A bevált nokedlirecept nemhogy tájegységenként, de háztartásonként is eltérő lehet. Van azonban néhány fontos szempont, amit ha betartunk, nem kell aggódnunk a végeredmény minőségét illetően. Hasznos tippek következnek!
1. Figyelj az arányokra!
A nokedli tésztáját csupán néhány hozzávaló alkotja, azonban ezek mennyisége, illetve aránya nem mindegy. Általánosságban arra érdemes figyelni, hogy 30 dkg liszthez 1 db tojást adjunk, és ha a liszt mennyisége változik, akkor azzal arányosan növeljük a hozzáadott tojások számát.
2. Friss tésztát használj!
Az előre bekevert nokedli elsőre jó ötletnek tűnhet, mégsem ajánljuk. Állás közben ugyanis a tészta megkeményedik, és kifőzve is az marad, ráadásul nehezebb lesz szaggatni.
3. Gyorsan dolgozz!
A frissen bekevert tésztát bő, forró sós vízbe kell szaggatni, úgy, hogy a nokedliszaggatót is többször bevizezed, így ugyanis nem tapad rá a tészta.
Emellett érdemes egyszerre kisebb adagokat kifőzni, mert a galuskák rövid idő alatt a felszínre jönnek, és ekkor ki is kell venni őket. Ha az elsők elkészültekor még szagatod a tésztát, azok szétfőnek, sőt, össze is tapadhatnak a vízbe frissen bekerültekkel.
Kedvencünk, a tojásos nokedli receptje >>>
Arról, hogy a kifőtt nokedlit leöblítsük-e, vagy sem, megoszlanak a vélemények. Öblítés nélkül a galuska kissé ragacsos lesz. Ezért sokan átmossák, így viszont nehezebben tapad meg a felületén a szósz, csakúgy, mint a tészta esetében.
Egy dolog viszont biztos: érdemes – az étel jellegétől függően – némi felforrósított sertés- vagy libazsírban vagy vajban átforgatni a kifőtt galuskát.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.