Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Minestrone recept
Minestrone
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A civilizáció történetét át meg átszövik az étkezés rendjének szabályozására vonatkozó törvények, rendeletek, intelmek, szokások – minden vallás előírja híveinek bizonyos időszakokra a böjtöt: rendszerint az ünnepeket megelőző napokra, hetekre vagy konkrét ünnepek előestéjére.

A keresztény kultúrkör egyházi rendjének legszigorúbb táplálkozási előírásai – már a korai kereszténységtől – a nagyböjti időszakra vonatkoznak. Középkori források alapján azonban az is tudható, hogy egykor az év nagyjából 140-160 napjára rótták ki az emberekre a hústól való tartózkodást: voltak korok, mikor a hétfő, szerda és a péntek, máskor a szerda és a péntek, később már csak a péntek lett ilyen nap. Tény, hogy a lemondás a húsevésből fakadó örömforrásról vagy a pogány állatáldozat rituális elfogyasztásának radikális elutasítása ma már nehezen elképzelhető okai az étkezésben tanúsított önmegtartóztatásnak, tisztulásnak, de a húsvét előtti 40 nap során napjainkban is sokan fordítanak fokozottabb figyelmet a mértékletességre, könnyebb ételek vagy kisebb adagok fogyasztására. Ez persze közel sem jelenti azt, hogy az ízletes vagy finom falatokat száműzni kellene a konyhából, sőt!

 

Egy könnyű, ízletes leves szinte mindig jólesik
Egy könnyű, ízletes leves szinte mindig jólesik

 

Egyszerű alapanyagokból, kis időráfordítással is változatosságot lehet vinni a kora tavaszi mindennapokba. A sok zöldséggel készülő, ízben-színben egyaránt üdítő levesek hétvégén vagy bármely „böjtös” hétköznapon jó szolgálatot tesznek, az alkalmasint mellé kínálható mediterrán focacciáról nem is szólva!

A rozmaringgal és friss petrezselyemzölddel gazdagon fűszerezett, könnyű cukkinikrémleves kanalazgatása közben a tavasz szinte beköltözik a konyhába…

Tavaszi cukkinikrémleves

 

A frissítő cukkinikrémlevesből nem hiányozhat a petrezselyemzöld
A frissítő cukkinikrémlevesből nem hiányozhat a petrezselyemzöld

 

Hozzávalók 4 személyre:
1 kis csokor újhagyma
1 közepes burgonya (szétfövő, kb. 20 dkg)
2-3 db közepes méretű cukkini (kb. 40 dkg)
1 l zöldségleves
2 ág friss rozmaring (1 teáskanálnyi szárítottal is helyettesíthető)
2 nagy csokor petrezselyemzöld
2 evőkanál főzőtejszín
1 evőkanál tökmagolaj
2 teáskanálnyi frissen facsart citromlé
Ízlés szerint: frissen őrölt bors, kevés bazsalikom, kakukkfű

Elkészítés: A burgonyát apró kockákra vágom, az újhagymát tisztítás után a zöldjével együtt felaprítom. A cukkinit nagyjából 1 cm-esre darabolom.

A burgonyát a hagymával fazékba szórom, annyi vizet öntök rá, hogy épp csak ellepje. Mérsékelt tűzön, fedő alatt főzni kezdem. Nagyjából 10 perc elteltével hozzáadom a rozmaringot, kakukkfüvet, borsot, valamint a cukkinit, felöntöm a zöldséglevessel. Mikor minden hozzávaló megpuhult, de még nem főtt szét – kb. 10-12 perc múlva –, a leveshez öntöm a tejszínt, a tökmagolajat. Forralás után jöhet az aprított petrezselyemzöld, bazsalikomlevél, citromlé – így a zöldek nem vesztik el színüket, a citromlé pedig C-vitamintartalmát. Botmixerrel pürésítem, ha szükséges, fűszerezem.

Kevés aprított petrezselyemmel kínálom. Aki szereti, tálaláskor egy kanál sűrű tejszínnel vagy tejföllel is gazdagíthatja!

