Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a piskóta - trükkök és praktikák az alaprecepthez!

A legegyszerűbb süteménynek mondják, mert mindig minden van hozzá otthon, még a legegyszerűbb háztartásban is. Tojás, liszt, cukor. Ennyi. Viszont ezer módon variálható.

A piskótakészítésnek több iskolája is van: egyben verjük fel a tojást, vagy külön, és végül adjuk hozzá a kemény fehérjehabot? Kell-e bele pár kanál víz? Esetleg egy kis olaj vagy más zsiradék?

Nos, ha jól felverjük egyben a tojásokat, akkor a piskótatekercshez tökéletes így, ha tortaalapnak készítjük, akkor más tartásra van szükség, ebben az esetben külön verjük habbá a fehérjét, és utólag forgassuk a tésztába óvatosan a habos tojásfehérjét.

A piskótát ízesíthetjük kakaóval, fahéjjal, megszórhatjuk gyümölcsökkel, mindent visz a meggyes piskóta, de persze barackkal, szilvával is tökéletes. A kisült piskótát kínálhatjuk sodókkal, csokiszósszal, de lehet mindenféle torta alapja is.

A tökéletes alaprecept

Ahány tojás, annyi evőkanál kristálycukor és ugyanennyi evőkanál liszt.  Ez az alap. Vagyis 6 tojáshoz 6 evőkanál cukor és 6 evőkanál liszt. Ha kakaós piskótát csinálunk: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó. A kakaót, aki szereti, darált dióval is helyettesítheti.

Piskóta tészta alaprecept >>> 
EZEKRE VIGYÁZZ, ha jót akarsz!

A tojásfehérjés tál mindig legyen teljesen száraz, zsírmentes! A fehérjét és a sárgáját mindig pontosan válaszd szét, ha sárga darab marad a fehérjében, sosem lesz kemény a hab! Ne nyisd ki a sütőajtót 20 percnél hamarabb! A tojásfehérjét ne verd túl keményre, mert széttörik, amikor összekevered a többi hozzávalóval.


Így csináld, ha tökéletes végeredményt szeretnél!

A sárgáját mindig keverd habosra a cukorral! Sose használj porcukrot kristálycukor helyett! Vannak, akik szerint a tökéletes piskóta titka a hideg alapanyag, ők a tojást, a lisztet, a cukrot, de még a keverőtálat is hűtőbe teszik. Eyy msáik iskola szerint az is elég,ha a hozzávalók egyforma hőmérsékletűek, tehát, ha fél órával a készítés előtt előveszed a hozzávalókat, ugyanígy tökéletes lesz  végeredmény! Ha a lisztet szitálod, könnyebb, levegősebb lesz a piskóta. Mielőtt kifordítod a sütőtálból, szórd be egy kis porcukorral a rácsot vagy a sütőpapírt, így biztosan nem ragad rá!

Ezek is érdekelhetnek

Friss