A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Vadasmártás sertéscombbal recept
Vadasmártás sertéscombbal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Mákos guba  recept
Mákos guba
Körömpörkölt csülökkel  recept
Körömpörkölt csülökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos recept
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Praktikus

Így lesz tökéletes a csokimáz: 3+1 trükk, ami segít!

Minőségi csokit használjuk fel a máz készítéséhez
Mindegy, hogy vízgőz felett olvasztod fel, kevergetve főzöd vagy főzés nélkül készíted, a csokimáz esetén a legfontosabb, hogy szép fényes legyen, egyenletesen szétterüljön a süteményen, és szeleteléskor ne törjön meg! Mutatjuk a tökéletes csokimáz készítéséhez a trükköket.

Csokimázat készíteni csöppet sem bonyolult feladat. Valójában többféle módon is készülhet: kakaóporral és vajjal, és persze magas kakaótartalmú csokoládéból is. Amilyen egyszerűnek tűnik, annyira könnyen el is lehet rontani, hiszen a siker nagyon apró részleteken múlik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz tökéletes csokimázat.

Így lesz tökéletes a csokimáz (Shutterstock)
Így lesz tökéletes a csokimáz (Shutterstock)

1. Csokimáz olvasztott csokoládéból

Tördeld darabokra a süteményreceptben megadott mennyiségű tortabevonót vagy csokoládét, majd olvaszd fel vízgőz felett. Nyílt lángra nincs szükség, mert a tej- és a fehér csokinak elég 40-45 fok, az étcsokinak 45-50 fok. A gőz se legyen túl forró, máskülönben a csoki összeugrik. A masszát hagyd kihűlni, majd ismét olvaszd fel, és csak ezután keverd bele az előírt mennyiségű vajat, esetleg margarint. (Általában feleannyi vaj kell, mint csoki. Túl sok zsiradéktól a máz folyós marad. A fehér csokoládét zsiradék nélkül kell felolvasztani.) Az ét- és a tejcsokit akár keverheted is egymással. Adhatsz hozzájuk 2-3 csepp citromlevet, hogy a máz fényesebb legyen.

2. Csináld úgy, mint a profik!

Ennek a módszernek a sikere a temperálásban rejlik, vagyis hogy a csokit nem közvetlenül az olvasztás után használjuk fel, hanem a hőmérsékletét változtatva érjük el a kívánt állagot. A profik először a csoki kétharmadát kezdik el megolvasztani a gőz fölött, majd ha már nem darabos, folyamatos kevergetés mellett hozzáadják a maradékot, és a kissé lehűlt masszát újra felmelegítik. A csokimázat azonnal kend a süteményre vagy a tortára, és egyengesd el. Fogyasztás előtt időben vedd ki a sütit a hűtőből, mert ha túl hidegen szeleteled, akkor a csokimáz töredezni fog.

Számtalan módon használhatjuk fel a csokimázat (Shutterstock)
Számtalan módon használhatjuk fel a csokimázat (Shutterstock)

3. Kakaóporból főzött csokimáz

Egy jól bevált házi recept szerint lassú tűzön olvassz fel állandó keverés mellett 10 dkg puha vajat 10 dkg porcukorral és 3 enyhén púpozott ek kakaóporral együtt. Szükség esetén max. 3 ek vízzel hígíthatod. Amikor már nem érezni a cukorszemcséket, öntsd a krémesen egynemű masszát a bevonandó tészta tetejére, és gyorsan simítsd el.

Ez a csokimáz szép testes bevonatot ad, a kellően keményre dermed, és nem törik, nem mázolódik. A készítéséhez legjobb a 20-22 százalékos keserű kakaópor, az instant nem jó. A kristálycukor sem felel meg, mert nehezebben oldódik, mint a porcukor és előfordulhat, hogy a máz szemcsés marad. A bevont sütemény szeleteléséhez forró vízbe mártott vékony pengéjű, éles kést használj.

CSOKIKRÉM TORTÁBA >>>

A kiváló csokimáz alapja a minőségi csokoládé (Shutterstock)
A kiváló csokimáz alapja a minőségi csokoládé (Shutterstock)

4. Főzés nélkül kevert máz

20 dkg átszitált porcukrot alaposan keverj össze 2 ek kakaóporral, 2 ek napraforgóolajjal és 3 ek forró vízzel. A porcukrot kiválthatod xillittel. Az olaj szép fényt ad a bevonatnak. Vigyázz a vízzel, nehogy túl folyós legyen a máz. Ha kissé keménynek érzed, forró vízbe mártott széles pengéjű késsel könnyen elegyengetheted a tésztán. (Bár a hozzávalókat nem szükséges összefőzni, nem árt, ha a végén forrásig melegíted őket.) Az ilyen mázzal megkent süteményt ne tedd a hűtőbe, és ne takard le, máskülönben nem köt meg a bevonat. Hűvös helyen hagyd megszilárdulni néhány óra alatt.

Csokis receptek a Mindmegettén >>>

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.