 

Egy kis kanál sűrű tejszínnel…
Egy kis kanál sűrű tejszínnel…

 

A szigorú böjti időszakban egykor nem csupán a hústól, de a tejtermékektől és a tojástól is tartózkodni illett. Persze egy jó focaccia falatozgatása közben ma keveseknek jutna eszébe, hogy ez az igen változatosan elkészíthető, ínycsiklandó lepényféle mindezen követelményeknek megfelel.

A focaccia ősének tekinthető panis focaciust már az antik Rómában is falatozgatták. A panis a kenyér latin megfelelője. A focacius pedig a focusra vezethető vissza, mely szó szerint tűzhelyet jelent, de középponti értelemben is használatos, utalva egyúttal a családi tűzhely központi szerepére a háztartásban; nem mellesleg a magyar pogácsa szó is (szláv közvetítéssel) a focacciából ered – a hamuban sült kenyér és a magyar népmesékből is jól ismert hamuban sült pogácsa nem is áll olyan távol egymástól.

 

Régen hamuban sült, ma magas hőfokon, gyorsan készül a focaccia
Régen hamuban sült, ma magas hőfokon, gyorsan készül a focaccia

 

Az erős tűzön (egykor valóban hamuban) sütött lapos kenyérfélét rendszerint friss vagy szárított zöldfűszerekkel (leggyakrabban sok rozmaringgal) megszórva, olívaolajjal kínálják. Lehet kerek, mint a pizza, vagy akár szögletes is, a tepsi méretétől és alakjától függően.

Kevés napon érlelt, szárított paradicsommal tűzdelve nem csupán látványos, de nagyon ízletes – és könnyen elkészíthető fogás:

Focaccia – paradicsomkockákkal és mediterrán fűszerekkel

 

Frissen a legjobb a paradicsommal tűzdelt focaccia!
Frissen a legjobb a paradicsommal tűzdelt focaccia!

 

Hozzávalók egy 18 X 25 cm-es tepsihez:

A tésztához:
25 dkg magas sikértartalmú kenyérliszt
2 dkg friss élesztő (vagy 35 gr szárított)
1,5 dl langyos víz
1 nagy evőkanálnyi olívaolaj
¾ teáskanálnyi tengeri só
Az élesztő felfuttatásához 1 mokkáskanálnyi cukor

A tetejére:
3 db napon szárított paradicsom apró kockákra vágva
Kb. 1,5 evőkanálnyi szárított rozmaring és kakukkfű keveréke, néhány csipet tengeri só
Ízlés szerint frissen őrölt színes bors

A tálaláshoz ízlés szerint: 
nagyon jó minőségű olíva olaj

Elkészítés: Kb. ½ dl langyos vízben elkeverem a mokkáskanálnyi cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Szárított élesztő használata során beleszórom az élesztőport a cukros vízbe. Kb. 8-10 perc alatt felfuttatom.

Közben nagy tálba szitálom a lisztet. Hozzáadom a sót, majd a felfuttatott élesztővel, a maradék langyos vízzel és 1 evőkanálnyi olívaolajjal 10 perc alatt gépi dagasztóval alaposan kidolgozom. Enyhén lisztezett tálban, kb. 1 óra alatt lefedve, meleg helyen, duplájára kelesztem.

A megkelt tésztából lisztezett felületen kiütögetem a felesleges levegőt, a tepsi méretével megegyezőre nyújtom, majd sütőpapírral borított tepsire helyezem. A mutatóujjammal sűrűn lyukakat fúrok a tésztába, a paradicsomkockákat szépen ráhelyezem, enyhén belenyomkodom, a fűszerekkel megszórom. Lefedve kb. ½ órát kelni hagyom. A sütőbe helyezés előtt még néhány csipet sóval meghintem.

 

Szépen megkelt, illatos – már csak sütni kell!
Szépen megkelt, illatos – már csak sütni kell!

 

200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt világos pirosra sütöm. Frissen tálalom – ki-ki kedvére meglocsolhatja olajjal, mértékletesség persze nem pusztán a felhasznált alapanyagok megválogatására, de az elfogyasztott ételek mennyiségére is vonatkozik, amelyeknél a minőségre vonatkozó kritériumok talán még a böjtieknél is szigorúbbak – a saját jóllétünk érdekében. Ez azonban minden jó étel kedvelőjének csak előnyére válhat!

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.