Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Ha imádod a tengert, lenyűgöznek a festői szépségű déli városok, és nem bírod ki a nyarat az eredeti mediterrán ételek nélkül, akkor a horvát tengerpart az ideális úti cél számodra. A dalmát konyha remekei – mint minden olívaolajjal készült, friss fűszerekkel ízesített mediterrán fogás – nemcsak hihetetlenül finomak, hanem egészségesek is, főleg akkor, ha egy pohár jóízű horvát vörösbort is iszol hozzájuk.

Míg az ország belsejében tápláló húsételekkel, pörköltekkel, különleges süteményekkel találkozhatsz, addig a partvidéken méltán egyeduralkodó a tenger gyümölcseinek óriási kínálata. Délnyugati szomszédaink ételeinek javát ezért a különféle hal-, kagyló- és rákfélék, a polip, a tintahal teszi ki, az olívaolaj, a friss olajbogyó, a zöldségfélék, vadon termő növények és fűszerek, a mandula, a füge, a szőlő, a méz, a mazsola és a különféle déligyümölcsök mellett. Egyedülálló a dalmát sonka, amit a szél szárított, a parázs alatt sült bárányhús, valamint a birkatejből készült sajt.

Levesek

Horvátországban nincs a leves fogyasztásának olyan hagyománya, mint nálunk. Ha levest esznek, az általában halleves: a brodet, amit agyagedényben, parázson főznek. Dalmáciában még kedvelt a fahéjjal ízesített citromleves, a manestra pedig Isztria különlegessége: vörösborral leöntött, pirított tésztából készített leves, zöldséggel és babbal.

Húsok, halak, sajtok

A húsételek alapjául jellemzően bárány, sertés és kecskehús szolgál, melyet gyakran roston vagy nyárson sütnek meg. Ilyen például a fokhagymás marhasült, a pruolica, vagy a roston sült bárány, a janjetina. Igazi dalmát különlegesség a szélben szárított, papírvékonyságú szeletekre vágott és olívabogyóval szervírozott sonka, a prsuf. A déli országrészeken egyértelmű török hatásra megjelenik a cevapcici (sült húsfalatkák hagymával).

A háziasított juhok, kecskék tejéből sajtkülönlegességek készülnek az ínyencek nagy örömére, mint például a svejzi sir, mely egy fehér lágysajt, vagy a paski, ami egy szárított juhsajtféle.

Az ország tengerrel szomszédos területein természetesen a tengeri halakból, kagylókból, rákokból készített fogások bőséges választékát találod. Nagy népszerűségnek örvend a sós, olajos vízben párolt, és olajjal, citromlével megcsepegtetve tálalt hal, mely változatos forrásból – többek között tonhalból, szardíniából és makrélából, sőt akár még cápahúsból is – készülhet. Kedvelt, és igen finom előétel a girice, egy gyufaszálnagyságú szardellafajta, amit olívaolajban sütnek ki, és citrommal tálalnak.

Színes köretek, édes gyümölcsök

Köretként petrezselymes burgonyát, rizst vagy kukoricalisztből készült galuskát fogyaszthatsz, de a leforrázott zöldségekből (káposztából, répából) készült főzelékek is igazán kedveltek a térségben. Persze ragaszkodhatsz a kedvenc zöldségeidből készült friss, ropogós salátához is, olívaolajjal, borecettel és friss mediterrán fűszerekkel!

Gyümölcsből is bőséges a választék, a közkedvelt borok alapjául is szolgáló szőlő mellett a dalmát partokon megízlelhető az édes barna vagy kék füge, a számunkra kuriózumnak számító szentjánoskenyér, továbbá a déli gyümölcsök széles köre, mint például a citrom, a kivi, a mandarin és a narancs.

A desszert ideje

Ha édesszájú vagy, Horvátországban számtalan desszertből válogathatsz. A krémes és habos, inkább nyugati stílusú sütemények, és a keleties mézes-mandulás finomságok békésen megférnek egymás mellett. Ha azonban igazi helyi specialitásra vágysz, ne mulaszd el megkóstolni a rozsota nevű, tojásból, mézből és karamellből készült nyalánkságot és a mazsolás-likőrös, forró olajban sült tésztagombócot, a fritulát.

