A számtalan amerikai csokis keksz recept - alias chocolate chips cookie - mindegyikében megtalálható fő alapanyagokon sokban múlik a végeredmény! Ezekre figyelj bevásárláskor:
1. Elegyítsd a fehér cukrot finomítatlan nádcukorral. A max. fele-fele arányban adagolt muscovado javítja a süti állagát.
2. A puha vagy az olvasztott vajat mindaddig keverd a cukorral, amíg a szemcsék teljesen feloldódnak.
3. Tegyél a tésztamasszába 1 ek étkezési keményítőt (1 ek liszt helyett).
4. A száraz hozzávalókat fakanállal vagy spatulával forgasd a nedves masszába, és csak addig keverd, amíg éppen összeáll a tészta.
5. A vastagabb cookie puhább. A nyers tésztából púpozott evőkanálnyi adagokat vegyél ki, és a halmokat csak kissé lapítsd le.
6. Melegítsd elő a sütőt 150 fokra, és süsd a kekszeket 10-11 percig.
1. Minél magasabb a fehér cukor részaránya a barnáéhoz képest, annál ropogósabb lesz a keksz. Muskovadóból max. 25 százalékost adagolhatsz.
2. Néhány grammal megnövelheted a receptben előírt vajmennyiséget, hogy ropogósabb cookie-t kapj.
3. A száraz hozzávalókat fakanállal vagy spatulával forgasd a nedves masszába, és csak addig keverd, amíg éppen összeáll a tészta.
4. Sütés előtt tedd be a masszát a hűtőbe 1-2 órára. Ezalatt a beledolgozott vaj megkeményedik, és tömörebb textúrát eredményez.
5. Az evőkanállal adagolt tésztahalmokat nyomkodd laposabbra, hogy jobban átsüljenek.
6. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, és süsd a kekszeket 9-10 percig. Minél forróbb a sütő, annál ropogósabbra sül a keksz. A ropogós cookie azonban könnyen kiszárad, ezért figyeld az órát: általában 10 perc elég neki. Miután kivetted a sütőből, még keményedik.
A cookie frissen a legfinomabb és rendszerint gyorsan el is fogy. Ám ha marad pár darab, akkor fém süteményes dobozban a legjobb tárolni. Kevésbé szárad ki, ha egy szelet kenyérrel együtt csomagolod el.
A rácson teljesen kihűlt kekszeket adagonként töltsd mélyhűtőtasakba, és a szokásos módon fagyaszd le. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyd kiolvadni.
Az összeállított nyers tésztát folpakba csomagolva tedd a fagyasztóba. Egy éjszakán át hagyd kiengedni a normál hűtőtérben, majd másnap süsd meg úgy, mint a frisset.
A lefagyasztott cookie vagy nyers tészta kb. 4 hétig tartható el a mélyhűtőben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.