Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta recept
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
PR

Így tárold és hűtsd a friss húsokat - Széll Tamás tippjei

Mibe tegyük a friss húsokat a vásárláskor? Hány fokon tároljuk őket a hűtőben? Hány nap után tegyük át őket a fagyasztóba? Széll Tamás többek között ezekre is választ ad!

A húsok és húskészítmények - megfelelő mennyiségben és minőségben fogyasztva - kiemelkedő szerepet töltenek be táplálkozásunkban. Rendkívül jó minőségű fehérje források, megtalálható bennük az összes esszenciális aminosav, valamint zsírok, ásványi anyagok és vitaminok egyaránt.

Kiemelkedő ezek közül a B-vitamin csoport (B1, B2, niacin, B6, B12). A B12- vitaminnak, mely a vérképzéshez és az idegrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, természetes forrásai kizárólag az állati eredetű élelmiszerek. A zsírban oldódóak közül az A-, és a D-vitamin szintén említésre méltóak. Az ásványi anyagok közül pedig az állati eredetű és ebből adódóan rendkívül jól felszívódó vas, a kalcium, a foszfor, a nátrium, a cink, a réz, a mangán és a szelén. Amennyiben a főétkezéseink tartalmaznak állati eredetű termékeket, a felsorolt vitaminok és ásványi anyagok jelentős hányada fedezhető természetes forrásból.

Mennyi húst együnk naponta?

Minden főétkezés tartalmazzon teljes értékű fehérjét. 1 adag = 1 tenyérnyi szelet (10 dkg) hús vagy 1 szelet (15 dkg) hal vagy 3-4 szelet (5 dkg) felvágott vagy 1 db tojás.

A mértékletes húsfogyasztás mellett törekedjünk arra, hogy az alacsonyabb zsírtartalmú húsféleségeket válasszuk, hiszen így elkerülhető a felesleges zsírbevitel és az ebből származó túlzott energia bevitel. Húsételeinket pedig készítsük zsírszegény módon és fogyasszuk sok zöldséggel, savanyúsággal, salátával kiegészítve.

Így hűtsük és tároljuk a friss húsokat a boltból hazáig:

- Tervezzük meg a bevásárlást! A húsokat hagyjuk utoljára, utána pedig egyből induljunk haza a boltból, hogy minél előbb betehessük őket a hűtőbe.

- Használjunk hűtőtasakot, esetleg kartondobozt - ez utóbbi nagyon jó hőszigetelő.

- Vigyünk magunkkal jégakukat, amiket be tudunk tenni a húsok alá a hűtőtasakban, kartondobozban vagy kosárban.

Így hűtsd és tárold a friss húsokat otthon:

- A hűtő legalsó polcára tegyük a friss húsokat, ugyanis ott van a leghidegebb. A legjobb, ha 0 és 2 fok közötti hőmérsékleten tároljuk őket.

- Ha 1-2 napon belül nem használjuk fel a húsokat, akkor tegyük fagyasztóba.

- Ha kivettük a húst a fagyasztóból, a hűtőben olvasszuk ki. Nem szabad siettetni az olvadást, ne tegyük hideg vagy meleg vízbe, esetleg mikróba.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.