Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Javában folynak már a húsvéti előkészületek. A kislányok festik a tojásokat, az asszonyok főzik a sonkákat, a férfiak pedig magolják a verseket. Arra gondoltam, sütnék egy különleges húsvéti lepényt. Ez egy francia lepény, quiche a neve, a franciák közkedvelt sós tortája, amit rengeteg variációban készítenek, és mindenhol árulnak, fogyasztanak.

Francia quiche - húsvétra
Francia quiche - húsvétra

Én most a húsvétra tekintettel egy sonkás-tormás quiche-t készítettem. A húsvétról mindenkinek a sonka jut az eszébe, a sonka mellé pedig főtt tojás és torma párosul. Az az igazi torma, amitől az ember a lélegzete picit megáll, és az egész fejét, torkát áthatja az erős, de nagyon kellemes légtisztító hatás…

Sonkás-tormás quiche

Tulajdonképpen sós lepény... rengeteg módon variálható!
Tulajdonképpen sós lepény... rengeteg módon variálható!

Tulajdonképpen sós lepény... rengeteg módon variálható!
Tulajdonképpen sós lepény... rengeteg módon variálható!

Hozzávalók egy 24 cm-es formához:
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
7 evőkanál víz
2 csipet só
1 csipet bors
1 evőkanál medvehagyma vagy kakukkfű
1 dl tejszín
1 dl tej
4 db tojás
10 dkg sonka
2 evőkanál tormakrém
2 szál újhagyma

Elkészítés: 1. A lisztet a kockára vágott hideg vajjal, sóval, borssal, vízzel és a medvehagymával összegyúrjuk, és fél órát pihentetjük.

2. A sonkát apró kockákra vágjuk, a hagymát pedig vékony karikákra.

3. A sonkát serpenyőben szárazon megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, és még fél percig pirítjuk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a 2 evőkanál tormát, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojással elkevert tej és tejszín keverékét.

4. A tésztát gyorsan kinyújtjuk, és recés szélű tortaformába nyomkodjuk. Felesleges széleit levágjuk.

5. 200 fokos sütőben 10 percig elősütjük a tésztát. 2-3 percet állni hagyjuk, majd beleöntjük a masszát, és 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.

6. Forrón vagy hidegen tálaljuk salátával vagy magában.

Elkészítés: 1 óra 20 perc
Fogyasztható: azonnal

Sonkával és tormával töltött quiche
Sonkával és tormával töltött quiche




A quiche alapja linzertészta, a sonka lehet főtt sonka, főtt-füstölt sonka, szárított sonka, magyar, francia, pármai, spanyol, szlovén... Igazából bármilyen sonkát használhatunk hozzá. Érdemes több félét is kipróbálni, vagy vegyesen belerakni.

A quiche elkészítése nagyon egyszerű. Elkészítjük a linzeralapot, a sonkát megpirítjuk, a tormával összekeverjük, rárakjuk a tésztára, felöntjük tojásos-tejszínes krémmel, megsütjük. Rakhatunk rá sajtot is, de szerintem ez a sonkás-tormás quiche magában is tökéletes. Aki szeretne egy picit finomítani rajta, illetve az otthoni sütőjében nem biztos, annak ajánlom, hogy a linzertésztát 8 percre rakja be előre a sütőbe, hogy egy picit megsülhessen az alja, mert amikor a tejszínnel leöntjük a nyers tésztát, és elkezdjük sütni, előfordulhat, hogy tészta nem sül át rendesen, és kicsit csirizes marad. Nem kell aggódni, a tojással elkevert tejszín szépen meg fog szilárdulni, tojáskocsonya lesz tulajdonképpen a torta tölteléke, és ezt ízesítjük a sonkával és a tormával. Rakhatunk hozzá újhagymát is.

Tulajdonképpen sós lepény... rengeteg módon variálható!
Tulajdonképpen sós lepény... rengeteg módon variálható!

Tulajdonképpen sós lepény... rengeteg módon variálható!
Tulajdonképpen sós lepény... rengeteg módon variálható!

Ha húsvétra sütjük, és nem akarunk több sonkát belerakni, készíthetjük mondjuk báránnyal vagy tyúkhússal is. Lepirítjuk egy kis hagymával, majd tormával, rozmaringgal vagy akármilyen fűszerrel ízesítjük. Készíthetjük darált báránylapockával, fahéjjal és chilivel is.

Amit még érdemes tudni: ezekhez a quiche-ekhez jó nagy adag vegyes salátát kell enni, nyersen, balzsamecettel és olívaolajjal meglocsolva. Gondolok itt jégsalátára, radicciora, rukkolára, galambbegy salátára. Itt a tavasz, most pótolhatjuk a télen elveszített vitamin tartalékunkat...

Ha a vendégek visszamondják a látogatást, akkor egész egyszerűen csak ¾-ig sütjük meg a quiche-t, és amikor kihűlt, lefóliázva berakjuk a mélyhűtőbe, 2-3 hét múlva elővéve és befejezve a sütést, hasonlóan jó élményben lehet részünk.

A quiche-t érdemes most medvehagymával tovább bolondítani, most van itt a szezonja, egyre olcsóbb lesz, és nagyon jó ízeket kölcsönöz az ételeknek. A medvehagyma ízében emlékezetet a fokhagymára, de mégsem az az erős fokhagyma íz, hanem nagyon üde, nyers, enyhén csípős, nagyon kellemes, és serkenti a vérkeringést is.

Aki nem húsvétra szánja a quiche-t, az készítheti hagymával, fokhagymával, spenóttal, utóbbi nagyon klasszikus quiche-recept. A spenótleveleket enyhén fokhagymás vajon megpároljuk, ezt keverjük össze a tojásos tejszínnel, és így töltjük bele a linzertésztába. De rengeteg féle quiche-t készíthetünk, szezontól függően, spárgával, spenóttal, medvehagymával, brokkolival, cukkínivel, paradicsommal vagy akár kecskesajttal, túróval, kucsmagombával, erdei gombákkal, kukoricával, lazaccal. Szinte minden zöldséggel és hússal szuper.

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Húsvétkor ne feledkezzünk meg a fonott kalácsról sem! Sőt ha netán a quiche-t szeretnénk kombinálni a kaláccsal, akkor azt ajánlom, hogy a linzertésztát kinyújtjuk, formában elősütjük, a kalácsot felszeljük vékonyan, megpirítjuk vajban mindkét oldalát, és rárakjuk a linzertésztára, a tejszínes tojást összekeverjük narancshéjjal, fahéjjal, vaníliával (rudat félbevágjuk, belekaparjuk) és jó sok mazsolával, ezt a kalácsra öntjük, és így sütjük készre. Nagyon finom és különleges lepényünk lesz. Ha ilyen édes lepényt szeretnénk készíteni, mehet bele bármilyen gyümölcs, a májusi cseresznye, a sárgabarack, a ribizli, akár a körte, az alma.

Húsvétkor a főzés szinte hasonlóan fontos, mint karácsonykor, mindenkinek megvan a saját sonkareceptje, a saját elképzelése arról, hogy a vendégeket milyen ételekkel várják. A húsvét egybeesik a tavasz kezdetével is, rügyeznek a fák, a piacon megjelennek az idei zöldségek, a rengeteg zöld, melyek nagyon fontos vitaminokat tartalmaznak. A hosszú tél után sok zöldséget kell enni, hogy regenerálódjon a kimerült szervezet. Akár a quiche mellé is!

És még valami: csak az vegyen nyulat a gyereknek, aki később meg is tudja sütni!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.