Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A jellegzetes ízű, állagában a mézhez hasonlító igen édes csoda kanadai alapanyag. Közhely lenne azt mondani, hogy csak a fantázia szabhat határt alkalmazásának, de a kanadaiak tényleg szívesen fogyasztják szinte bármivel. Az elvetemültek még pizzával is.

Kora tavasszal Kanadában a legtöbb juharszirup-termelő kisvárosban ünnepet csapnak a szirupfőző kunyhókban, ahol mindenhez kerül az édes nedűből is: legyen az hús, sonka, bab, pite vagy tojásos étel. Ma már mindez a húsvét ünnepléséhez kötődik, de gyökerei a kanadai indiánok tavaszünnepében keresendők, amikor is a nap visszatértét és a szirup készítését énekkel és lakomával ünnepelték.

Az Egyesült Államok keleti része, elsősorban a közép-atlanti területek és a Nagy Tavak környéke, Kanadában pedig főleg Quebec vidéke a legjellemzőbb lelőhelyek. A szirup kinyeréséhez szükséges Észak-Amerika jellegzetes éghajlata. Egyrészt, mert a juhar itt gyakran előfordul és nagyra nő, másrészt a nyár rövid és meleg. Ez alatt a fa sok tápanyagot halmoz fel, ami koratavasszal cukorrá alakul.

Juharszirupos palacsinta
Juharszirupos palacsinta

A nagy juharszirup-termelő vidékeken olykor vodka is készül a sűrítményből, de ez csak kuriózumnak: a juharszirup leginkább amerikai palacsinta, francia pirítós, gofri, gríz, tejberizs és zabkása önteteként ismert és használatos. Koktélokhoz is bátran ki lehet próbálni!

Végy egy üveg juharszirupot...
Végy egy üveg juharszirupot...

Mivel már diétát is körítettek mellé, a fogyókúrázóknak sem kell nélkülözniük. A diéta szabályai nagyon spártaiak: szilárd táplálék nem, csak ásványvíz, cayenne bors (azaz csilipor) és juharszirup keveréke fogyasztható hét napig, majd fokozatosan kell visszatérni a rendes étrendre.

Nem könnyű Magyarországon valódi juharszirupot kapni. Bioboltokban, nagy élelmiszeráruházakban érdemes próbálkozni. Tudnunk kell, hogy a mindenfelé - még az USA-ban is - elterjedt pancake syrup (''palacsinta szirup'') vagy golden syrup (''arany szirup'') valójában nem más, mint színezett, ízesített cukorszirup - juharfát nem látott. Az is előfordul sajnos, hogy a kötelező magyar címkén juharszirup megnevezés szerepel, az angol eredetin pedig a fentiek egyike. Ha nem jutunk valódi juharsziruphoz, bátran használjunk helyette mézet. Még azt se mondhatja senki, hogy kevésbé lenne vitamindús, ásványi és tápanyagokban gazdag...

Ha elég hó esik, bárki megízlelheti a kanadai gyerekek csemegéjét, a juharszirupos havat. Csak a hegyekben készítsd el, kizárólag friss hóból!
Receptje: csészébe tegyél friss havat, önts rá felforralt juharszirupot! Keverd össze villával, és gyorsan kanalazd ki, nehogy felolvadjon!

Édességek juharsziruppal:

Epres palacsinta

Hozzávalók:
10 nagy szem eper
3 tojás
15 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor
2 dl tej
1 csipet cukor
2-3 evőkanál olaj
juharszirup ízlés szerint

Elkészítés:
Az epret megmossuk, megtisztítjuk, apróbb darabokra vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
A tojássárgájából, a lisztből, a sütőporból meg a tejből kevés cukorral és csipetnyi sóval sűrű palacsintatésztát keverünk. A habot a masszába forgatjuk, ezzel lazítjuk a tésztát.
Az epreket óvatosan a tésztához keverjük. Felforrósítjuk a serpenyőt, kiolajozzuk, és egymás után kis palacsintákat sütünk a masszából.
Tálaláskor megszórjuk porcukorral, kettéhajtjuk, és jó alaposan meglocsoljuk a juharsziruppal.

Áfonyás palacsinta

Hozzávalók:
25 dkg burgonya
12 dkg liszt
4 tojás
2 dl tej
25 dkg mélyhűtött áfonya vagy szeder
2 evőkanál cukor
4 evőkanál juharszirup
olaj, só

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, összetörjük. - Ha kihűlt, összekeverjük a liszttel, a felvert tojásokkal, a tejjel és a cukorral. Fél órát pihentetjük. Ezután belekeverjük a gyümölcsöt, majd kiolajozott serpenyőben a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk. Juharsziruppal meglocsolva tálaljuk. Bármilyen savanykás idénygyümölccsel finom. Télen használjunk fagyasztottat!

Diós muffin őszibaracklekvárral

Hozzávalók:
10 dkg barnacukor
12 dkg margarin
22 dkg liszt
1 dkg sütőpor
1 dkg szódabikarbóna
őszibaracklekvár
1 dl juharszirup
2,5 dl tejföl
8 dkg darált dió
1 db tojás

Elkészítés:
A margarint habosra keverjük. Hozzátesszük a tejfölt, a tojást, a cukrot és a juharszirupot. A lisztben elvegyítjük a sütőport, szódabikarbónát és diót. A masszát óvatosan összeforgatjuk a vajas keverékkel, és a kivajazott muffin formákat kétharmad részig töltjük. Közepes hőfokú sütőben sütjük. Kicsit hagyjuk kihűlni, majd sima vagy Triple Sec likőrrel ízesített őszibaracklekvárral tálaljuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.