Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ízes ajándékok a fa alá: házi készítésű likőrök

A szeretet ünnepe előtt minden ember azon töri a fejét, vajon milyen ajándékkal kedveskedjen szeretteinek, ismerőseinek. Érdemes egy kicsit körülnézni a konyhában, hiszen ott is találhatsz ajándékoznivalót - készíthetsz például finom likőröket! A szívből adott ajándék biztos siker - segítünk néhány ötlettel!

Népszerű ajándékok a borok, rövid italok. Egyénibbé teheted az ajándékozást, ha saját készítésű likőrökkel leped meg családtagjaidat, barátaidat. 

Tojáslikőr karácsonyra

Hozzávalók:
5 tojássárgája
15 dkg porcukor
5-6 csomag vaníliás cukor
6 dl tehéntej
2,5 dl tiszta alkohol vagy 5 dl vodka

Elkészítés: A tojások sárgáját simára keverjük a vaníliás cukorral és a porcukorral. A felforralt, majd lehűtött tejet és az alkoholt apránként hozzáadagoljuk a tojásos keverékhez. Jól összekeverjük. 4-5 hétig hűtőben pihentetjük, és 2 naponta összerázzuk.

Limoncello (citromlikőr)

Hozzávalók:
10 db citrom
5 dl 40 %-os alkohol
35 dkg kristálycukor
3,5 dl víz

Elkészítés: Alaposan mossuk meg a citromokat, szárítsuk meg, és a burgonyahámozóval szedjük le a héj sárga részét, vigyázva, hogy a kesernyés fehér részt ne vágjuk le. Tegyük a héjat egy üvegedénybe, öntsük rá az alkoholt, majd zárjuk le frissentartó fóliával, és 1 hétig hagyjuk így állni. A folyadékot egy gézzel borított szűrőn át szűrjük le. Öntsük a cukrot és a vizet egy főzőedénybe, amit forrás után még 5 percig melegítsünk. Ezután hagyjuk kihűlni. Az így nyert szirupot öntsük rá az alkoholos folyadékba, amit újra takarjunk le frissentartó fóliával. Ezt hagyjuk még 1 hétig pihenni, majd szűrjük le. A folyadékot töltsük át egy szép likőrös üvegbe, az üveget zárjuk le dugóval, és az italt hagyjuk még 40 napig pihenni.

Gyömbérlikőr

Hozzávalók:
10 dkg friss gyömbérgyökér
15-17,5 dkg barna kandiscukor
2,5 dl tiszta alkohol
3,5 dl víz 
fél citrom héja és leve

Elkészítés: A felaprított gyömbért a citrom héjával együtt 15 percig a 3,5 deci vízben, gyenge tűzön főzzük. Ezután hozzáadjuk a kandiscukrot és a citrom levét, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ekkor az egészet gézen vagy szűrőn átszűrjük, majd a tiszta léhez hozzáadjuk az alkoholt. Legalább egy hétig állni hagyjuk, és ha szükséges, még egyszer átszűrjük, hogy szép tiszta legyen a likőr.

Csokoládélikőr

Hozzávalók:
30 dkg cukor
2-3 dl víz
10 dkg kakaó (vagy 20 dkg olvasztott mikulás csoki)
1-2 db csokoládé aroma
3 dl tiszta szesz

Elkészítés: A cukorból, a vízből és a kakaóból szirupot főzünk, amit aztán lehűtünk. A csokiaromát összekeverjük a szesszel, és hozzáadjuk a kihűtött szirupot. Szép üvegbe töltjük, és még 1-2 hétig állni hagyjuk, időnként megmozgatva.

Francia likőr

Hozzávalók:
1,5 kg feketeribizli
7,5 dl vörösbor
2 szem szegfűszeg
1 darabka fahéj
2 kg cukor

Elkészítés: A ribizliszemeket mossuk meg, válogassuk ki, majd csepegtessük le. Ezután helyezzük száraz konyharuhára, itassuk fel a megmaradt vízcseppeket. Tegyük egy edénybe, és addig kevergessük főzés közben, míg a szemecskék széthasadnak. Egy nagyobb uborkásüvegbe helyezzük el a ribizlit, a két szegfűszeget, a fahéjat és a ribizlit. Öntsük rá a bort. 4-5 napig hűvös helyen hagyjuk állni. Néha keverjük fel fakanállal. Ezután a gyümölcsöt szűrjük le, majd passzírozzuk át, hogy minél több gyümölcslé legyen. Adjuk hozzá a cukrot, kevergessük magas hőmérsékleten addig, míg a cukor elolvad, de nem forr (2-3 perc a forráspontig). Szűrjük le, és töltsük üvegekbe. Ha kihűlt, zárjuk le.

Még több ajándékötletet találsz válogatásunkban >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss