Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A jellegzetes ízű, állagában a mézhez hasonlító igen édes csoda kanadai alapanyag. Közhely lenne azt mondani, hogy csak a fantázia szabhat határt alkalmazásának, de a kanadaiak tényleg szívesen fogyasztják szinte bármivel. Az elvetemültek még pizzával is.

Kora tavasszal Kanadában a legtöbb juharszirup-termelő kisvárosban ünnepet csapnak a szirupfőző kunyhókban, ahol mindenhez kerül az édes nedűből is: legyen az hús, sonka, bab, pite vagy tojásos étel. Ma már mindez a húsvét ünnepléséhez kötődik, de gyökerei a kanadai indiánok tavaszünnepében keresendők, amikor is a nap visszatértét és a szirup készítését énekkel és lakomával ünnepelték.

Az Egyesült Államok keleti része, elsősorban a közép-atlanti területek és a Nagy Tavak környéke, Kanadában pedig főleg Quebec vidéke a legjellemzőbb lelőhelyek. A szirup kinyeréséhez szükséges Észak-Amerika jellegzetes éghajlata. Egyrészt, mert a juhar itt gyakran előfordul és nagyra nő, másrészt a nyár rövid és meleg. Ez alatt a fa sok tápanyagot halmoz fel, ami koratavasszal cukorrá alakul.

Juharszirupos palacsinta
Juharszirupos palacsinta

A nagy juharszirup-termelő vidékeken olykor vodka is készül a sűrítményből, de ez csak kuriózumnak: a juharszirup leginkább amerikai palacsinta, francia pirítós, gofri, gríz, tejberizs és zabkása önteteként ismert és használatos. Koktélokhoz is bátran ki lehet próbálni!

Végy egy üveg juharszirupot...
Végy egy üveg juharszirupot...

Mivel már diétát is körítettek mellé, a fogyókúrázóknak sem kell nélkülözniük. A diéta szabályai nagyon spártaiak: szilárd táplálék nem, csak ásványvíz, cayenne bors (azaz csilipor) és juharszirup keveréke fogyasztható hét napig, majd fokozatosan kell visszatérni a rendes étrendre.

Nem könnyű Magyarországon valódi juharszirupot kapni. Bioboltokban, nagy élelmiszeráruházakban érdemes próbálkozni. Tudnunk kell, hogy a mindenfelé - még az USA-ban is - elterjedt pancake syrup (''palacsinta szirup'') vagy golden syrup (''arany szirup'') valójában nem más, mint színezett, ízesített cukorszirup - juharfát nem látott. Az is előfordul sajnos, hogy a kötelező magyar címkén juharszirup megnevezés szerepel, az angol eredetin pedig a fentiek egyike. Ha nem jutunk valódi juharsziruphoz, bátran használjunk helyette mézet. Még azt se mondhatja senki, hogy kevésbé lenne vitamindús, ásványi és tápanyagokban gazdag...

Ha elég hó esik, bárki megízlelheti a kanadai gyerekek csemegéjét, a juharszirupos havat. Csak a hegyekben készítsd el, kizárólag friss hóból!
Receptje: csészébe tegyél friss havat, önts rá felforralt juharszirupot! Keverd össze villával, és gyorsan kanalazd ki, nehogy felolvadjon!

Édességek juharsziruppal:

Epres palacsinta

Hozzávalók:
10 nagy szem eper
3 tojás
15 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor
2 dl tej
1 csipet cukor
2-3 evőkanál olaj
juharszirup ízlés szerint

Elkészítés:
Az epret megmossuk, megtisztítjuk, apróbb darabokra vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. 
A tojássárgájából, a lisztből, a sütőporból meg a tejből kevés cukorral és csipetnyi sóval sűrű palacsintatésztát keverünk. A habot a masszába forgatjuk, ezzel lazítjuk a tésztát.
Az epreket óvatosan a tésztához keverjük. Felforrósítjuk a serpenyőt, kiolajozzuk, és egymás után kis palacsintákat sütünk a masszából.
Tálaláskor megszórjuk porcukorral, kettéhajtjuk, és jó alaposan meglocsoljuk a juharsziruppal.

Áfonyás palacsinta

Hozzávalók:
25 dkg burgonya 
12 dkg liszt
4 tojás 
2 dl tej 
25 dkg mélyhűtött áfonya vagy szeder
2 evőkanál cukor
4 evőkanál juharszirup
olaj, só

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, összetörjük. - Ha kihűlt, összekeverjük a liszttel, a felvert tojásokkal, a tejjel és a cukorral. Fél órát pihentetjük. Ezután belekeverjük a gyümölcsöt, majd kiolajozott serpenyőben a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk. Juharsziruppal meglocsolva tálaljuk. Bármilyen savanykás idénygyümölccsel finom. Télen használjunk fagyasztottat!

Diós muffin őszibaracklekvárral

Hozzávalók: 
10 dkg barnacukor
12 dkg margarin
22 dkg liszt
1 dkg sütőpor
1 dkg szódabikarbóna
őszibaracklekvár
1 dl juharszirup
2,5 dl tejföl
8 dkg darált dió
1 db tojás

Elkészítés:
A margarint habosra keverjük. Hozzátesszük a tejfölt, a tojást, a cukrot és a juharszirupot. A lisztben elvegyítjük a sütőport, szódabikarbónát és diót. A masszát óvatosan összeforgatjuk a vajas keverékkel, és a kivajazott muffin formákat kétharmad részig töltjük. Közepes hőfokú sütőben sütjük. Kicsit hagyjuk kihűlni, majd sima vagy Triple Sec likőrrel ízesített őszibaracklekvárral tálaljuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.