Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyik kedvencünk a rakott krumpli, ám a készítésével járó macera miatt korábban ritkán sütöttem. Nemrég azonban kaptam egy szimpatikus receptet, melynek nyomán összeraktam saját, külön bejáratú rakott krumplinkat. Múlt héten kétszer is ez volt a főétel, úgyhogy szívesem osztom meg önökkel (mármint a receptjét). :)

Igazán nagyméretű tűzálló tálunk korábban se volt, ezért anyám egy e célra rendszeresített, zománcos Bonyhádiba pakolta a rakott krumplit alkotó rétegeket. Első két alkalommal én is így sütöttem, a hagyományainkhoz híven kolbász- és tojáskarikákkal, ám becsempészve egy-egy sor hagymakarikát. Nagy sikerem volt vele, aminek az értékéből azért elég sokat levon, hogy vért izzadtam, mire úgy-ahogy megpucoltam és feldamiloztam a főtt tojásokat. :) Először a héja nem akart lejönni, szeleteléskor meg darabokra hullt a sárgája. Az sem tetszett a tojásokban, hogy a fehérjéjük bizony megégett egy kicsit a süléskor.

Játszani is engedd...
Játszani is engedd...

A pirruszi siker (már ha van ilyen) után hosszabb mosolyszünet következett, aztán sógornőm tepsiben sült rakott krumplija ihletet adott a további próbálkozáshoz, míg végül megszületett a saját verzió. A tojást azonban kihagytam belőle – vesződjék a tyúk vele! –, anélkül is van benne épp elég fehérje. Nos, megkóstolják?

Rakott krumpli

Hozzávalók egy 35x25 cm-es tepsihez:
bő 1 kg főzni való („A” típusú) krumpli
20-25 dkg puha, minőségi lángolt (pulyka)kolbász
3 középnagy vöröshagyma
vaj
zsemlemorzsa

A mártáshoz:
5 dl zsíros tejföl
1-3 teáskanál pirospaprika

őrölt feketebors

Sütés: 220-230 fokon, középső rácson

Elkészítés: Kiválogatok bő egy kilogrammnyi szép, egyforma, középnagy krumpliburgonyát, és héjastul, hideg vízbe téve felteszem főni. (Azt, hogy középnagyok és egyformák legyenek, én találtam ki, és tudományos magyarázatom is van rá: a középnagyból könnyen tetszetős karikák vághatók, az egyforma méretnek köszönhetően pedig egyszerre főnek meg a krumplik... Apropó, tudatom Önökkel, hogy felfedezéseim a közeljövőben gyűjteményes formában is olvashatók lesznek, már tárgyalok a kiadóval.) :)

Még hogy szebb a páva, mint a pulyka...!
Még hogy szebb a páva, mint a pulyka...!

Körbe, karikára
Körbe, karikára

Főzőcske, de óvatosan

Amíg fő-fövöget a krumpli, lehéjazom és felkarikázom a kolbászt és a hagymát – lehetőleg minél vékonyabbra. A karikázás közben jó eséllyel szétomló hagymadarabokra begorombulok, és körök helyett kisebb szeletekre vágom, mert így is jó.

Fél szemmel gyakran a krumplira sandítok, és sűrűn elmormolom: nem túlfőzni! Egyrészt még sülni is fog, másrészt ha túl puha, gondjaink támadhatnak a karikázással. Újabb tudományos (fantasztikus) ötlettel szolgálhatok ennek kapcsán: egy próbatűt a krumpliba szúrva hiteles információt kapunk annak állapotáról: ha tűnk rögtön a krumpli héjánál megakad, bizony kemény az még belül, ellenben ha csekély erőkifejtéssel csaknem a közepéig belemélyed, alighanem főtt krumplinak szólítandó. Kissé egyszerűbben fogalmazva: puha legyen, de ne főjön túl. :)

Miénk a vár

Középnagy, egyforma, finom :)
Középnagy, egyforma, finom :)

A héjában főtt krumplit lábossal, vízzel együtt a mosogatóba helyezem, s rögvest hideg vizet eresztek rá. Megvárom, míg langyosra hűl, majd lehéjazom, s nem túl vastagon felkarikázom.

Közben előkészítem a tepsit, hogy a karikákat legyen hova rakni: vastagon kivajazom (4-5 dkg), gazdagon megszórom zsemlemorzsával, és hozzákezdek az alapozáshoz: lerakok egy sor főtt krumplit (minél kevésbé hézagosan). Mindenikre egy-egy kolbászkarikát fektetek, majd betakarom egy sor krumplival. A következő réteget hagymakarikákból építem, amit gyengén megsózok. Végül kis váramnak a maradék krumpliszeletekből készítek tetőt, s előkészülök a malterozáshoz. Ám ennekelőtte néhány vajdarabkát dugok krumpliváram repedéseibe, sőt a tetőre is juttatok belőle.

Épül a 3. emelet
Épül a 3. emelet

Hagyma – ki ne hagyja! :)
Hagyma – ki ne hagyja! :)

Terrakott(a) krumpli

A malter-mártáshoz villával krémesre kavarom a zsíros tejfölt, majd 1-2 teáskanálnyi sót, 2-3 teáskanálnyi pirospaprikát, pici őrölt borsot szórok rá, s alaposan összekeverem. Inkább egy picit folyós legyen, hogy az alsóbb szintekre is beszivárogjon a „kötőanyag”; szükség esetén hígítsuk kevéske tejjel.

A szép színű mártást ezután a legfelső krumplirétegre öntöm, ügyelve, hogy egyenletesen beterítse a rakottast. Látványnak sem utolsó. :)

Nekem ízlik!
Nekem ízlik!

Mai történetem is a sütőben ér véget, kb. egy óra múlva. Ekkorra a krumplivár szépen egybeforr, az alsó krumpliréteg ropogósra sül, a többiek is szoláriumozottak, a tepsi sarkaiba került hagymadarabkákon pedig megjelenik egy-egy kósza égésnyom. Behatóbb vizsgálat gyanánt a kóstolás lehetősége is szóba jöhet. :)

Egy az ezerből

Kedves (új) Olvasóim! Továbbra sem szövögetek világmegváltó terveket a konyhában. Célom, hogy egyszerűen elkészíthető, ízletes ételeket mutassak be, átengedve Önöknek a változtatás jogát. :) Rakott krumplimat például bátran dúsíthatják tojással, a paprikás mártás helyett tehetnek rá besamelt, ha az jobban ínyükre való. Paradicsom, paprika is illenék bele, ám a fóliás primőröket messzire kerülöm... nyáron majd sütök egy ilyen verziót is.

Nekem tetszik!
Nekem tetszik!

A Pistuc-féle rakott krumplihoz jó étvágyat kíván (ki hitte volna):

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.