pirított bacont szórhatsz. Nagyobb adag sült hagymával, baconnel, reszelt sajttal vagy kolbásszal gazdagítva a krumplipüré akár könnyű ebéd vagy vacsora is lehet, ha salátával kínálod.

A sima burgonyapürét egyszerűen megfestheted zöldborsópürével, céklalével és -pürével, főtt reszelt sárgarépával, pépesített medvehagymával vagy finomra aprított friss fűszernövényekkel, pl. snidlinggel.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.