Borok

A dalmát borok jó híre az ókorra vezethető vissza. Közülük több készül itt honos szőlő fajtákből. Minden szigetnek és térségnek megvan a saját egyéni bora, érdemes tehát kipróbálnod a helyi borfajtákat. Horvátországban számos kiváló vörös- (pl. Opol) és fehérbort (pl. Traminac) ízlelhetsz meg. Ha pedig igazi különlegességre vágysz, kóstold meg a posek nevű édes likőrt!

A feketeleves

Az étkezés végén, a desszert mellé egy kis kávé dukál. Horvátországban a történelmi hagyományok eredményeképpen a török kávé az igazán kedvelt frissítő, de nem szabad kihagynod a friss tejszínnel készült kava sa slagomot sem.

Gasztrovakációóó a Mindmegettén! >>>

Ha pedig idén mégsem jutsz el a horvát tengerpartra, varázsolj konyhádba jóízű dalmát nyarat a következő receptek segítségével!

Gasztrovakációóó a Mindmegettén! >>>

Halleves horvát módra

Hozzávalók: 1,5 kg fehérhúsú hal, 5 dkg rizs, 6 kanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg paradicsom, 5 dkg citrom, 3 dkg petrezselyemzöld, 2 babérlevél, 2 dkg só, 3-4 szem bors.

A pucold meg és vágd nagyobb darabokra a halat, majd tedd hideg vízbe. Add hozzá az olajat, az egészben hagyott fokhagymagerezdeket, a felezett paradicsomot, a babérlevelet, a sót, a borsot és a petrezselyemzöld felét. Forrald fel és lassú tűzön főzd. Mikor a hal kész, vedd ki a léből, a levet szűrd le, a halat szálkázd ki és tedd vissza a lébe. Sós vízben főzd meg a rizst és add a leveshez. A megmaradt zöldpetrezselymet vágd apróra és tedd a levesbe.

Citromleves dalmát módra

Hozzávalók: 2 citrom, 3 tojás, 50 g cukor, só, egész fahéj.
A citrom levét és reszelt héját egy liter fahéjjal, sóval fűszerezett vízben tedd fel főni. A tojások sárgáját keverd el a cukorral, lassanként keverj hozzá néhány kanál meleg levest, majd az egészet öntsd a levesbe. Kevergetve forrald fel. A tojások fehérjéjét verd kemény habbá és evőkanállal szaggass galuskákat a levesbe.

Horvát cukkinisaláta

Hozzávalók: 70 dkg cukkini, 0,5 dl olaj, 0,5 dl ecet, 2 dkg só, 3 g bors.

A megmosott cukkinit sós vízben kb 15 percig főzd, hagyd hűlni és vágd vékony szeletekre Rendezd egy tálra majd öntözd meg az olajból, ecetből és borsból kevert salátalével.

Makréla dalmát módra

Hozzávalók: személyenként 2 makréla, olaj, citromlé, babérlevél, petrezselyemzöld, só.

Tisztítsd meg a halat kívül-belül, sózd meg, és hasüregébe tegyél egy babérlevelet. Húzd nyársra, és míg faparázson sütöd, kenegesd olívaolajjal, és locsold citromlével. Ha megsült, petrezselyemzölddel díszítsd.

Sültalmakrém

Hozzávalók: 1000 g alma, 100 g cukor, 30 g vaj,2 tojásfehérje, fahéj, citromlé.

Hámozd meg az almát, vágd kis kockákra majd 2 evőkanál cukorral egy kevés vízben főzd péppé. Add hozzá a vajat, egy fél citrom levét, egy késhegynyi fahéjat. Tedd tűzálló tálba, a tetejére halmozd a maradék cukorral felvert tojásfehérjét, és tedd 10 percre forró sütőbe majd az eloltott sütőben hagyd kihűlni.

Horváth Réka

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.