Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ízes ajándékok a fa alá: fűszerolajak és fűszerborok

A fűszerbor és fűszerolaj elkészítése igen egyszerű: nem igényel különösebb hozzáértést, sőt még kézügyességet sem. Nemcsak zamatos ételízesítő, hanem kedves ajándék is.

A szeretet ünnepe előtt minden ember azon töri a fejét, vajon milyen apró, személyes ajándékkal kedveskedjen szeretteinek. A zoknik, kesztyűk, bögrék helyett érdemes egy kicsit körülnézni a konyhában, hiszen ott is találhatsz ajándékoznivalót - készíthetsz például aromás fűszerolajakat! A szívből adott ajándék biztos siker - adunk néhány ötletet!

A hozzávalókat rétegesen szórjuk a kiválasztott üvegbe, az olajat vagy a bort csak a végén öntsük a fűszerekre - közben pedig mozgassuk az üveget, hogy a levegő kikerüljön belőle. Ha ezzel megvagyunk, az üveg száját alaposan dugaszoljuk be. A fűszerolajat legalább egy hónapig hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek. 

Fokhagymás fűszerbor

Levesek ízesítéséhez, vadas szószokba, halételekhez, szárnyasokhoz szószokba, vagy vadhúspácnak.

Hozzávalók: száraz fehérbor
Alsó réteg: kömény, szárított majoránna, babérlevél
Középső réteg: bazsalikom, apró gerezd fokhagymák, szárított paprika
Felső réteg: őrölt gyömbér

Gyümölcsös fűszerbor

Hideg és meleg gyümölcslevesekbe, puncsokba, bólékba, forralt bornak, tea ízesítésére, gyümölcssalátához.

Hozzávalók: félédes vörösbor
Alsó réteg: szegfűszeg, szegfűbors
Középső réteg: citrom és narancs vékony csíkokra és apró kockákra vágott héja
Felső réteg: szegfűszeg, csillagánizs, fahéj

Mediterrán fűszerolaj

Zöldségekhez, főtt tésztákhoz, salátákra.

Hozzávalók: étolaj
Alsó réteg: mustármag, kömény, zöld bors, majoránna, szegfűszeg
Középső réteg: leveles oregánó, bazsalikom, babérlevél
Felső réteg: koriander, borókabogyó, fehér bors

Csípős fűszerolaj

Hüvelyes zöldségételekhez, pörköltekbe, ragukba, burgonyaételekhez, salátákhoz, darált húsos fogásokhoz.

Hozzávalók: étolaj
Alsó réteg: mustármag, köménymag, fekete bors
Középső réteg: rozmaring, egész és karikára vágott csípős pirospaprika
Felső réteg: koriander, zöld bors, őrölt pirospaprika, csilipor

Egzotikus fűszerolaj

Szárnyasokhoz, párolt zöldségekhez, rizses ételek ízesítésére, salátákhoz.

Hozzávalók: étolaj
Alsó réteg: mustármag, kömény, reszelt sárgarépa, szerecsendió
Középső réteg: curry, sárgarépa, babér, édes csöves paprika
Felső réteg: koriander, borókabogyó + kevés fahéjjal még pikánsabb

Thai fűszerolaj

Hozzávalók: extraszűz olívaolaj, koriander, bazsalikom, thai bazsalikom, kevés citromfű, kevés (fodor)menta, sór, bors, 1 kisebb rozmaring ág

Hagyjuk 2 hétig összeérni az ízeket. Elkészítés után fél évig eltartható.

Fokhagymás-bazsalikomos fűszerolaj

Hozzávalók: 2 nagyobb gerezd fokhagyma, fél csokor bazsalikom, 5 dl olíva- vagy repceolaj, néhány ág kakukkfű

Elkészítés: Tisztítsuk meg a fokhagymagerezdeket, mossuk meg és töröljük szárazra a bazsalikomleveleket. Ha van mozsarunk, akkor törjük meg benne egy kicsit a bazsalikomlevelek egy részét. Aprítsuk fel a kakukfűágakat, és tegyük bele a gyógynövényeket egy fél literes szép üvegbe. Ezután töltsük bele az olajat. Hagyjuk állni 2 hétig, utána le is szűrhetjük, de nem feltétlenül szükséges.

Még több ajándékötletet találsz válogatásunkban! >>>

Házi készítésű likőrök >>>
Ehető díszek receptjei >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss