Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jó eszpresszót otthon is főzhetünk

Azt ígértem, egy kis segítséget adok, hogyan tudunk otthon is egy csésze finom eszpresszót készíteni. A háztartásoknak szánt, piciny rezgőpumpával működő készülékek legolcsóbb változatai a nagy kávéfőzőkhöz hasonló karral vannak ellátva.

Természetesen az otthon használatos berendezések ára csak töredéke a vendéglátásban megjelenő gépeknek, minőségükben is eltérőek. Az sem javít a helyzeten, hogy akkor kapjuk a legjobb minőséget, ha minden kávéval érintkező „alkatrész” (szűrő, csésze) meleg, hiszen ezeket melegen kell tartani. (A csészéket a kávéfőző tetején, a szűrőt a már meleg fejben.) A gép bekapcsolás után még nem rendelkezik kellően forró fejjel, azt még át kell melegíteni. Olaszországban a nap első főzetét egész egyszerűen kiöntik a lefolyóba, a következő már a bemelegített fejjel készül. Mi lenne velünk, ha minden használatkor egy kávé helyett kettőt főznénk, mert az egyik a lefolyóban végezné...

Otthonra azért van néhány trükk! A csészét felmelegíthetjük forró vízzel is. A szűrőt, fejet kávé nélkül is át tudjuk forrósítani a pumpa néhány másodperces bekapcsolásával. Az el nem folyt vizet öntsük ki a szűrőből, és már tehetjük is bele az őrölt kávét! A nagy gépek előáztatással oldják meg, hogy a szűrőben lévő kávé minden része nedves legyen, és ne csak egy részén zubogjon át a forró víz, míg a többi száraz marad. Ezt mi egy kis trükkel szintén elérhetjük: miután felhelyeztük a kávéval megtömött szűrőt, kapcsoljuk be a pumpát 2-3 másodpercre úgy, hogy az eszpresszó még ne induljon útjára csészénk felé. Ezzel beáztatjuk az egész pogácsát. Várjunk 5 másodpercet és most már addig működtessük a pumpát, amíg le nem folyt a kívánt mennyiség.

Mint arról már szó volt, az őrlési finomság beállítása nagyon fontos, de egy pici játékra itt is van lehetőség. Ha túl durva az őrlemény, képezzünk egy keményebb pogácsát: nyomjuk meg erősebben a tömörítőt a szűrő feltöltésekor. Ha az őrlemény finomabb a kelleténél, hagyjuk lazán. Természetesen a legjobb, ha magunk őröljük a kávét, márcsak a frissessége miatt is. Erről majd később...

Mi állítjuk le a pumpát a csésze feltöltésekor, így alkalom adódik kipróbálni, milyen az íze a gyűszűnyi (ristretto), a 30, vagy akár a 45 ml kávéitalnak, ha minden más paraméter változatlan. Éljünk a lehetőséggel, és legközelebb már mi is tudjuk, melyik a kedvenc mennyiségünk.

Az otthoni kávéfőzés előnye, hogy egymással könnyen összehasonlíthatjuk a különböző fajta kávékat. Vannak gyártók, amelyek a világ különböző kávéit a termőterület megjelölésével forgalmazzák. A Tchibo Shopok átlátszó csövekben kínálják a szemes kávékat, melyeket helyben a kívánt őrlési finomságra meg is őröltethetünk; a Semiramis kínálatát kis zsákokban mutatja be, a Caffé Corsini cég Compagnia dell’ Arabica sorozata a világ minden kávétermő tájára elvezet. Kezdjük meg az utazást!

Legközelebb a kávéfajtákat tekintjük át!

Ezek is érdekelhetnek

Friss